Hlavní obsah

Nacher se opřel do moderátorky: ANO grilujete. U cizích kauz máme mlčet

Hostem Ptám se já byl poslanec hnutí ANO Patrik Nacher.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Pražská opozice včera zkusila odvolat primátora Zdeňka Hřiba a jeho náměstka Adama Scheinherra kvůli kauze Hlubuček. Nakonec ale prosadila jen hloubkový audit IT zakázek na magistrátu. Je namístě, aby hnutí ANO podobně kritizovalo ostatní strany?

Hostem Ptám se já byl poslanec hnutí ANO Patrik Nacher.

Poslanec a zastupitel Patrik Nacher (ANO) se stranickým kolegou Ondřeje Prokopem včera žádal odvolání primátora Prahy Zdeňka Hřiba. Vadí mu, že Hřib vedl magistrát se svým náměstkem Petrem Hlubučkem, který je obviněný v kauze Dozimetr v souvislosti s údajnou korupcí v dopravním podniku (DPP).

Pro odvolání ale nebyla ani třetina zastupitelů. Ti ovšem schválili, že magistrát provede hloubkové audity IT zakázek zadaných od roku 2010 firmám, které vlastní podnikatelé Pavel Dovhomilja a Maroš Jančovič, rovněž obvinění v kauze Dozimetr.

Nacher o kauze korupce v pražských podnicích tvrdí, že jde o „největší skandál od revoluce v Praze“. Za hnutím ANO, jehož je Nacher členem, přitom jde snad nejznámější brněnský skandál – tedy kauza Stoka.

Policie korupci a ovlivňování veřejných zakázek z let 2014–2019 v souvislosti s brněnskou buňkou hnutí ANO začala vyšetřovat před třemi lety a až letos v květnu soud zatím nepravomocně udělil 9,5 roku vězení bývalému místostarostovi a radnímu městské části za ANO Jiřímu Švachulovi. Na Švachulu by ale přitom měl být napojen i bývalý místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a jeho syn.

Jak se ANO dokázalo vypořádat s vlastními kauzami? A neberou mu legitimitu kritizovat politické oponenty?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 – Kdykoliv se v médiích jede kauza spojená s ANO, tak nás všichni grilují, ale když se jede kauza někoho jiného, tak bychom měli mlčet. Dlouho jsem o tom přemýšlel, jestli to (odvolání primátora) navrhnu, ale přesvědčila mne nulová sebereflexe pana primátora.

3:00 – Kauza Andreje Babiše není současná věc, ale věc z roku 2010, která se sem postupně a pravidelně vrací. Znovu to bude součástí volební kampaně a všechny strany si to užijí a určitě nebudou směrem k nim padat otázky, jak se ony vypořádaly se svými kauzami z minulosti.

5:00 – Kvůli jedné večeři odešel pan Faltýnek z pozice místopředsedy hnutí, kvůli jedné návštěvě odešel pan Hnilička z pozice poslance i šéfa Národní sportovní agentury, a co se týká kauzy Stoka, tak se zrušila celá brněnská buňka hnutí. Takže tam vidím razantní kroky.

10:30 – Našel jsem si dotace, které Agrofert pobíral před vstupem Andreje Babiše do politiky a po vstupu, a u nenárokových dotací vyplynulo, že před vstupem Andreje Babiše do politiky měl Agrofert o 100 milionů více.

13:30 – Pokud bude předseda hnutí ANO na podzim prvoinstančně odsouzen v kauze Čapí hnízdo, jak zareagujete? Až ta situace nastane, tak k tomu něco řeknu. Nebudu dva měsíce dopředu říkat, co se stane. Ale lehce ironicky řeknu, že nejspíš vytáhnu kauzu Hlubuček. Protože teď je tady kauza Hlubuček, ale my tady teď pořád řešíme něco jiného.

17:20  Mohou si nyní podnikatelé poté, co policie odložila takzvanou reklamní větev kauzy Čapí hnízdo, beztrestně snižovat daňový základ o náklady na obrovské reklamy u svých provázaných firem? Chápete to také tak? Já to chápu tak, že říkáte, že nerespektujete rozhodnutí policie. Já ho respektuji. A kritici ho respektují pouze v případě, kdy policie rozhodne v neprospěch Babiše, v opačném případě rozhodnutí zpochybňují. Takže buď budeme policii důvěřovat vždy, nebo selektivně, když se nám to hodí.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované