Hlavní obsah

Lepší ministr navíc než ministr, který nezvládá, hájí Jakob vládní posty navíc

Hostem Ptám se já byl šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •
Článek

Vládní úsporný balíček řeší druhý den Sněmovna. Návrhy na rozsáhlé škrty a navýšení daní jsou nejen pod palbou opozice, kritizují je i někteří vládní poslanci. V jakém znění a kdy balíček projde?

Hostem Ptám se já byl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Sněmovní debata o sporném vládním úsporném balíčku, který má vylepšit stále zadluženější státní kasu, se ve středu protáhla do nočních hodin. Poslanci se při debatě vzájemně kritizovali za hospodaření při správě státu. „Po lidech chcete, aby si utahovali opasky, vy sami si je neutahujete vůbec,“ řekl Karel Sládeček z SPD. Opozice ostře odsuzovala i samotná úsporná opatření, která kabinet plánuje. A už také navrhla, aby je Sněmovna zamítla už v nynějším prvním čtení.

K samotnému konsolidačnímu balíčku měla výhrady i část koaličních poslanců. A někteří požadují jeho změny. Jako třeba předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, který do sněmovního systému nahrál svůj pozměňovací návrh týkající se zvýšení renty bývalých prezidentů – a navrhl tuto valorizaci zrušit.

Premiér Petr Fiala (ODS) na stávající podobě balíčku ale trvá. „Není jiná cesta. Nikdo nečekejte, že ustoupíme tlaku zájmových či profesních skupin a uděláme zásadní změny,“ uvedl na úvod čtvrtečního jednání Sněmovny.

Na jakých změnách konsolidačního balíčku má koalice dohodu? Dojde přece jen na nějaké změny? A budou plánované úspory stačit?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Bude TOP 09 dávat nějaké pozměňovací návrhy k úspornému balíčku? – V rámci koalice jsme se dohodli, že bude možné podávat pozměňovací návrhy, ale jenom takové, na kterých bude shoda. Takže v tuto chvíli v jednotlivých stranách formulujeme podněty k případné úpravě balíčku. První kolo diskuze o nich proběhne už dnes večer.

3:00 Budete tedy chtít nějaké změny? – Nějaké určitě chtít budeme, a to asi tři. Jediná věc, kterou můžu zmínit, je to, že paní ministryně Langšádlová bude dávat pozměňovací návrh, na kterém se vláda shodla, a ten se bude týkat výzkumných ústavů a jejich systému řízení tak, aby ministerstva mohla lépe řídit jejich činnost.

4:00 Piráti ale chtějí i další změny – třeba nižší zdanění elektronických cigaret nebo naopak zdanění tichého vína. Takže změny budou? – Co se týká spotřební daně z tichého vína, tak jako TOP 09 nevidíme důvod, proč by jeden druh alkoholu měl mít takovou výjimku. Ale nemyslím si, že zrovna teď přes prázdniny je tady prostor najít konsenzus. Je to velké téma. (…) Je potřeba, aby proběhla diskuze i s těmi, kterých se to dotýká. – Ta diskuze probíhá už několik měsíců. – Naším cílem není, aby to byla přítěž pro naše vinaře. Naopak, aby jim to pomohlo v konkurenci nekvalitní dovozových vín. A to nejde udělat ze dne na den.

6:00 Tak zatímco pro časopisy, noviny a knihy jste mohli zavést tři sazby DPH a nikoho jste se neptali a prostor na diskuzi jste nenechávali, tak vinaři by ten prostor mít měli?  Ale já myslím, že to, jak ten návrh byl předložen, tak tu diskuzi rozpoutalo a já nepochybuji, že se k tomu tématu vrátíme. – Takže to byla chyba.  Neřekl bych, že chyba. – A byl byste pro, aby se to změnilo? – Byl bych pro to, aby se ten systém zjednodušil. Nicméně o tom povedeme koaliční diskuzi. Je to podnět, který dalo několik koaličních stran. – A změnu u spotřební daně na tiché víno v tomto balíčku vylučujete? – Já ctím dohodu.

11:00 Opozice kritizuje vládu, že nešetří dost sama na sobě. Proč je nutné mít tři ministry bez portfeje – evropské záležitosti, legislativní radu vlády a vědu a výzkum? – Aktuální počet ministrů není vůbec výjimečný, v historii jich bylo i víc. (…) Je lepší mít ministra navíc než ministra, který vykonává práci ve více resortech a pak to nezvládá ani na jednom. A z hlediska veřejných financí jsou opravdu klíčové úplně jiné položky.

15:00 A co kritika bývalého předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, podle kterého tyto ministry nepotřebujeme? Pojďte mi vysvětlit přínos paní Langšádlové za TOP 09. – Abychom nebyli jenom montovnou, musíme podporovat výzkum a inovaci. A paní Langšádlová odvádí dobrou práci. – A jaké má konkrétní výsledky? – Velmi tvrdě bojuje za tento resort, věřím, že se jí podaří, aby prostředky do této oblasti nebyly snižovány. Kdyby nebyla na této pozici, taky by tento hlas na vládě nezazníval. – Myslíte, že by nikdo jiný nehájil vědu a výzkum? – Je nenahraditelná. (…) Ale nemyslím si, že zásadní potíže naší země jsou posty tří ministrů bez portfeje. I díky nim můžeme řešit lépe to, co opravdu řešit musíme.

18:30 Kdy očekáváte, že balíček projde Sněmovnou? – Předpokládám, že v tomto týdnu dokončíme první čtení a zákon pošleme do výborů. Ty budou mít dostatečný prostor, aby balíček prodiskutovaly. Na přelomu srpna a září začneme projednávat ten návrh v druhém čtení. A počítám, že v říjnu by mohlo dojít na hlasování.

21:30 (o dopadech na nízkopříjmové skupiny) Sociální politiku máme nastavenou dobře. Odvážím se tvrdit, že všichni, kteří chtějí pomoct, tím sítem nepropadnou. – Ale podle analýzy společnosti PAQ Research Daniela Prokopa ten balíček nejvíce disproporčně dopadne na nízkopříjmové skupiny obyvatel. – Neviděl jsem analýzu pana Prokopa, takže ji nemůžu detailně komentovat. Nevím, na kolik je to fakticky podloženo. – Takže tomu nevěříte. – Samozřejmě že v každé části společnosti to nějaký dopad bude mít, ale právě proto tady máme nějaký systém sociální politiky. Ten balíček je nastaven vyváženě.

23:30 Je Zbyněk Stanjura dobrý ministr financí? – Rozhodně není v lehké úloze, snaží se dělat maximum. – Takže je dobrý, nebo špatný ministr? – Má mou podporu. Mně to nepřísluší hodnotit. Ať to v budoucnu ohodnotí politologové a historici. V rámci možností se domnívám, že to dobrý ministr je.

29:00 Jaký deficit rozpočtu navrhne vláda na příští rok? – Z našeho pohledu to bude maximálně 230 miliard a k tomu přispěje i ten ozdravný balíček. – A není to malý cíl? Byli jste stranou rozpočtově zodpovědnou. – Máme rozpočtovou odpovědnost v genech. Klíčový je ten trend, že se dostaneme pod tři procenta HDP. A nastolíme trend snižování strukturálního deficitu.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované