Hlavní obsah

Dělostřelecká munice už není rozhodující, říká expert k Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Hostem Ptám se já byl bezpečnostně-politický analytik Martin Svárovský. Video: Marie Bastlová , Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Ukrajina se dostala ve válce s Ruskem do krize. Je v defenzivě, ztrácí území a především má kritický nedostatek potřebného vojenského materiálu. Na nepříznivý zvrat v konfliktu upozorňují mnozí analytici. Jaké šance Ukrajina má?

Hostem Ptám se já byl bezpečnostně-politický analytik z Nadace Konrada Adenauera Martin Svárovský.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přijel v pátek povzbudit vojáky bojující na frontě v Doněcké oblasti, kde se Rusům daří pomalu postupovat. Kyjev se v této části snaží budovat obranné linie. Ukrajinští činitelé přitom varují, že ruské jednotky by tam později během jara nebo v létě mohly podniknout ofenzivu. Nahrávat jim má početní převaha i to, že se ukrajinská armáda potýká se závažným nedostatkem munice. Ruský úder očekávají i mnozí analytici.

Bezpečnostně-politický analytik Martin Svárovský s pesimistickými hodnoceními, která se v poslední době často objevují i v médiích, nesouhlasí: „Situace je špatná na obou stranách. To říkám záměrně, protože ty komentáře, které hodnotí ukrajinské výhledy takto negativně, samozřejmě pracují s fakty, to nechci říkat, že to neodpovídá. Ale podle mě tam je základní metodologická chyba, že ty komentáře nevěnují pozornost situaci na ruské straně, která se také zhoršuje. Velmi se zhoršuje.“

Svárovský stále věří ve vítězství Ukrajiny za předpokladu, že Západ nestopne Kyjevu finanční a vojenskou pomoc. Komentoval také, proč podle něj ve veřejném prostoru teď tak často zaznívá, že bychom se měli připravovat na horší časy.

„Až tahle válka skončí, tak tam je jedno velké nebezpečí pro různé lidi. A sice to, že v příštích 10 až 15 letech se nebude v Evropě opakovat žádný konvenční konflikt, protože ruská armáda na to mít nebude. A v Evropě je řada lidí, kteří to nechtějí slyšet. Zejména část představitelů armády a představitelé zbrojního průmyslu,“ míní.

Co Ukrajina v tuto chvíli potřebuje od Západu nejvíc? Jakou roli může hrát česká muniční iniciativa? A můžeme na bojišti v blízké době očekávat nějaký zvrat?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Jak špatný je momentálně vývoj na frontě? - Je to válka, tam je špatná vždycky. Je špatná na obou stranách, ale to říkám záměrně, protože ty komentáře, které hodnotí ukrajinské výhledy takto negativně, tak samozřejmě pracují s fakty. To nechci říkat, že to neodpovídá. Ale podle mě tam je základní metodologická chyba, že ty komentáře nevěnují pozornost situaci na ruské straně, která se také zhoršuje. Velmi se zhoršuje s tím, že se prohlubují ty systémové ruské slabiny.

2:30 Ukrajina, přestože nemá odpovídající zbraně na to, aby prorazila ruské linie na jihu a na východě, tak zasazuje Rusům poměrně významné rány, a to nejenom ty. Například na rafinerie, které jsme viděli. Ale je zničena i 1/3 ruské Černomořské flotily. Přibývají zásahy na Krymu. Takže se zdá, že ruská protivzdušná obrana, která je základem aktivní ruské obrany podle ruské doktriny, slábne.

3:00 A viděli jsme to i na tom středečním útoku na to mimořádně důležité strategické místo, to znamená letiště Džankoj, ze kterého startovala ruská letadla a vrtulníky. Ukrajinci tam velmi úspěšně zasáhli. Takže ta situace se zhoršuje na obou stranách.

4:00 V minulých měsících se mluvilo o kritickém nedostatku dělostřelecké munice. Ale jednak dělostřelecká munice už není rozhodující v devastaci nepřátelské techniky, to jsou spíše drony. Ale také se nikde nemluvilo o tom, že adekvátně tak, jak museli snížit dělostřeleckou palbu Ukrajinci, tak ji museli snížit i Rusové. Protože jim také docházejí, byť tedy mají obří zásoby ještě z dob Sovětského svazu, ale 2/3 už jich spotřebovali. Takže na obou stranách ta palba poklesla.

5:00 Když vám namítnu, že nejen analytici, ale například ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj říká, že situace je velmi kritická, že bez co nejrychlejšího schválení americké pomoci Ukrajina jednoduše prohraje a přijde o území, že je teď momentálně obrovský nepoměr sil v některých místech té fronty až jedna ku 10 ve prospěch Ruska, tak to je nadnesené? - Je velké množství analytiků, kteří v českých médiích nejsou reflektováni, kteří vám řeknou to, co vám říkám já. Jsou to konkrétní čísla. Rusové měli 17 milionů dělostřeleckých nábojů, 2/3 vystříleli, mají 18 % území, z 2900 tanků, které měli k dispozici, z těch nasaditelných, jsou všechny pryč. Tanků je zlikvidovaných sedm tisíc.

5:30 V českých médiích najdete unisono každý den, že Rusové jsou schopni obnovovat, není to pravda. Produkce Ruska nedosahuje ani 200 tanků ročně. Teď jsem četl poslední číslo 180 ročně. Někde se uvádí 2000. To jsou rozdílná čísla, ke kterým já nemám co říct, akorát že s tím prostě nesouhlasím. Rusové v životě nebudou schopni doplnit zásoby v takovém množství, o které přicházejí na frontě, vyjma dělostřeleckých granátů.

6:00 Druhá věc je to, co jste říkala o prezidentovi Zelenském, a není to jenom prezident, slyšela byste to i od dalších ukrajinských představitelů. Ale tam je to pochopitelné, protože prostě západoevropské i další země zaostávají za tím, co by Ukrajině mohly poskytnout. Těch zbraní je potřeba násobně k porážce Ruska, a přesto zůstávají na skladech.

6:30 Když média citují třeba náčelníka ukrajinské vojenské rozvědky, který podle mě dělá skvělou práci, tak jeho prací skutečně není říkat pravdu do médií. A ukrajinský prezident také nemůže před rozhodujícím hlasováním v americkém Kongresu říkat: Jo, jsme v pohodě, je to docela dobré. Těmi informacemi se bojuje. A ukrajinská situace není dobrá z toho pohledu, že spojenci Ukrajině nedávají tolik, kolik by mohli.

12:00 To (nedostatečná západní pomoc) znemožňuje Ukrajincům zasahovat ruskou logistiku tak, jak by potřebovali. Což bylo klíčem všech vítězných bitev, které Ukrajinci vyhráli, to znamená Kyjev, Sumy, Cherson, Charkov… Rusové se na jihu zakopali a Ukrajinci nechtějí umírat ve větším množství, než je nutné. Nechtějí posílat 800 lidí denně na smrt, jako posílali Rusové. Proto se hledá technologické řešení, a to se postupně nalézá. Ukrajinci dneska mají drony, které dokážou zasahovat na 800kilometrovou vzdálenost a velmi přesně. A teď jde o to, aby ty drony dokázali vyrobit v potřebném množství.

13:00 Na jejich podporu vznikla mezinárodní koalice vedená Brity a Lotyši. Do dronů dneska už Ukrajina zapojuje umělou inteligenci, to znamená, že v poslední fázi letu jsou nezachytitelné těmi ruskými elektronickými zbraněmi. V momentě, kdy ji vrhnou na frontu, s podporou té koalice, tak to bude znamenat tu změnu. Rusové nemají v podstatě jinou šanci tu válku vyhrát, než že by Západ přestal Ukrajinu podporovat.

19:00 Vy současně působíte jako poradce předsedy zahraničního výboru pana Benešíka z KDU-ČSL. To znamená, že máte možnost být nějakým způsobem blízko formulaci koaliční politiky. Proto jsem se ptala, zda to není příliš optimistické vidění situace a neměli bychom se také připravovat na horší scénáře, jak o tom mluví představitelé některých evropských zemí včetně Polska, nebo třeba náčelník generálního štábu Řehka? - Vybíráte si jednotlivá prohlášení, s kterými já nesouhlasím. A znovu říkám, že Ukrajina tento konflikt vyhraje a nevidím žádnou možnost na ruské straně, aby to nějakým způsobem zvrátilo, vyjma jedné jediné situace, kdy pomoc Západu přestane. Podle mě nepřestane.

20:00 V těch komentářích je ještě jedna věc. A ta spočívá v tom, že až tahle válka skončí - a já jsem přesvědčený, že skončí vítězně pro Ukrajinu, pokud by se ta pomoc nezastavila - tak tam je jedno velké nebezpečí pro různé lidi, i našeho náčelníka generálního štábu, které pro ně bude nepříjemné. A to je to, že v příštích 10 až 15 letech se nebude v Evropě opakovat žádný konvenční konflikt, protože ruská armáda na to mít nebude. A to řada lidí v  Evropě nechce slyšet. Zejména část představitelů armády a představitelé zbrojního průmyslu, protože se může ukázat, že konvenční armády nebudou potřeba.

21:30 Neznamená to, že bychom měli nějakým způsobem odzbrojovat, ale že budeme muset připravit nějaký možná jiný druh nebezpečí, jiný druh válčení, a to samozřejmě nese řadu změn a potřebu inovací. A ne všichni jsou s tím srozuměni.

23:00 Ne že bych všem podsouval nějaký špatný úmysl. Někteří ho možná mají, protože byznys je byznys. S naším náčelníkem generálního štábu Řehkou nesouhlasím. Nesouhlasím s tím, že každých 14 dní vystupuje s tím, že se máme připravit na konvenční konflikt. Ale nepodsouvám mu špatný úmysl. Já si Řehky vážím. Ale je to vojenský pohled.

33:00 Jaký význam má pro Ukrajinu česká muniční iniciativa? - Trochu mi přijde divné, že to má přijít až v červnu, řada spojenců se nad tím pozastavuje. Britové naznačili, že ta munice, kterou my sháníme, je drahá. A myslím, že k tomu také vedlo celé obří PR, že ta munice je rozhodující, takže obchodníci navýšili cenu. A vím, že třeba Britové to odmítají a investují obrovské prostředky spolu s Austrálií a Lotyši právě do těch dronů. Podobnou iniciativu mají Estonci. Takže pro mě je tam řada otazníků, ale nechci říkat, že to nehraje roli. Hraje to roli.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované