Hlavní obsah

Levnější energie pro všechny? Každý bude platit jinak, tvrdí Fialův poradce

Hostem Ptám se já byl místopředseda ODS Zdeněk Zajíček.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Vláda oznámila zastropování cen energií pro domácnosti, malé firmy i živnostníky i formu pomoci pro největší společnosti. Opozice vládu kritizuje, že je pomoc pomalá a malá. Má pravdu?

Hostem Ptám se já byl místopředseda ODS a poradce premiéra Zdeněk Zajíček.

Vláda Petra Fialy vstoupila do energetické krize a bojovat s ní plánuje zastropováním cen energií. Strop na silovou elektřinu bez nákladů na distribuci byl stanoven na 6 tisíc Kč za megawatthodinu (MWh), u plynu by strop měl být 3 tisíce korun za MWh. Novela energetického zákona, která by zastropování umožňovala, by přitom podle poradců premiéra mohla být přijata do konce září – pak bude teprve možné vydávat nařízení, která budou opatření určovat.

Podle Zajíčka, který je v čele expertního týmu, který má řešení vysokých cen energií na starosti, budou muset výrobci energií také povinně nabídnout část své produkce státu. Ten ji bude dál distribuovat veřejným institucím a samosprávám prostřednictvím státního obchodníka s energiemi.

Podle opozice ale vláda nedělá dost a také experti vyčítají kabinetu zmatek a chaos. Jaké další kroky v energetice vláda chystá? Jaké dlouhodobé řešení připravuje? A připouští si kabinet i kritiku?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

01:00 – Náš koordinační tým se schází a pracuje, jsem rád, že jsou tam odborníci i zástupci soukromých firem, výrobců energií. Protože to, co potřebujeme, jsou právě informace z trhu s energiemi. A to jsou aktuální informace, které stát v tuto chvíli nemá.

1:50 – Pro nás bylo důležité získat informace, kde jsou problémy z hlediska cenotvorby, abychom mohli zacílit ten strop, který jsme připravili. Tak aby tento strop skutečně lidem pomáhal a zároveň je chránil před tím nárůstem cen. To, že se energie zdražily, se čekalo, ale s tím neočekávaným nárůstem na burzách nikdo nepočítal.

2:50 – Už máte hotovo? Na čem teď pracujete? – Právě teď se ve Sněmovně projednává novela energetického zákona, která umožní to zastropování. Ta novela se bude provádět nařízením vlády, těch nařízení bude víc, ale to nejdůležitější je zastropování cen. Jak už lidé pochopili, ta koncová cena se liší. Například podle toho, jestli jenom doma svítíte, nebo elektřinou ohříváte teplou vodu, nebo dokonce topíte. Pokaždé máte jiný tarif. A samozřejmě musíte platit i to, aby se ta elektřina k vám dostala domů. Takže zastropujeme i tyto distribuční poplatky.

3:00 – Jak jste vypočetli tu hranici 200 euro na silovou elekřinu? – Počítalo se to z více variant, které v tuto chvíli musíme kalkulovat k výrobním nákladům výroby elektřiny, které byly realistické. Nakonec převážil názor expertů, že ta cena je 200 euro za megawatthodinu.

6:00  V tomto krátkém pořadu nejsme schopni vysvětlit, jak se ta cena dá stanovit. Je pravda, což je výhodou České republiky, že tady máme více zdrojů energie. Jsme schopni levně vyrobit energii z jádra, z hnědého uhlí, ale tam jsou poplatky, pak je tady černé uhlí a další ekologické zdroje. A každý výrobce má jiné ceny na vstupu. Třeba černé uhlí se částečně dováží, to částečně ovlivňuje cenu pro koncového zákazníka.

7:15  Tato vláda musí být rozpočtově odpovědná. Na nižší hranici cen bychom neměli. Je to částka, která zohledňuje ten energetický mix, který máme k dispozici. Je potřeba říct, že ta výroba, co tady je, je prodávána dopředu, někde až 3 roky dopředu, a prodává se postupně zhruba po třetinách. A z toho se vycházelo při té kalkulaci. Vláda teď bude muset část té zastropované ceny kompenzovat výrobcům.

8:50 – Kolik to bude stát? 130 miliard korun je podle expertů velmi hrubý odhad. – Nikdo neví, jaké budou ceny na burze v Lipsku. V tuto chvíli jsme neměli nic jiného než současnou cenu, 500 euro na megawatthodinu, a z toho jsme vypočítávali ty dopady. My jsme se snažili i o to, aby se Česká republika vyhnula žalobám.

11:20 – Vydalo se Česko jinou cestou, než je unijní plán na boj s energiemi?   My si v tuto chvíli vytváříme právní rámec, abychom ta opatření mohli přijmout. Dá se očekávat, že 30. září by mělo setkání ministrů posvětit ono evropské nařízení. – A oni stropují u výrobců. – To si myslím, že právě není pravda. Pokud se stanovila částka 180 euro na megawatthodinu, to není strop, to je práh, kde se počítá, že každý stát jakoukoli cenu nad to bude moci zdanit. My nemůžeme žádnému výrobci nařídit, aby vyráběl za 180, protože jeho náklady jsou vyšší. Windfall tax (daň z mimořádných zisků – pozn. redakce) je nástroj, který by umožňoval to dodanění. Ty legislativní nástroje, které chystáme, jsou v souladu s tím, co chystá Evropa.

14:40 – Jak to tedy bude v českém prostředí vypadat? – V tuto chvíli stanovíme cenové limity a zároveň podle podmínek, které do konce září projedná Evropská komise a Evropská rada, parametricky zdaníme to, co umožní windfall tax.

15:30  Budeme danit podle toho, jaké podmínky se celoevropsky dohodnou. 200 euro jsme zvolili jako kalkulaci pro strop pro zákazníka. 180 je jenom práh, od kterého se může danit. Nemůžete výrobcům říct, že můžou vyrábět jen za 180.

17:00  Ani experti nemůžou říct, že ty legislativní kroky, které projednává Sněmovna a příští týden bude řešit Senát, by byly neadekvátní této mimořádné tržní situaci. Snažím se, abych ty složité věci jednoduše vysvětlil. Tohle mám problém vysvětlit jednoduše, protože do toho vstupuje mnoho, mnoho vlivů. Vstupují do toho i emisní povolenky a podobně.

18:20 – Jak to, že Česká republika jako výrobce elektřiny na této situaci neprofituje?  – My na tom vyděláváme, pokud mluvíme o ČEZu. Ten prodává za ty tržní ceny, ale jenom část toho, co vyrobí, protože většinu prodal už v předchozích letech. Z hospodaření ČEZu jsou dividendy. Nebo to bude vidět z toho mimořádného zdanění.

21:00 – Musí se také chystat střednědobá a dlouhodobá řešení, abychom směřovali k energetické bezpečnosti. Musí se zapojit i další energetické zdroje jako solární panely, solární elektrárny na veřejných budovách a podobně.

21:40 – Když se 30. září schválí ta evropská úprava, jsme schopni v hodinách upravit kompenzační schéma i to stropovací. A v následujících pár dnech by to mohlo být vydáno, aby ten strop zafungoval už v letošním roce. Ten strop bude platný od 1. ledna, od 1. listopadu obchodníci rozešlou ceníky, kolik se bude příští rok platit. Bude to pak celý rok stejné.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované