Hlavní obsah

Střet českých pilotů s neznámým objektem: Tehdy přišel rozkaz střílet

Foto: Profimedia/Seznam Zprávy

Ilustrace neznámého válcovitého objektu. Podobný nad českým územím pozorovali piloti i lidé na zemi.

Reklama

Článek

Incidenty, při kterých americká armáda sestřeluje v posledních týdnech záhadné objekty nad svým územím, připomínají situaci, se kterou se v minulosti setkali i čeští piloti. A dostali i příkaz k palbě na neznámý objekt.

K jednomu z téměř neznámých incidentů českých armádních pilotů s neidentifikovatelným létajícím objektem došlo 12. července 1987 na jižní Moravě v okolí Vranovské přehrady. Za horkého letního dne spatřila hlídka na radaru neznámý objekt, který se k nám blížil z Rakouska. Nejprve se pohyboval rychlostí kolem 150 km/h, což by odpovídalo malému sportovnímu letadlu.

Protože z radaru nebylo jasné, o jaký letoun se jedná, vystartoval proti němu armádní vrtulník Mil Mi-24. „Měl za úkol ho identifikovat, a pokud by překročil hranice československého vzdušného prostoru, tak ho měl přinutit k přistání a případně, pokud by neuposlechl, tak ho zlikvidovat,“ říká v podcastu Skutečné české záhady novinář Jaroslav Mareš.

Jenže nastal problém. Přestože je návodčí podle radaru směřoval do prostoru, kde se měl neznámý objekt nacházet, posádka jej nedokázala identifikovat. Když se jim nakonec podařilo k objektu přiblížit, spatřili něco, co nepřipomínalo žádný tehdy známý letoun. Po letech pod příslibem anonymity pilot a navigátor, který byl i palubním střelcem, popsali ten neznámý objekt.

Podle jejich slov se jednalo o stříbrný či stříbřitý objekt válcovitého typu bez křídel. Připomínalo jim to obal na doutník. Že nepůjde o žádný dosud známý letoun, napovídal i způsob jeho letu a náhlé změny pohybu. Podle pozdějších propočtů se pohyboval rychlostí od 60 do 3000 km/h.

+4

Vrtulník se s neidentifikovatelným objektem dlouho honil po obloze, až návodčímu na zemi došla trpělivost a dal příkaz k palbě. Jenže posádce se nepodařilo dostat objekt do palebné pozice – rychle unikal a dostával se mimo úhel kulometu. Po zhruba třech hodinách začalo vrtulníku docházet palivo a tak musel přistát. A neznámý objekt mezitím zmizel nad Maďarskem.

Přestože objekt spatřili ve stejnou dobu i svědci na zemi, oficiálně se o tomto incidentu nevědělo. Proč posádka i pozemní personál mlčel? „Oni nesměli nic sestřelit, pokud to neidentifikovali. A vrtulník létal i v okamžiku, kdy už používali nouzovou zásobu paliva, tudíž z toho by bylo další hlášení,“ připomíná tehdejší pravidla Jaroslav Mareš. Takže se všichni dohodli, že nikomu nic hlásit nebudou.

Vzhledem k tomu, že neznámý objekt přeletěl jaderné elektrárny v Dukovanech a Jaslovských Bohunicích, existuje teorie, že mohlo jít o tajný špionážní dron NATO, který zkoumal tehdejší komunistické Československo.

Poslechněte si předchozí díl nové série:

Ale Rakousko je neutrální stát a v podstatě nepovoluje vojenské přelety. A pokud by šlo o testování tajné západní technologie, tak by jí hrozilo sestřelení. „Spadlo by to do země Varšavské smlouvy a ti by měli kompletní rozbor nové technologie,“ upozorňuje novinář Josef Klíma.

Nešlo však o jediný podobný incident nad českým územím. O pět let později opět zasahovala armáda proti neznámému objektu. Pátého května 1992 se na radarech objevil neznámý objekt, který k nám mířil tentokrát z Bavorska. A tentokrát o tom existují i armádní záznamy.

Neznámý objekt překročil hranici u obce Tři sekery, kde byl tehdy vojenský prostor, proti němu odstartoval letoun L-39 Albatros ze žateckého letiště. Později mu letěl na pomoc i vrtulník Mi-24. „Objekt letěl nejprve ze západu, potom se stočil k severu k Chomutovu a u Jirkova zmizel z radarů. Ale zmizel tak, že se během vteřiny ztratil směrem vzhůru,“ rekonstruuje situaci Jaroslav Mareš.

I když objekt byl vidět na několika radarech, oba piloti hlásili, že nic nevidí. Jeden měl být nad ním, druhý zase pod tím neznámým objektem. Ovšem svědci na zemi ten neznámý stříbřitý objekt, který znenadání měnil směr a rychlost, spatřili. Armáda tentokrát nic netajila a na podzim 1992 o incidentu sama informovala. Podle jejího závěru „událost postrádá logického vysvětlení“.

Zajímavé je, že tehdejší československá armáda nebyla jedinou, která se s podobným objektem setkala. Polská armáda v roce 1983 nad Baltským mořem pozorovala neznámý stříbřitý objekt, který připomínal doutník. Objekt měnil náhle směr i rychlost a nakonec jim zmizel z dosahu.

Jak svědci na jižní Moravě popsali první utajený incident? Kde jinde ve světě pozorovali záhadný válcovitý objekt? A co natočily stíhačky belgického letectva?

Poslechněte si druhý díl nové série v přehrávači v úvodu článku.

Skutečné české záhady

Podcastová série Josefa Klímy a Jaroslava Mareše o vyřešených i nevyřešených případech naší historie.

Odebírejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované