Hlavní obsah

Šťastný podcast: Chci, aby NHL zaplatila Ukrajině odškodné, říká Hašek

Foto: Michal Turek

Šťastný podcast s Dominikem Haškem.

Reklama

Článek

Na natáčení Šťastného pondělí v Divadle X10 s podtitulem „Nagano“ dorazil také člověk, který je s vítězstvím českých hokejistů na olympijském hokejovém turnaji v Naganu před 25 lety spjatý snad nejvíc ze všech: Dominik Hašek.

Slavný hokejový brankář patří od začátku ruské vojenské agrese proti Ukrajině k předním zastáncům zákazu ruských sportovců v mezinárodních soutěžích. V rozhovoru s Jindřichem Šídlem svůj postoj vysvětluje.

„Kdykoliv někde vystoupí ruský občan, dělá tím reklamu na Rusko a jeho činy. Je úplně jedno, jestli je to sportovec, umělec nebo někdo jiný. Když už sem Rusy pouštíme – a to si myslím, že taky není správně –, tak je aspoň nenechme veřejně vystupovat. Každá reklama zvyšuje prodej produktu. A v tomhle případě je tím produktem válka, kterou veřejné vystupování Rusů bude eskalovat, a budou tak umírat nejen Ukrajinci, ale i sami Rusové,“ uvažuje Hašek.

Pusťte si rozhovor s Dominikem Haškem.Video: Seznam Zprávy

Proč to tedy například v NHL nefunguje, a běžně tam hrají ruské hvězdy v čele s Alexandrem Ovečkinem, který se svým blízkým vztahem k Putinovi ani netají? „Pro ně je ta válka ještě dál než pro nás. Já je za to ale vždycky budu kritizovat a chci, aby Ukrajině zaplatili odškodné,“ říká olympijský šampion.

Jeho postoj k dané věci, jak sám vysvětluje, nikdy nebyl formován jeho pobytem v Rusku. „Míval jsem k Rusku dobrý vztah,“ vzpomíná Hašek a dodává, že je dokonce stále v kontaktu s jedním z bývalých spoluhráčů ze Spartaku Moskva.

V rozhovoru se ale Jindřich Šídlo ptal i na jiné věci, třeba na Haškovu politickou budoucnost.

„Měl bych zájem kandidovat do Senátu,“ připouští Hašek, „ale vůbec nevím, jak to dopadne, jestli vůbec budu na kandidátce. Přiznávám, že jsem před šesti lety měl nějaké nabídky, to jsem všem říkal, co blázníte, ale člověk se nějak vyvíjí. Určitě bych chtěl ovlivňovat věci, na kterých mi záleží.“

Bude se nějak Dominik Hašek angažovat na hokejovém mistrovství světa v Praze? Proč před revolucí neemigroval, když byl draftovaný v NHL? A která trofej Haškovi chybí do sbírky? To všechno se dozvíte z rozhovoru. Pustit si ho můžete v tomto článku ve videu nebo jako podcast v přehrávači v samotném úvodu textu.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované