Hlavní obsah

Šťastný podcast: Jak zachrání Pavel svůj tým? Chystá speciální teambuilding

Foto: Tomáš Fongus/KPR

Šťastný podcast nezištně radí prezidentské kanceláři, jak správně stmelit kolektiv.

Reklama

Článek

V prezidentské kanceláři Petra Pavla je rušno. Předminulý týden odešla šéfka kabinetu Linda Jozwiak Kopecká a šéf poradců Tomáš Richter, degradována byla vedoucí odboru komunikace Markéta Řeháková a podle různých zákulisních informací tam všeobecně panuje ne úplně nadšená atmosféra.

Ve Šťastném podcastu jsme se tak rozhodli ohlédnout se do historie i na ostatní hradní týmy a zjistit, jaké lidi si na Hrad přivedli bývalí prezidenti a jaké vztahy mezi nimi panovaly. A zatímco na Miloše Zemana a jeho poradce a kancléře si ještě jistě vzpomenete, pamatujete si ještě na první spolupracovníky Václava Klause?

„Mluvčím se stal Tomáš Klvaňa, kterého asi mnoho lidí zná, tehdy byl zástupce šéfredaktora Hospodářských novin. Všichni se tenkrát trochu divili, že šel k Václavu Klausovi na Hrad. No a přátelé, vydržel tam přesně čtyři měsíce a od té doby koktá. Dobře, nekoktá, promiň, Tomáši, ale myslím, že to i tak byl naprosto nezapomenutelný čas. Jeho odchod nikdy moc nezdůvodnili, ale údajně to má co do činění s Klausovou nespokojeností s pokrytím návštěvy francouzského prezidenta Chiraka na Pražském hradě v červenci 2003, protože ve stejný den byl Špidla v Bílém domě a dostal v médiích víc prostoru. Takže Tomáš Klvaňa odešel a mluvčím po něm se stal Petr Hájek, což byl už tehdy úplně regulérní magor, i když menší, než je dneska,“ vzpomíná Jindřich Šídlo.

„Moje oblíbená historka s Petrem Hájkem je ta, když o něm i Václav Klaus prohlásil, že se zbláznil, když Hájek tvrdil, že 11. září spáchaly americké tajné služby. No, v momentě, kdy jako hlas racionality vystupuje Klaus, něco to vypovídá,“ krčí rameny producent Šťastného pondělí Ondřej Lasák.

Jak správně tmelit

A protože jsme v našem milém podcastu známi především jako poskytovatelé těch nejlepších politicko-analytických rad v českém mediálním prostoru, nebude to ani tentokrát jiné. Položili jsme si otázku, jak zvládaly bývalé kanceláře stmelovat kolektiv – a našli jsme tak recept i pro Petra Pavla.

„Pamatuju si dobu, kdy se za Václava Havla na Hradě pořádaly teambuildingy. Jeden takový svolal Michael Žantovský, kde účastníci měli za úkol vymyslet politickou stranu pro Václava Havla a – připomínám, že jsme hodně na začátku 90. let – všichni museli jít povinně ráno běhat. Mimochodem, hádejte, kdo jediný nešel? Samozřejmě kancléř Karel Schwarzenberg,“ líčí Šídlo.

„Ano, dokážu si představit, že Karel Schwarzenberg si tu trasu jel na koni a bičoval při tom ostatní, aby běželi rychleji,“ reaguje ironicky Konstantin Sulimenko.

Jak by mohly vypadat teambuildingy pod taktovkou Petra Pavla? Pár tipů a doporučení bychom měli, uslyšíte je v první polovině Šťastného podcastu v přehrávači nahoře.

Jako už tradičně druhou polovinu věnujeme aktuálnímu dění na sociálních sítích českých politiků. I když dnes jsme se rozhodli vyměnit Česko za Slovensko a podívat se na tu nejzábavnější a přitom nejhrozivější podívanou, kterou předvolební kampaň přinesla za hodně dlouhou dobu – fyzickou výměnu názorů expremiéra Igora Matoviče a exministra vnitra Roberta Kaliňáka.

„Bylo to to tak, že Směr, tedy Robert Fico a spol., měl svou tiskovou konferenci venku a brojil za uzavření hranic s Maďarskem kvůli migrantům. Pak tam dorazil bývalý premiér Igor Matovič, začal něco vykřikovat z okénka, a tak Robert Kaliňák ze Směru pronesl absolutně dokonalou frázi: Možem sa mu ísť povenovať? – to v překladu znamená: Můžu mu jít dát do držky?“ popisuje Tereza Povolná.

Ve Šťastném podcastu uslyšíte nejen pečlivý rozbor této nešťastné události, ale i vzpomínky na to, kdy jsme byli podobnému incidentu nejblíž v naší české historii. A Konstantin doplní i pohled do ukrajinského parlamentu, kde byly naopak před válkou bitky tak běžné, že na wikipedii existuje dokonce jejich přehledný seznam.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované