Hlavní obsah

Šťastný podcast: Paroubkovo zmrtvýchvstání a další velikonoční příběhy

Foto: Seznam Zprávy

Politické comebacky Jiřímu Paroubkovi bohužel nevycházejí. Šťastný podcast tentokrát dosazuje českou politiku do velikonočních zvyků.

Reklama

Článek

Jaká největší politická zmrtvýchvstání jsme zažili? A čím nám politici radí nahradit pomlázky? Na to odpoví velikonoční speciál Šťastného podcastu ve složení Šídlo, Sulimenko, Povolná a Lasák.

Toto pondělí je šťastné proto, že slavíme Velikonoce, svátek zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Protože ve Šťastném podcastu víme, že český národ je převážně ateistický a Bible v Česku marketingově netáhne, rozhodli jsme se najít některé lepší velikonoční příběhy zmrtvýchvstání v české politice.

A pokud chcete někoho v české politické historii připodobnit k Ježíšovi, nemůžete začít jinak než Václavem Klausem.

„Pamatujete si, kdy se odehrál takzvaný Sarajevský atentát? Bylo to 28. listopadu 1997. A víte, co to bylo za den? Pátek. Tehdy ho zradili jeho spolupracovníci – stejně jako byl zrazen Ježíš – Pilip a Ruml. A on musel v neděli 30. odstoupit a pak vyšel mezi své věrné a pronesl tu slavnou větu Nic nekončí, jedeme dál. Tím vlastně vstal z mrtvých,“ popisuje Jindřich Šídlo.

Ne všechny návraty z politického záhrobí ale končily happy endem. Své o tom ví třeba Jiří Paroubek.

„Poté, co odešel z ČSSD, se snažil obnovit značku Národních socialistů a založil LEV21. Pamatuju si v té době masivní billboardovou kampaň, kdy sice nebyly žádné volby, ale Paroubek byl na billboardech úplně všude. Pak se ještě snažil kandidovat jako nezávislý do Senátu, neuspěl; pak přemýšlel, že bude kandidovat na prezidenta, ale to neuspěl ani ten nápad. A teď se snaží vrátit znovu se stranou Nespokojení,“ připomíná dalšího velikána české politiky Konstantin Sulimenko.

K velikonočním tradicím v Česku neodmyslitelně patří pomlázka. Jenže její symbolika už také vyprchává. A my se tak opět obracíme k českým politikům pro radu, jak si na Velikonoce pořádně zamrskat i bez pomlázky.

„Můžete si vzít příklad z legendárního souboje Rath versus Macek. Pokud se chcete vybít, najděte si někoho dalšího, kdo je takhle agresivní, a zfackujte se. Neublížíte tím ani ženám, ani stromům,“ navrhuje Ondřej Lasák.

Další alternativy k pomlázce, třeba od exposlance KSČM Zdeňka Ondráčka, uslyšíte přímo ve Šťastném podcastu. Stejně tak zhodnotíme různé formy politického využití vajec nebo polévání vodou. A vyjmenujeme vám i ty největší jidáše a beránky české politiky.

Poslechněte si podcast v přehrávači v úvodu článku. Se Šťastným pondělím i Šťastným podcastem se vrátíme příští pondělí.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované