Hlavní obsah

Nejhorším nepřítelem investora je on sám. Jak držet emoce na uzdě?

Foto: Shutterstock.com

Jak bojovat s vlastními emocemi na horské dráze akciových trhů, řešíme v podcastu Ve vatě s Danielem Gladišem.

Reklama

Článek

Trhy jsou jako horská dráha – jen nevíme, kdy se vozík začne z vrcholu řítit dolů. Investor tak často podlehne emocím a prodá či koupí zbrkle. „Největším nepřítelem investora je on sám,“ připomíná Daniel Gladiš.

Jak s psychikou při investování pracovat a jakých chyb se vyvarovat, jsme se zakladatelem Vltava Fund Sicav probírali v aktuálním díle podcastu Ve vatě. Častou chybou investora je totiž slepá víra, že nastolený trend bude pokračovat donekonečna.

„Když trhy hodně padají a ekonomiky jsou v recesi, všichni mají špatnou náladu, často se objevují názory, že už to bude napořád špatné. Na jaře 2008 se objevovaly zprávy, že akcie jsou už navždy zatracený instrument. Ale byl to začátek obrovského býčího (stoupajícího) trhu,“ připomíná Gladiš.

Foto: Seznam Zprávy

Odhadnout ten správný okamžik, kdy akcie koupit a kdy prodat, je nad síly nejednoho investora.

Před krizí si zase nikdo – až na pár proroků – nemyslel, že letitý boom akcií brzy skončí. Investor by měl mít podle Gladiše na vědomí, že vývoj ve světě má většinou cyklický charakter. „Když se kyvadlo extrémně vychýlí jedním směrem, tlak na to, aby se začalo pohybovat zpátky, je velký.“

Tuhle chybu zná Gladiš i ze své vlastní zkušenosti, když se chtěl svézt na vlně komodit. „I já jsem se nechal unést extrapolací komoditního cyklu příliš do budoucna. Byli to těžaři mědi a niklu, firmy jako Quadra FNX Minig. Chyba v desítkách milionů,“ vzpomíná.

Nebuďte ovce

Lidé se cítí pohodlněji, když investují podobně jako většina. Stádovité chování je ale chyba.

„Lidé do trendů naskakují pozdě s tím, že  když to dělají všichni, musí to být dobře. Přitom když má člověk na něčem hodně vydělat, je nutné do trendu naskočit mezi prvními,“ vysvětluje Gladiš. Přílišná popularita akcie, měny či komodity se zákonitě projeví na její přemrštěné ceně.

I proto by se investor neměl uzavírat do své bubliny, ale naopak hledat informace, které jeho názor vyvracejí. „Sociální média jsou v tomhle enormní zlo. V hospodě si věci řekneme otevřeněji, ale facebooky deformují to, jaké informace se k vám dostávají,“ upozorňuje investor.

Daniel Gladiš

  • 1993–1999 ředitel a zakladatel Atlantik finanční trhy, a. s.
  • 1999–2004 ředitel a předseda představenstva ABN AMRO Asset Management (Czech)
  • 2004 založil hedgeový fond Vltava Fund SICAV, je jeho hlavním portfoliomanažerem
  • autor knih „Naučte se investovat“ a „Akciové investice“
  • twitter: @danielgladis

Gladiš má pro investory dvě rady, jak odolat lákání trhu, který je neustále bombarduje novými a novými nabídkami aktiv ke koupi. Nejdůležitější je držet se svého dlouhodobého cíle. „Investor si musí uvědomit, proč investuje, jaký je jeho cíl a jak ho chce dosáhnout. Jaké sumy chce dosáhnout, v jakém horizontu, jakou cestou,“ říká.

Důležité je také naučit se říkat ne. „Dobrý investor musí být připravený odmítnout minimálně 99 % nabídek,“ míní Daniel Gladiš. Nepodceňujte ani základní psychohygienu a rozhodujte se, když jste v dobré kondici: „Nedělat rozhodnutí, když je člověk unavený, hladový, nevyspalý a v časovém stresu. Vím z vlastní zkušenosti, že to vede k chybám,“ řekl investor v podcastu.

Poslechněte si celý rozhovor v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované