Hlavní obsah

Mzdy porostou až o desetinu. Tři rady, jak si říct o vyšší plat

Foto: Shutterstock.com

Jak si říci o vyšší plat? A kde se rýsují možnosti přivýdělku? Rozhovor s expertem na pracovní trh Tomášem Ervínem Dombrovským z LMC.

Reklama

Článek

Firmy sice nyní nabírají až o pětinu méně lidí než loni, velké propouštění ale není na obzoru. Mzdy i letos dál mírně porostou, zhruba o 6 až 9 %, odhaduje analytik LMC Tomáš Ervín Dombrovský. Inflaci tak ale ani letos nedohoní.

Růst mezd se podle Tomáše Ervína Dombrovského bude letos týkat nejen nových zaměstnanců: „Mnohem víc firem plánuje přidávat i těm stávajícím. Tempo růstu mezd malinko zrychluje oproti loňsku, letos bude mezi 6 až 9 %,“ říká ve speciálu podcastu Ve vatě analytik personální agentury LMC.

Navzdory tomu, že lidé v řadě oborů uvidí na výplatní pásce větší částku, stejně si za ni ale průměrně koupí o deset procent méně než před rokem. V listopadu totiž byla v Česku inflace 16,2 procenta, a reálně tak klesly mzdy nejvíc od 90. let. 

„Ochota zvyšovat mzdy mezi firmami přetrvává. Během covidu dostaly lekci, když na lidech šetřily a pak měly problém za půl roku nabrat lidi,“ připomíná expert na pracovní trh Dombrovský.

Jak vyšlo z průzkumu společnosti LMC, která provozuje portály jobs.cz a prace.cz, více než polovina lidí se svými příjmy obtížně vychází. Pětina má dokonce velmi vážné potíže a řádově deset procent populace je v exekucích.

Jak si říct o vyšší plat?

Jen šetřit často už nestačí, proto si lidé hledají druhý příjem. Přivýdělek musí mít zhruba čtvrtina zaměstnanců a dalších 21 procent si ho plánuje najít, vyplývá z dat společnosti LMC.

Další cestou je pokusit se o zvýšení mzdy u stávajícího zaměstnavatele. „Musí to vzít do svých rukou. Kdo si neřekne, zvýšení platu se nedočká. U nás to není zvykem,“ míní Dombrovský. Kdo práci jednou za pár let změní, polepšuje si rychleji.

„Mezi pátým a desátým rokem se lidé dostávají do takzvané ‚zlaté klece‘. Všechno možné si osahali, ve firmě už vyrostli a do vyjednávání se už tak často nepouštějí. Zůstávají zticha, i když je spousta věcí pálí. Roste frustrace, ale klesá ochota s tím něco dělat,“ popisuje analytik chování lidí.

Víte, jakou máte cenu na trhu?

Existuje vhodná a méně vhodná doba, kdy otevřít téma vyššího platu. Lepší je to v momentě, kdy člověku mzda stagnuje delší čas. „Zejména v době, kdy člověku delší dobu, třeba poslední dva, tři roky, mzda neroste,“ upřesňuje Dombrovský.

Dobré je také si zmapovat, jakou má člověk vlastně cenu na trhu, doporučuje analytik. V inzerátech už nabízený plat často najdeme. „Udělejte si rešerši na pracovních portálech. Za kolik nastupují srovnatelní lidé. Zhruba u 40 % obsazovaných pozic je uvedená mzda.“

Argumentovat jen rostoucími cenami ale nestačí. „Nikdo nemůže očekávat, že mu firma bude kompenzovat inflaci, tím by se ještě víc roztočila,“upozorňuje Dombrovský. Na jednání se šéfem je lepší si připravit argumenty, jak jste firmě v poslední době prospěli, kolik peněz jste jí například vydělali nebo jaké projekty v dohlednu chystáte.

„Zatím se ale na pracovním trhu žádná apokalypsa neděje,“ míní Tomáš Ervín Dombrovský.  Na inzertních portálech je sice o 15 až 20 % méně nabízených pozic než ve stejném období loni, kdy byla ovšem poptávka po lidech rekordní. Vrací se tedy na předcovidovou úroveň. Lidí, kteří hledají práci, přibylo jen mírně.

Poslechněte si celý speciál o práci v roce 2023 v přehrávači v úvodu článku.

Ve vatě

Podcast novinářky Markéty Bidrmanové a jejích hostů. Poslechněte si rady známých investorů a odborníků na téma investic, inflace, úvěrů a hypoték. Finanční „kápézetka“ pro všechny, kterým nejsou peníze ukradené.

Nový díl každý čtvrtek na Seznam Zprávách. Poslouchejte Podcasty.czApple Podcasts, na Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované