Hlavní obsah

Vlevo dole: Babiš píše děkovný dopis lidovcům. Víc mu jít na ruku nemohli

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda lidovců Marian Jurečka žehlí výroky svých kolegů na adresu manželství stejnopohlavních párů.

Reklama

Článek

Hovězí je hovězí, kuřecí je kuřecí a diskriminace neexistuje. Někteří lidovečtí poslanci se při projednávání manželství pro všechny utrhli ze řetězu a omlouvají se za ně spolustraníci včetně předsedy partaje.

Opoziční plán rozhádat vládu na této otázce vyšel dokonale. „Je šokující, jak vlezli do Babišovy pasti. Není to připravené, jsou rozhádaní a nechají se do toho takto vlákat. Pokud tohle byl cíl Andreje Babiše – jakože bych řekl, že byl – tak bych mu zatleskal,“ říká Václav Dolejší.

Liberálnější lidovci jsou nepříjemně překvapení, co se u pultíku odehrálo. Protože cítí, že takto vyhrocená prohlášení jim uškodí jak u mladších voličů, tak u koaličních partnerů.

Poslechněte si další díl Vlevo dole

„Nikdo od lidovců nečeká, že budou hlasovat pro. Ale to ještě není důvod nevést slušnou debatu a vyjadřovat se stylem, jakým to v debatě dělali poslanci KDU,“ říká Lucie Stuchlíková.

Jenže v lidoveckém klubu teď udávají noty spíš konzervativci. Místo Marka Výborného ho nově řídí Aleš Dufek, autor jednoho ze sporných výroků, že „manželství budou chtít všichni, možná i skupiny osob“.

Máme schizofrenní Sněmovnu, která chce manželství pro všechny zároveň povolit i zakázat? Je vepřové vepřové? A je jediná pravá láska ta k Bohu?

Poslechněte si celý Reaktor v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované