Hlavní obsah

Vlevo dole: Pavel buší beranidlem na Hrad, Zeman dělá, že není doma

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Se zvoleným prezidentem mluví každý. Kromě toho úřadujícího.

Reklama

Článek

Okamžitě po zvolení Petr Pavel dokazuje, že rozdíl mezi ním a jeho předchůdcem nemůže být větší. Už během prvních pár dní po volbách toho Pavel zvládl víc než Miloš Zeman za tři měsíce pyžámkových dnů.

„Pavel sliboval, že přinese klid, a přitom to rozjel na plné obrátky – samé rozhovory, předvolává si ministry na schůzky, volá do zahraničí, chce vyjet do regionů. Vyjadřuje se ke všemu, a to ještě ani není na Hradě. Aby nepřepálil start,“ varuje Václav Dolejší.

Ono to ale nakonec nebude tak horké – v rozletu nového prezidenta zbrzdí minimálně převzetí Hradu. Které rozhodně nebude tak jednoduché, jak by si nový tým představoval. Už jen organizace schůzky Zeman–Pavel napoví, jak se stávající osazenstvo Hradu k předání moci staví.

Poslechněte si reportáž z obou volebních štábů:

Podle zvyklostí by měl Pavla pozvat současný prezident, ten se ale tváří, že čeká, až se jeho nástupce ozve sám. „Miloši Zemanovi se do toho očividně nechce. A to je ještě otázka, co všechno po Mynářovi a Nejedlém Pavel na Hradě najde. Nebo taky nenajde,“ dodává Lucie Stuchlíková.

Byl dobrý tah telefonovat hned na Tchaj-wan? Měl by si Pavlův tým pospíšit s oznámením, jakou roli bude na Hradě hrát Petr Kolář? A zbydou v lánské oboře nějaké srnky? Čerstvou epizodu Vlevo dole si poslechněte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované