Hlavní obsah

Vlevo dole: Senát nemá rád Zeman ani Babiš. Proč bychom ho neměli rušit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Kordovský, Seznam Zprávy

Političtí podcasteři Seznam Zpráv vyrazili s mikrofony do poněkud přehlížené parlamentní komory.

Reklama

Článek

Je to úplně jiný svět než pár desítek metrů vzdálená Poslanecká sněmovna. Andrej Babiš, Miloš Zeman nebo Václav Klaus, a před nimi spousta dalších politiků, by Senát nejraději zrušili.

Horní parlamentní komoru totiž považují za zbytečnou. Často proto, že je prý jen zdržuje a překáží jim v práci, nebo kvůli tomu, že jejich strany v senátních volbách zkrátka propadly. Co si o tom všem myslí senátoři a senátorky? A v jakých situacích jinak přehlížený Senát už osvědčil svou existenci?

Političtí reportéři Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší vyrazili ve speciální epizodě Vlevo dole přímo do Valdštejnského paláce. A zjistili, že i někteří senátoři se skutečně cítí nedoceněni. Třeba Václav Láska si posteskl, že média berou Senát jako takovou zálohu – a při povídání použil hodně expresivní slova.

Dvojice reportérů se ptala senátorů, co by na fungování své instituce změnili, aby získala ve společnosti větší kredit – dnes k finálovému kolu senátních voleb chodí jen 15 procent voličů. Změnili by volební systém na jednokolový nebo přidali senátorům nějaké pravomoce?

Měl by Miloš Vystrčil točit videa na TikTok? Proč má Pavel Fischer rád Vlevo dole? A co mu vadí na Reaktoru? Mimořádnou senátní epizodu si pusťte v přehrávači v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované