Hlavní obsah

Automobilka Škoda Auto začala vyrábět čtvrtou generaci modelu Fabia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ilustrační foto.

Reklama

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto začala ve svém mladoboleslavské závodě vyrábět čtvrtou generaci modelu Fabia.

Článek

Firma musela do úpravy výrobní linky investovat 110 milionů eur (asi 2,8 miliardy Kč).

Čtvrtá generace modelu Fabia vychází poprvé z modulární platformy MQB-A0 koncernu Volkswagen. Vyrábět se bude na stejné lince jako modely Scala a Kamiq. Před náběhem výroby udělala automobilka úpravy nejen na montážní lince, ale také v lisovně a svařovně. Celou řadu výrobních operací převezmou roboti.

Fabia je po Octavii druhým nejúspěšnějším modelem značky. Od představení první generace tohoto modelu v roce 1999 bylo zákazníkům dodáno více než 4,5 milionu vozů. Se svou délkou 4108 milimetrů překonává nová generace modelu poprvé hranici čtyř metrů a nabízí při šířce 1780 milimetrů ještě více místa než její předchůdkyně. Objem zavazadlového prostoru se u novinky zvýšil o 50 litrů na 380 litrů.

Škoda Auto nabízí novou Fabii s předním pohonem a manuální převodovkou nebo s automatickou sedmistupňovou převodovkou DSG. Na výběr je pět benzinových motorů. Novinka navíc nabízí řadu asistenčních systémů, které byly dosud vyhrazeny vozům vyšších tříd.

Čtvrtá generace Škody Fabia přijde na český trh na konci léta a první vozy se na silnicích objeví na podzim. Cena bude začínat na 329 900 Kč. Spolu s novým hatchbackem bude v prodeji kombi verze Tour současné generace za stejnou cenu. Cena nové Fabie začíná o 35.000 Kč výše než srovnatelný model třetí generace, navíc má ale v základu výbavové prvky zhruba za 40 000 korun. Konkurenční Renault Clio stojí v základu 315 000 korun, Toyota Yaris 352 500 Kč. Druhý nejprodávanější vůz ve třídě malých aut, Dacia Sandero, začíná na 239 900 Kč.

Reklama

Doporučované