Hlavní obsah

Babiš schytává kritiku, že si ve stavu nouze pomáhá se střetem zájmů

Foto: Profimedia.cz

Premiér na výtky reagoval slovy, že v současnosti řeší jenom koronavirus a že jde o účelové lži.

Reklama

Premiér Andrej Babiš rozhněval opozici a část občanských aktivistů. V době, kdy celá země řeší ochranu před šířícím se koronavirem, má vláda schválit zákon, který řeší Babišův střet zájmů. Podle Transparency International by premiér mohl tvrdit, že nevlastní Agrofert.

Článek

Vláda premiéra Andreje Babiše má v pondělí na programu také návrh zákona o evidenci skutečných majitelů. Jeho schválením Česko splní závazek, který mu předepisuje Evropská unie.

Zároveň jde o velmi citlivé téma pro Babiše, protože upravuje právní určení jeho vztahu k firmám, které před třemi lety převedl pod svěřenské fondy. Podle právních expertů Evropské komise je Babiš ve střetu zájmů, protože může přes tyto fondy dál ovládat koncern Agrofert.

Zákon, který předkládá ministryně spravedlnosti Marie Benešová, přitom obsahuje pasáž, jež může Babišovi ve sporu o střet zájmů pomoci.

Podle nevládních organizací a opozice by šéf hnutí ANO byl díky zákonu považován za skutečného majitele, ale pouze ve vztahu ke svým svěřenským fondům. Ve vztahu k Agrofertu, který pod fondy patří, by Babiš jako vlastník označen nebyl.

Konkrétně jde o pasáž, kterou do návrhu zákona prosadilo Ministerstvo financí vedené Alenou Schillerovou (za ANO). Vyplývá z ní, že za skutečného majitele svěřenského fondu bude zcela automaticky považován obmyšlený, což je osoba, která má z fondů prospěch (v tomto případě Babiš).

„Nejenom, že toto ustanovení nedává faktický smysl a s největší pravděpodobností jde i proti smyslu evropské směrnice a záměru zákonodárců, ale především míří aktuálně na tak úzký okruh firem, že to vypadá pouze jako záměrná snaha zvrátit potvrzený střet zájmů Andreje Babiše,“ upozornil už v lednu analytik Transparency International Milan Eibl.

Během tohoto víkendu vyšlo najevo, že uvedený zákon je na programu pondělního jednání vlády. Navíc se tam dostal dodatečně jako poslední bod. Upozornil na to mimo jiné spolek Milion chvilek pro demokracii, který v minulosti organizoval masové protibabišovské demonstrace.

Zpráva vyvolala vlnu kritiky hlavně parlamentní opozice, která Babišovi vyčítá, že si chtěl pomoci právě v době nouzového stavu, kdy ve veřejném prostoru dominuje téma ochrany před nákazou koronavirem. Opoziční politici proto Babiše vyzývají, aby předlohu z jednání vlády stáhl.

„Vyzýváte k tomu, ať se semkneme a táhneme za jeden provaz. Souhlasím. Sám ale ukazujete, že vám není svaté vůbec nic a i v takový okamžik myslíte na své zájmy,“ uvedla například předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová.

„Dělat v této situaci, kdy celá země řeší boj s koronavirem, zvláštní změny zákona o evidenci skutečných majitelů, je, myslím, za hranou,“ napsal na Facebooku šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Zneužití stavu nouze!! Fuj!“ přidal se bývalý šéf Starostů a poslanec Petr Gazdík.

Babiš na výtky reagoval slovy, že v současnosti řeší jenom koronavirus a s otázkami na předložení zákona odkázal na ministryně Benešovou a Schillerovou. „Samozřejmě na sítích probíhá účelově zmanipulovaný obrázek od Milionu chvilek, který sdíleli i někteří novináři a má vytvořit dojem, že resorty předkládají mimořádně jen jeden zákon, což je lež,“ doplnil premiér na Twitteru.

Premiér každopádně doplácí na to, že vláda neprojednala zákon dříve. K předpisu, který má přispět k efektivnějšímu potírání praní špinavých peněz, se kabinet dostal pozdě. Lhůta, kterou pro přijetí nových pravidel stanovila EU, uplynula už 20. ledna.

Reklama

Doporučované