Hlavní obsah

Babiš v Brně obhajoval stavební zákon. Je špatně připravený, kritizují starostové

Premiér Andrej Babiš a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel

 

Reklama

aktualizováno •

Premiér Andrej Babiš dorazil s některými ministry na návštěvu Jihomoravského kraje. Spolu s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou musel obhajovat návrh nového stavebního zákona.

Článek

Babiš a Dostálová se nad stavebním zákonem sešli s osmdesátkou starostů. Ti jsou jen jedni z mnoha, kteří nový zákon kritizují – problém mají i kraje, hasiči nebo památkáři.

K zákonu se sešlo více než pět tisíc připomínek, z toho 4 500 zásadních. „Spousta z nich se ale překrývá, velkou část vyřeší pondělní dohoda se Svazem měst a obcí,“ uvedla ministryně Dostálová.

Hodně námitek k novince se týká tvorby územních plánů. Velká města si je často chtějí připravit sama, naopak menší obce takové dokumenty velmi zatěžují a zpomalují fungování úřadu. „Ve formě se zatím starostové neshodují. V tomto ještě musíme pokročit. Musíme ohlídat, aby se tam na jednu stranu promítly zájmy obcí. Ale na druhé straně musí být ochrana veřejných zájmů. Chápu, že obcím nemůže nikdo nařizovat, co kde bude. Města mají určitě zdroje a personální obsazení, aby si mohla pořídit územní plány. Ale malé obce na to mít nebudou,“ dodala Dostálová.

Zastaralý stavební zákon patří k největším bolestem Česka. Podle údajů Světové banky patří země ve vyřízení stavebního povolení na 157. místo ze 190 porovnávaných zemí.

Babišova vláda s novým zákonem plánuje, že povolení stavby potrvá maximálně jeden rok.

Aktuální návrh zachová stavební úřady na úrovni obcí. Vznikne také 14 státem řízených úřadů a jeden centrální. „Ten bude řešit prioritní liniové stavby,“ vysvětlila Dostálová.

Proti zákonu nadále protestuje Asociace krajů. Nový zákon by podle ní přinesl miliardové náklady a pokles odbornosti v rozhodování. Obává se také ohrožení veřejného zájmu ze strany velkých developerů. „Ujišťuji kolegy, že veřejný zájem ochráníme. Souhlasíme, aby úřady byly co nejblíže lidem. Nicméně je jasné, že kompetence ministerstev si stát bude nově řešit prostřednictvím jednoho státního stavebního úřadu. Musí také fungovat zastupitelnost. Výhrady proti prvotním rozhodnutím úřadů bude také tento úřad řešit,“ řekla Dostálová. Tím pádem se podle ní zamezí případné místní podjatosti.

Podle kritiků jde zákon na ruku stavařům a developerům. Má vstoupit v platnost v roce 2021. „Myslím, že jsme se se zástupci Svazu měst a obcí a jeho předsedou Luklem v zásadě posunuli. Jde o to, abychom zjednodušili postup dotčených orgánů. Tlačím paní ministryni, aby už k roku 2021 došlo k posunu,“ řekl premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci.

Jak premiér zopakoval, nyní je při stavebním řízení přes čtyřicet dotčených orgánů. „Jsou pod jinými ministerstvy. Jsem velmi zvědavý, jak jednotliví ministři a úřady tuto integraci zvládnou. Ještě bych tolik nejásal, ale zvládneme to,“ doplnil premiér.

Mnoho starostů ovšem k novince zůstává skeptických. „Oceňuji, že ministerstvo je ochotné ještě jednat. Mám ale velké obavy, že úřady nebudou připravené a zablokuje se vydávání stavebních povolení,“ sdělila starostka Šlapanic na Brněnsku Michaela Trněná (Čisté Šlapanice).

Připomněla kolapsy úřadů při předchozí novele z dílny ANO, kdy úřady začaly vydávat závazná stanoviska k územnímu plánu a vůbec nezvládaly zákonné lhůty. „Obávám se, že stavebníky a občany opět paralyzujeme,“ dodala.

Zákon už má příští rok platit, ale jeho účinnost bude nabíhat postupně. „Když jsem řekla, že zákon bude účinný od poloviny roku 2023, myslela jsem tím, že účinnosti do té doby nabude jeho poslední část. Ale není důvod otálet. Jsou etapy, které by mohly být účinné už v roce 2021 těsně po začátku platnosti. Určitě to není tak, že chystáme projekt, zmáčkneme červené tlačítko a ono to začne najednou fungovat v polovině roku 2023,“ uvedla Dostálová.

Ministryně už částečně ustoupila, když slíbila normu přepracovat tak, aby úředníci odpovědní za stavební řízení na úrovni obcí nebyli převedeni do nového státního modelu. Původně mělo pod stát přejít 13 500 úředníků, nyní to bude asi sedm tisíc.

Podle Dostálové by mohl brzy po přijetí zákona začít fungovat Nejvyšší stavební úřad nebo digitalizace. „Pokud integrujeme dotčené orgány na úrovni státu, tak je zbytečné čekat. Stát si může ty věci na své úrovni zrychlit. Takže klidně by to jedno razítko od dotčených orgánů, které chceme, mohlo být už v příštím roce. Stejně tak lze spustit některé etapy digitalizace. Výběrová řízení na digitalizaci plánujeme od června do srpna, celý podzim by se mohlo soutěžit. Ty termíny jsou realistické,“ uvedla dále ministryně.

Reklama

Související témata:

Doporučované