Hlavní obsah

Jako fronta na žigulík. Stovka lidí od úterý přespává před úřadem kvůli dotaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Fronta lidí se rozhodla už druhou noc přečkat venku před úřadem, aby si pojistila kotlíkové dotace.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Na druhou noc venku před úřadem Středočeského kraje se chystají žadatelé o tzv. kotlíkovou dotaci.

Článek

Teplé oblečení, deka, čaj a dávka trpělivosti. Tak se vybavila většina žadatelů o kotlíkovou dotaci. Její podstatou je, že omezený počet lidí získá až 85procentní příspěvek na nákup nového kotle.

Před budovou Středočeského kraje v Praze stanuje odhadem kolem stovky lidí. Ty nejodhodlanější už od úterý, chystají se tak na svoji druhou noc venku. Dotaci by ve středních Čechách mělo získat zhruba 460 žadatelů.

Jedním z prvních byl i Zdeněk Bachtík s otcem. „Chce to servis od manželek, aby nám přinesly něco k jídlu a teplý čaj," líčí dlouhé hodiny čekání.

Bachtík s otcem se na místě dokonce rozhodli zorganizovat pořadník, aby předešli roztržkám a kontfliktům. Ostatní žadatelé na tuto organizaci přistoupili.

Příchozí se tak zapíšou do notýsku a dostanou číslo. Ve středu vpodvečer registrovali Bachtíkové už přes šest set žádostí.

„Napadlo mě to nad tím, když táta popisoval, že podobně kdysi stál pořadník na žigulíky,“ říká Bachtík s odkazem na fronty z éry socialismu.

Reklama

Související témata:

Doporučované