Hlavní obsah

Bez roušek a rozestupů. V Praze se demonstruje proti vládním opatřením

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Lidé na demonstraci nedodržují vládní nařízení.

Reklama

Na Václavském náměstí v Praze se sešli lidé na protest proti vládním nařízením, která mají zpomalit šíření koronaviru v populaci. Lidé provolávají hesla a mávají českými vlajkami.

Článek

Akce s názvem Jsme lidi, nás nevypnete! má podle organizátorů podpořit svobodu a poslance Lubomíra Volného (Jednotní), který minulý týden vyvolal potyčku přímo na plénu při jednání Sněmovny. O jeho potrestání má příští týden znovu jednat mandátový a imunitní výbor.

Lidé zaplnili celou horní část náměstí až na úroveň Opletalovy ulice. Účastníci jsou většinou bez roušek a nedodržují vzájemné rozestupy. Drží transparenty s nápisy, že nejsou děti, že je vláda omezuje ve sportovních aktivitách a že chtějí konec vládní šikany. Vyjadřují se také proti očkování. Na akci dohlížejí policisté, zatím nemuseli zasahovat.

„V Německu staví koncentrační tábory, pro lidi, kteří nedodržují covidová opatření,“ tvrdil poslanec Volný. Volný mluvil o pekle. A vicepremiér Jan Hamáček prý chystá nákup vodních děl za 100 milionů na „vás“. Dav odpověděl skandováním „hovado“ a „Hamáček do plynu“.

Demonstrace je už několikátou protestní akcí za poslední týdny. Například v pátek dorazilo asi 50 příznivců iniciativy Chcípl PES před Úřad vlády. Minulou sobotu iniciativa vyzvala restaurace i jiné podniky, aby přes vládní opatření otevřely. Na pražském Staroměstském náměstí zorganizovala 10. ledna demonstraci, na které se sešly tisíce lidí. Od včerejší demonstrace se ale iniciativa distancovala s tím, že ji nepořádá.

Akce se odehrávají v situaci, kdy je Česko dlouhodobě v nejhorším epidemickém stupni a víc než 5000 lidí zůstává kvůli covidu-19 hospitalizováno. Od začátku epidemie loni v březnu byl nový koronavirus v Česku potvrzen u téměř 985 000 lidí. Tuto sobotu přibylo 4025 nově prokázaných případů.

Novým rizikem jsou také nedávno popsané varianty koronaviru - v Česku jsou například potvrzeny stovky případů takzvané britské mutace viru, která má schopnost se šířit rychleji.

Omlouváme se za nepřesnost. V původní verzi textu byla informace, že dnešní akci pořádá iniciativa Chcípl PES. Ta však organizaci dnešní demonstrace na svých stránkách odmítla.

Reklama

Doporučované