Hlavní obsah

Biden staví kabinet. Zahraniční politiku povede jeho „superstar“ Blinken

Foto: Profimedia.cz

Budoucí ministr zahraničí vlády Joea Bidena Antony Blinken.

Reklama

Některé z amerických států ještě přepočítávají hlasy z prezidentských voleb. Jejich vítěz Joe Biden už plánuje, jak bude vypadat jeho vláda. Obsazení kabinetu má oznámit v úterý, některá klíčová jména jsou ale už venku.

Článek

Zatím nejdůležitější z nich je jméno budoucího ministra zahraničí, kterým bude Antony Blinken. Dlouholetý expert na zahraniční vztahy už jednou byl ve funkci zástupce ministra zahraničí, a to v administrativě Baracka Obamy, jehož viceprezidentem byl právě zvolený Joe Biden. Blinkenova pravděpodobná nominace tak není překvapením.

Do funkce poradce pro národní bezpečnost chce Biden Jakea Sullivana, rovněž bývalého člena týmu Baracka Obamy. A do třetice jmen, která od neděle kolují americkým mediálním prostředím, patří Linda Thomas-Greenfieldová, která by měla být velvyslankyní při OSN. I ona je zkušenou diplomatkou, jež zastávala vysoké funkce za Obamy.

Do pozice ředitelky tajných služeb (DNI) chce Biden dosadit Avril Hainesovou, která by se stala první ženou ve své funkci, jež vznikla v reakci na teroristické útoky z 11. září 2001 v New Yorku. První ženou na svém postu by se mohla stát i Janet Yellenová, která je kandidátkou na post ministryně financí. Yellenová byla první ženou, jež usedla do čela centrální banky (Fed), kterou vedla mezi lety 2014 a 2018. Pokud by ji potvrdil do funkce Senát, stala by se mimo jiné první osobou, jež by za svou kariéru vedla radu ekonomických poradců Bílého domu, ministerstvo financí a centrální banku.

Do čela ministerstva vnitřní bezpečnosti chce Biden postavit Alejandra Mayorkase, právníka z kubánskými kořeny, který dříve sloužil jako náměstek ministra vnitřní bezpečnosti. Boj s klimatickými změnami bude mít v Bidenově budoucím kabinetu na starosti bývalý ministr zahraničí John Kerry, jenž zastával stejnou funkci v Obamově vládě mezi lety 2013 a 2017. V roce 2004 rovněž neúspěšně kandidoval na prezidenta proti Georgi Bushovi mladšímu.

Dosavadní výběr trochu napovídá, kam se pravděpodobně bude ubírat zahraniční politika nové americké administrativy, která začne úřadovat od ledna 2021.

Antony Blinken začal svoji kariéru ve vysoké diplomacii už za vlády demokrata Billa Clintona. Má pověst klidného vyjednavače s dlouholetou zkušeností. S Bidenem jsou si blízcí už přibližně dvacet let, pomáhal mu s kampaní již v roce 2008. I letos byl součástí úzkého týmu jako poradce zahraničních témat.

Osmapadesátiletý Blinken je kvůli dlouhodobé práci pro demokratické prezidenty spojen s jejich největšími zahraničněpolitickými kroky. U Baracka Obamy je to například zabití teroristy Usámy bin Ládina. Už jako poradce pomáhal vymýšlet strategie amerického vlivu na Blízkém východě, včetně jednání o jadernou dohodu s Íránem.

Budoucí ministr zahraničí vyrůstal ve Spojených státech a Francii. Studoval na Harvardu a práva na Kolumbijské univerzitě. Jeho otec byl americkým velvyslancem v Maďarsku. Samotný Blinken pracoval jako právník a krátce dokonce jako novinář. Později se ale dostal do Bílého domu, kde pracoval dlouhé dekády.

Biden Blinkena označuje jako „superstar“. Je prý schopný dokázat vše. Americká média Antonyho Blinkena víceméně označují za Bidenovo alter ego. Problém v americkém Senátu, který musí Bidenovu volbu posvětit, se u Blinkena neočekává.

Práce Jakea Sullivana se asi nejvíce propojuje s Hillary Clintonovou, když sloužila jako ministryně zahraničí USA. Byl rovněž klíčovým členem její prezidentské kampaně v roce 2016. V minulých čtyřech letech se věnoval zejména esejistické a teoretické práci, napsal například několik textů o vztazích zahraniční politiky a ekonomiky.

Linda Thomas-Greenfieldová, Afroameričanka a dlouholetá diplomatka, pracovala i jako velvyslankyně v Libérii, zmocněnkyně pro africké záležitosti nebo na oddělení lidských zdrojů na americkém úřadu vlády. V roce 2017 ji však odvolal Donald Trump.

Joe Biden by měl složit inaugurační slib 20. ledna 2021. Jeho oponent v prezidentských volbách Donald Trump ještě neuznal porážku a zpochybňuje výsledky v několika státech.

Reklama

Doporučované