Hlavní obsah

Blatný vidí naději na otevření obchodů před Vánoci

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

Ministr zdravotnictví Jan Blatný nastínil, jak by mohlo vypadat uvolňování opatření v Česku. Pokud je lidé budou dodržovat, vidí naději, že před Vánoci otevřou obchody. Pokud ne, budou Vánoce bez obchodů, pohrozil.

Článek

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) má v pátek odpoledne představit systém PES, který by měl fungovat jako manuál pro rozvolňování či zpřísňování protiepidemických opatření. Podle toho, jak se epidemie bude vyvíjet. Jak bude vypadat, Blatný částečně naznačil už při čtvrtečních interpelacích. Zároveň přiznal, že pro jeho fungování bude potřeba prodloužit nouzový stav.

Ministr zdravotnictví chce kolegům na vládě navrhnout prodloužení nouzového stavu na pondělním jednání. Nyní nouzový stav schválený Poslaneckou sněmovnou platí do 20. listopadu. „Budu navrhovat třicetidenní lhůtu,“ uvedl Blatný.

Nouzový stav je podle něj důležitý pro to, aby se v Česku mohla postupně uvolňovat protiepidemická opatření. „Jakmile zítra bude představena ta tabulka, která poměrně pragmaticky a provázaně upravuje doporučení a nařízení napříč všemi oblastmi lidského života, tak si všichni uvědomíme, že bez existence nouzového stavu se tato tabulka stává prakticky bezcennou a všechna opatření se dostávají pouze do roviny doporučení,“ vysvětlil ministr, podle nějž je nouzový stav nikoliv za trest, ale pro blaho lidí.

Zásadní je podle něj fakt, že nouzový stav umožňuje omezené shromažďování, které je důležité i pro mírnější opatření.

Podle Blatného bude nutné ještě chvíli přetrpět nepohodlí spojené s nouzovým stavem a jistým omezením pohybu a sdružování. „ Ve chvíli, kdy tuto možnost mít nebudeme, efektivita opatření bude snížená a budeme riskovat, že situace se bude brzy a razantně zhoršovat,“ varoval.

Pokud se lidé budou chovat odpovědně a budou všechna opatření důsledně dodržovat, může se podle něj Česko dostat do stavu, kdy by bylo možné v prosinci v nějakém omezeném režimu otevřít i obchody pro předvánoční nákupy, které nyní mnoho Čechů trápí.

Tabulka, kterou představí v pátek, podle něj bude mít pět úrovní rizik. Nyní je Česko na pětce, ambicí Ministerstva zdravotnictví je stáhnout míru rizika na třetí stupeň.

„Už v riziku číslo 3 je docela příjemný život s rozvolněním řady opatření s nějakou možností nakoupení za určitých podmínek. A to je to, k čemu potřebujeme nouzový stav a odpovědnost lidí. Když se budeme chovat odpovědně, tak se teoreticky do konce tohoto měsíce můžeme dostat na takovou úroveň, která sice nebude umožňovat dělat všechno, ale udělá daleko hezčí život a Vánoce. Naopak, když to neuděláme, tak se velice rychle vrátíme do úrovně 5 a bude všechno na Vánoce zavřené,“ pohrozil Blatný Čechům.

Přesné znění metodiky pro uvolňování ministr představí na tiskové konferenci, která se uskuteční v pátek 13. listopadu ve 13 hodin.

Reklama

Doporučované