Hlavní obsah

Blog: Buckinghamský palác řeší skandál, na který královnina strategie nezabírá

Adam Junek
Bývalý novinář. Vedoucí oddělení PR a komunikace Středočeského kraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Královna počátkem týdne přijela na tradiční dovolenou na Balmoral. Fotky z příjezdu měly být tou hlavní „královskou“ zprávou dne. Jenže je tu princ Andrew a jeho kauza.

Reklama

Zástupy milenek, přemrštěné účty, kamarádíčkování s diktátory, průšvihy přitahující exmanželka poptávající úplatky. Seznam prohřešků prince Andrewa je obsáhlý. Je na něm i položka „kauza Epstein“, s níž si monarchie neví rady.

Článek

Jsou dvě verze příběhu, který se odehrál na přelomu milénia. Jednu sepsala Virginia Giuffreová se svými právníky do žaloby o náhradu škody, kterou podala tento týden v New Yorku. Podle ní ji jako nezletilou několikrát sexuálně zneužil princ Andrew.

Pak je tu verze druhorozeného syna britské panovnice Alžběty II. Princ Andrew tvrdí, že nikdy sex s Giuffreovou neměl a vůbec si nevzpomíná, že by se s ní kdy setkal.

Verzi královského syna podle průzkumu renomované společnosti YouGov uvěřilo šest procent britské veřejnosti.

Těžko říct, proč je tak nedůvěryhodný. Možná proto, že existuje fotografie, kde má paži kolem tehdy 17leté Giuffriové omotanou a v pozadí se usmívá jeho dlouholetá známá Ghislaine Maxwellová. Tedy dáma, která čeká na rozhodnutí soudu o tom, jak velký (zda tedy vůbec) byl její podíl na praktikách finančníka a usvědčeného sexuálního delikventa Jeffreyho Epsteina. Ten čelil novým obviněním z obchodování s nezletilými a jejich sexuálního zneužívání. Než ovšem došlo na soud tak spáchal (podle vyšetřování) ve vězení sebevraždu.

Právě Giuffreová měla být podle svých slov jednou z jeho nedobrovolných sexuálních otrokyň a Epstein ji měl několikrát „zapůjčit“ svému dobrému příteli královské krve.

Ač to může znít přehnaně, vzhledem k tomu, co všechno se o britské královské rodině napsalo, skandál takovýchto rozměrů Buckinghamský palác nikdy na krku neměl. Aby toho nebylo málo, je doprovázen nesmírným množstvím přešlapů, zejména tedy ze strany dlouhodobě nezdárného prince, ale trochu másla na hlavě má i sama královna.

Začněme Andrewem. Už to, jaké si vybírá přátele a známé, nesvědčí zrovna o princově dobrém úsudku. A Jeffrey Epstein nebyl jediný z nich, kdo budil kontroverze. Vévoda z Yorku měl čilé kontakty s diktátory typu libyjského Muammara Kaddáfího, tuniského Zine al-Abidine Ben Aliho či s vládci středoasijských postsovětských republik. Víc než zdvižené obočí si třeba vysloužila transakce, v níž jeden kazašský miliardář odkoupil od Andrewa a jeho exmanželky Sarah Fergusonové dům podstatně dráž, než kolik činila odhadní cena. Ovšem sex s nezletilými je přece jen jiné kafe.

Andrew pak přilil olej do ohně ve chvíli, kdy Epsteinovi skončil první trest za to, že si užíval s náctiletými dívkami. Princ se za ním vypravil na přátelskou návštěvu a ještě se u toho nechal vyfotit. Neoficiální zdroje z Buckinghamského paláce, které cituje například Vanity Fair v obsáhlém textu o princově kauze, omlouvají nerozvážnost tím, že Andrew je nesmírně loajální člověk, který přátele jen tak neopouští. Ani když ví, že mu to může ublížit.

Jenže pak přišla nová obvinění proti Epsteinovi a princ se od něj velmi dlouho nedistancoval. Notabene právě v té době se začalo mezi těmi, kdo si u Epsteina nemístně užívali, zjevovat jeho jméno.

A upřímně – pořádně nezareagoval na kauzu princ dodnes. Naprostým fiaskem skončil jeho pokus zvrátit veřejné mínění na svou stranu v roce 2019, kdy Epstein spáchal sebevraždu a princova role přišla opět na přetřes. Rozhodl se poskytnout otevřené interview, kde ovšem projevil naprosto nulové sympatie pro oběti zhýralého finančníka, naopak nadále bránil své přátelství s ním a o usvědčeném delikventovi mluvil jako někom, kdo se asi ne vždy choval úplně patřičně. Takový eufemismus je opravdu mimo mísu. Třešinkou na dortu bylo, když ze špatně se vyvíjejícího interview lehce orosený princ tvrdil, že dotyčná, která jej obviňuje z toho, že ji zneužil, lže. Důkazem mělo být, že ona tvrdí, že se u toho potil, což prý není možné, protože on se nepotí nikdy. Zkrátka celkově dopadl Andrew prachbídně.

Od té doby se navíc nijak nepoučil a nepřipravil se na další jednání tohoto dramatu, které podkopává celou monarchii. Oproti tomu, co veřejně prohlašovali jeho lidé, princ s americkými vyšetřovateli Epsteinových kauz nijak nespolupracoval. Na nabídku právníků Giuffreové na mimosoudní řešení také nijak nereagoval, a tak došlo k žalobě. Což se dalo čekat. Reakce Andrewa je k ní zatím jen „bez komentáře“.

Aby to ještě vylepšil, ukázalo se na jaře tohoto roku, že až po vypuknutí skandálu s Epsteinem založil princ firmu, která měla spravovat jmění zřejmě pro jeho dcery. A jeho partnerem v tomto projektu byl bankéř Harry Keogh. To jméno v Česku asi málokomu něco řekne. Ale finančník opouštěl své elitní místo v jedné z nejstarších bank na světě Coutts Bank, protože nemístně osahával kolegyni. Když se na nepříliš šťastné spojení přišlo, prohlásil očividně ve výběru přátel nepoučitelný princ, že firma nikdy nebyla aktivní a také nikdy aktivní nebude.

Teď, s ohledem na novou žalobu, má před sebou dvojí cestu. A ani jedna není pro něj osobně a pro reputaci monarchie dobrá. I kdyby se pustil do vyjednávání o mimosoudním uhlazení sporu, ulpí na něm podezření, že vše byla pravda. Když nechá soudní jednání běžet, dostane se ven každičký probíraný detail. Což jistě lačný britský bulvár ocení. Ostatně už teď (seriózně, nutno podotknout) zkoumá možnosti, jestli vůbec a za jakých okolností může být Andrew vydán z Británie do Spojených států.

To je přesně to, co monarchie zakládající si na stabilitě, dojmu důvěryhodnosti a noblesy a hlavně empatie k různorodým vrstvám obyvatel, potřebuje…

A tady se dostáváme k přešlapům samotné královny. Její celoživotní misí je udržovat monarchii v chodu a posilovat její postavení v britské společnosti. K eskapádám svého druhorozeného syna je ovšem panovnice tradičně blahosklonnější. A že jich za jeho 61letý život bylo víc než dost. Jen namátkou:

Jako pilot helikoptéry královského námořnictva ji využíval až příliš okatě i k soukromým potřebám, celkově miloval nákladné cestování, což mu bylo v pozdější roli obchodního vyslance britského průmyslu často vyčítáno, neb jeho statisícové účty za soukromé lety platil britský daňový poplatník. Volba manželky se také neukázala úplně šťastnou. Brzy po svatbě došlo k manželským neshodám a následně se britský bulvár bavil fotkami „Fergie“ nahoře bez, jak jí milenec ocucává na pláži palečky. Což by se ještě dalo přejít, ale protože po rozvodu nasekala vévodkyně z Yorku řadu dluhů, tak ji z nich exmanžel, se kterým mají dosud skvělý vztah, musel tahat. A peníze Sarah Fergusonové posílali i Andrewovi přátelé z byznysu, třeba i přítel Epstein. Vévodkyně to dotáhla k dokonalosti, když se nechala nahrát, jak nabízí otevřené dveře ke svému manželovi výměnou za všimné ve výši půl milionu liber. A sám Andrew pak zejména v 90. letech zásoboval bulvár nekončícím průvodem milenek.

K většině těchto eskapád se královna postavila tak, jak je jejím zvykem. Odvrátila hlavu stranou a doufala, že se vyřeší samy nebo prostě utichnou, případně k nim dal palác strohé prohlášení. Jenže tato strategie může zabrat na sexuální aférky jejích dětí (všichni víme, že Andrew nebyl jediný). Také na rozhovory o tom, jak příšerně těžké je být členem královské rodiny (před Meghan a Harrym to byla třeba právě vévodkyně Sarah, princezna Diana, ale i následník trůnu Charles). I finanční lapálie a daňové nesrovnalosti v příbuzenstvu se dají vysedět. Dokonce soud proti členovi královské rodiny. Odsouzena byla v minulosti třeba princezna Anna, protože její psi zaútočili na malé děti. Jenže sexuální zneužívání mladistvých je jiný kalibr.

Notabene, když se k tomu přidají zprávy o tom, že britská policie měla šanci ho také vyšetřovat (mělo se to dít i na britském území), ale tak nějak to neudělala.

Samozřejmě, jak připomíná Daniela Elserová, dlouholetá australská expertka na královskou rodinu, královna v tomto případě zas tolik možností nemá. Těžko naloží Andrewa do auta a vyhodí ho před americkou ambasádou, aby šel vypovídat. Přesto tlak z její strany měl být větší.

O funkci obchodního vyslance přišel Andrew, který je dlouhodobě považován za nejoblíbenější dítě královny, až když se k nemírným finančním výdajům přidala několikátá zpráva o propojení prince a Epsteina. Dál ale princ pilně pracoval pro rodinu v roli jednoho z nejpřednějších členů a královna mu navíc udělila nejvyšší možný řád – stal se rytířem velkokříže Viktoriina řádu.

Když pak situace ještě zhoustla právě v roce 2019 s Epsteinovou sebevraždou a zpackaným interview, tak „po vzájemné dohodě“ princ Andrew odstoupil ze všech veřejných funkcí, předal patronáty nad více než 250 nadacemi a spolky a na akcích s rodinou se téměř nevyskytuje. Nicméně hned jej královna na důkaz neutuchající podpory a náklonnosti vyvezla na mši do kostela po svém boku. Takové symboly jsou nesmírně důležité – a mimochodem – nejhlasitější kritika prince hned v britských médiích utichla.

Co ještě mohla panovnice udělat? Zasáhnout dřív. V obou případech měl oblíbený syn přes prsty dostat důrazněji. A hlavně měla tlačit na to, aby situaci s americkými úřady řešil (a ne se tak jen tvářil) a přitom nechal na veřejnost unikat zprávy o tom, že by se rád zase zapojil do práce královské firmy. To se teď povede jen sotva.

Navíc měl palác ve svých prohlášeních stavějících se za prince možná projevit více empatie k obětem Epsteinových sítí. Plus udělat to, co umí nejlépe. Zapojit své oblíbené členy a vyrazit na pomoc. Když ne přímo těm, které zřejmě zotročoval Epstein, tak k podobně utiskovaným ženám. Celkem příhodně je jednou ze zakladatelek nadace bojující proti modernímu otrokářství princezna Eugenie, dcera prince Andrewa.

Teď ovšem musí palác řešit, jak dlouho bude rodina stát za princem Andrewem a držet královninu strategii „snažím se to přečkat“. Princ Charles nemá pro bratra tolik pochopení a podle zpráv královských korespondentů už dříve plánoval, že po svém případném nástupu na trůn se pokusí královskou „firmu“ zeštíhlit skutečně na nejbližší rodinu v nástupnické linii. Což by znamenalo bez Andrewa. A bez škraloupu soudního procesu kvůli údajnému zneužívání.

Reklama

Doporučované