Hlavní obsah

Bohatí Američané sázejí na evropský fotbal. Vynáší lépe než sport doma

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Investoři původem z Ameriky posílají peníze do těch nejlepších evropských fotbalových týmů. Vynášejí totiž mnohem víc než investice do sportů doma.

Článek

V minulém týdnu uzavřel americký obchodník Kyle Krause dohodu s italským fotbalovým klubem Parma. Rozhodl se stát jeho hlavním investorem. Krauseho rodinné jmění se postupně rozrůstalo díky úspěšnému obchodnímu řetězci Kum & Go na středozápadě USA.

Smlouva o investici byla uzavřena asi týden poté, co miliardář Dan Friedkin, majitel sítě prodejců Toyota, koupil konkurenční tým AS Řím. Na účet klubu podnikatel poslal 693 milionů dolarů, v přepočtu 15,9 miliardy korun.

A tito bohatí fanoušci evropského ligového fotbalu nejsou zdaleka jediní, kteří se do sportu napříč kontinenty rozhodli investovat. Jen za posledních 18 měsíců došlo k dohodě také mezi americkými investory a italským klubem ACF Fiorentina a peníze zpoza oceánu zamířily také do francouzského klubu Toulouse FC.

Podle spoluzakladatele společnosti Pacific Media Group Paula Conwaye, jehož firma vlastní několik týmů v Evropě, je tento příval dohod vírou, že evropský fotbal nabízí lepší výnosy než americký sport.

Dalším americkým investorem, kterého evropská hra přitahuje, je Joseph DaGrosa, americký investor a spoluzakladatel společností MapleWood Partners, 1848 Capital Partners a General American Capital Partners. V současné době je prezidentem francouzského klubu Ligue 1 Girondins de Bordeaux.

To ale není vše. Podle nejmenovaného zdroje agentury Bloomberg tento americký investor aktuálně jedná o koupi podílu fotbalového klubu Southampton z anglické Premier League. Proslýchá se totiž, že jeho majitel, čínský obchodník Kao Ťi-šeng, hledá někoho, kdo by investoval do klubu zhruba 200 milionů liber, informoval anonymní zdroj.

V žádosti agentury o komentář k těmto informacím však majitel odmítl reagovat.

Sám DaGrosa už dříve sdělil, že by rád časem napodobil model společnosti Abu Dhabi City Football Group, která vlastní podíly v 10 týmech včetně Manchesteru City a po investici americké soukromé kapitálové společnosti Silver Lake Partners v loňském roce dosáhla ocenění ve výši téměř pěti miliard dolarů.

„Není nic lepšího než anglická Premier League,“ řekl DaGrosa v telefonickém rozhovoru na začátku tohoto roku novinářům z Bloombergu. „Chceme vytvořit fotbalovou platformu, která by mohla být veřejná, přilákat další investory a získat multimiliardové ocenění.“

Američané nyní podle údajů KPMG Football Benchmark drží hlavní podíl přibližně v pětině ze 60 týmů hrajících v nejvyšších fotbalových ligách ve Velké Británii, Itálii a Francii.

Jejich přítomnost je nápadná hlavně kvůli výraznějšímu ústupu čínských investorů.

„Čínské investice v poslední době pomalu vysychají poté, co tamní vláda navrhla více zaměřenou investiční strategii právě na oblast sportu,“ řekl pro agenturu Bloomberg Michael Broughton, poradce společnosti Acceleration Equity, fondu investujícího do sportovních týmů. „Prázdno po nich však zaplnili hlavně američtí investoři, kteří vidí v evropském fotbale hodnotu,“ dodal.

A další dohody jsou na cestě. Americký mediální podnikatel Henry Mauriss například ještě na začátku tohoto roku zvažoval nabídku anglického Newcastlu United FC.

Možná by se dalo očekávat, že vzhledem k tomu, jak pandemie koronaviru výrazně zatížila celou oblast sportu, jenž kvůli bezpečnostním opatřením tratil obrovské částky například kvůli prázdným stadionům, zájem o investování do této poměrně vzácné komodity bude spíše na útlumu. Opak je však pravdou, novou úrodu amerických investorů tento pokles naopak povzbudil k dalším obchodům, které jsou aktuálně nabízeny za příznivější ceny.

„Tuto akvizici jsme provedli i s vědomím, že pandemie pokračuje,“ uvedl Krause, nový majitel italského klubu Parma. „Přijdeme na to, jak navzdory současným problémům můžeme být ještě úspěšnější. Nebojím se plánovat ani do vzdálené budoucnosti, až bude po všem,“ sdělil nový investor.

„Pokud věříte ve sport a staráte se o něj, nejde o dlouhou dobu. Je to spíš okamžik,“ řekl Alec Scheiner, partner investiční firmy v USA, která má hodnotu čtyř miliard dolarů. „Nepochybuji o tom, že se časem sport vrátí přesně tam, kde byl.“

Reklama

Doporučované