Hlavní obsah

Bonjour Brno nabídne francouzskou kulturu, připomene písničkáře Brassense

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Francouzské filmy, hudbu a jídlo, ale i třeba pétanquový turnaj letos nabídne festival Bonjour Brno. Novinkou 27. ročníku bude hospodský kvíz.

Článek

Návštěvníci se mohou těšit také třeba na výstavy nebo komentované výpravy po stopách Francouzů v Brně. Kvůli epidemické situaci, která panovala na jaře, se letos festival uskuteční v podzimním termínu od 10. září do 22. října, oznámila dnes ČTK za pořadatele Monika Babincová.

Hlavním motivem letošního ročníku je připomenutí 100. výročí narození Georgese Brassense, který patří mezi nejoriginálnější francouzské písničkáře. „Narodil se 22. října 1921 a my na jeho počest ve stejný den ukončíme festival recitálem Jiřího Dědečka. Právě on je překladatelem a interpretem Brassensových písní,“ uvedl ředitel festivalu Jiří Votava.

Festival zahájí v pátek 10. září v 18:00 degustace francouzských vín ve vinném baru Franck&Thierry. Až do 22. října pak festival láká na řadu akcí pro všechny věkové kategorie. Návštěvníci se mohou těšit na francouzské filmy v kině Art, koncerty různých hudebních žánrů v klubu Stará Pekárna i v Besedním domě nebo na setkání s autory a debaty o literatuře.

„Festival Bonjour Brno se stal od roku 1995, kdy proběhl jeho první ročník, stálicí na brněnské kulturní scéně. I přes nepřízeň současné epidemické situace věříme, že letošní ročník bude moci opět navázat na ty předchozí,“ dodal Votava. Už podruhé v řadě museli organizátoři z Francouzské aliance kvůli epidemické situaci změnit termín konání festivalu z jarního na podzimní.

Reklama

Doporučované