Hlavní obsah

Britové by rádi odletěli na dovolenou do tepla. Jenže nemají čím

Foto: Getty Images

Aerolinky se snaží navýšit kapacitu, aby Britové mohli odletět do subtropů.

Reklama

Jakmile se Britové dozvěděli, že po návratu z Kanárských ostrovů nově nemusí do karantény, začali vykupovat zájezdy. Po dlouhé době to byla dobrá zpráva pro cestovní kanceláře. Problém je však s nedostatkem dostupných letů.

Článek

Aerolinky a cestovní kanceláře ve Velké Británii po dlouhé odmlce opět zažívají lepší časy. Tamní vláda vyškrtla několik ostrovů ze seznamu míst, po jejichž návštěvě musí lidé do čtrnáctidenní karantény. Mezi tyto destinace patří Kanárské ostrovy, Maledivy, Mykonos nebo také Dánsko.

Ceny letů do těchto míst se prudce zvýšily, podle serveru The Guardian však nejsou některé aerolinky schopné nabídnout takové množství letadel, aby uspokojily nečekanou poptávku. Letecké společnosti totiž během pandemie snížily počet dostupných letů a teď se potýkají s jejich nedostatkem.

V pátek odpoledne nabízela společnost Ryanair zpáteční cestu na nejsevernější z velkých Kanárských ostrovů Lanzarote za 690 liber (přes 20 700 korun). Rekreanti by odlétali v neděli a vrátili by se za týden.

Jiné letecké společnosti však nemohly nabídnout žádné lety. Druhá největší cestovka ve Velké Británii Jet2 uvedla, že lety na Kanárské ostrovy obnoví až 30. října, tedy poslední den podzimních prázdnin v anglických školách.

Dvojnásobek rezervací ze dne na den

Britské cestovní kanceláře vznesly minulý týden vlnu dotazů, jakým opatřením a omezením v cestování bude Spojené království podléhat. Například podle provozovatele cestovní kanceláře Hays Travel Johna Hayse je vrácení Kanárských ostrovů mezi bezpečné země první dobrou zprávou, kterou cestovní kanceláře po dlouhé době dostaly.

„Zaznamenali jsme dvojnásobný počet rezervací v celé skupině ve srovnání se stejným časem včera,“ uvedl Hays v pátek. „Nikdo ale nelétá. Podle informací, které jsme dostali, létá pouze společnost Tui, která nezrušila lety.“ Hays dodal, že nyní existuje riziko, že případní rekreanti zůstanou zklamaní, pokud nebude nalezen dostatek letadel k uspokojení poptávky.

Společnost Tui uvedla, že aby byla schopná zvládnout poptávku, zvyšuje počet letů z regionálních letišť. „Neuvěřitelná reakce našich zákazníků na znovuzavedení Kanárských ostrovů ukazuje, jak moc lidé chtějí na dovolenou,“ řekl výkonný ředitel Tui UK Andrew Flintham.

„Naše páteční rezervace od čtvrtečního oznámení v 17:00 prudce vzrostly, přičemž 25 procent rezervací se týkalo Kanárských ostrovů s odletem zítra nebo v neděli,“ dodal Flintham.

Lidé teď díky přidání španělských ostrovů na seznam bezpečných destinací vyhledávají letenky dvakrát více. „Vypadá to, že Britové touží po cestě na jih a poptávka po dovolené na sluncem zalitých Kanárských ostrovech přišla ve správný čas pro ty, kteří potřebují přestávku,“ myslí si mluvčí webu Skyscanner, jenž slouží ke srovnání cen letů.

Společnosti easyJet se podařilo přidat několik letů z Manchesteru a z londýnského letiště Gatwick. Firma v reakci na zvýšený zájem nasadila 180 000 dalších míst. Přes noc vyskočil počet vyhledávání letů na Kanárské ostrovy o 500 procent. Cesty do této destinace chce easyJet obnovit až 2. listopadu. Také provoz na webových stránkách cestovní kanceláře Thomas Cook se ztrojnásobil, přičemž ve vyhledávání vedly hlavně destinace Tenerife a Lanzarote.

Reklama

Doporučované