Hlavní obsah

Britská policie vyřeší krádež nebo loupež zhruba v jednom případě z pěti

Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Stovky tisíc případů krádeží aut, cenných osobních předmětů či vyloupení bank se ve Velké Británii každý rok uzavírá bez identifikace viníka. Píše o tom britský deník The Independent vycházející z informací a dat kanceláře ministerstva vnitra.

Článek

Podle čísel britského ministerstva vnitra neuspěli strážníci z Anglie a Walesu v identifikování podezřelých až v 80 procentech všech případů vloupání a 75 procentech všech případů krádeží aut. Uvedl to deník The Independent.

Eventuální obvinění či předvolání se podle informací ministerstva konalo za poslední rok v pěti procentech všech případů vloupání a čtyřech procentech všech případů krádeží aut.

Někteří členové britského parlamentu a organizace pro oběti zločinů se po uvedení těchto statistik nechali slyšet, že tato neúspěšnost britské policie při trestním stíhání může vést k celkovému podrytí důvěry veřejnosti ve váhu trestněprávní odpovědnosti v zemi.

Podle britské labouristické političky Yvette Cooperové předsedající komisi pro vnitřní záležitosti mají kriminálníci ve Velké Británii „zelenou”.

Policejní velitelé okrsků tvrdí, že s narůstajícím zločinem a klesajícím počtem důstojníků musí prioritizovat ty případy, ve kterých je skutečně reálná šance dopadení pachatele.

Poslední data kanceláře ministerstva vnitra uvádí, že z celkových 249 235 případů loupeží v uplynulém roce bylo 81 procent z nich uzavřeno, aniž by se podařilo identifikovat pachatele. Počet krádeží aut či jejich nepovoleného užívání přitom dosáhl nejvyššího počtu od roku 2010, tedy 106 334 případů.

Krádeží v obchodech se poté za poslední rok událo celkem 382 100, což je nejvyšší číslo od roku 2002. Z toho bylo vyšetřování ve 47 procent uzavřeno rovněž bez identifikace pachatele.

Statistiky se týkají všech policejních oddělení a okrsků souhrnně. V jednotlivých částech Velké Británie se úspěšnost liší. West Midlands Police například uzavřelo 90 procent ze všech případů loupeží, Greater Manchester Police a Metropolitan Police pak 88 procent uzavřelo bez určení viníka.

„Předpokládáme, že policie bere všechna hlášení o kriminálních činech vážně a jedná tak, aby vyšetřování vedlo k předvolání pachatelů k soudu, kde dostanou patřičný trest,” uvedl mluvčí kanceláře ministerstva vnitra.

„Nicméně chápeme, že kriminalita se proměňuje a požadavky policie jsou tak více komplexní. Proto jsme také do tohoto resortu uvolnili částku 13 miliard liber, aby policisté mohli pokrýt všechny důležité zdroje, které k efektivnímu výkonu své práce pokrýt potřebují,” dodává.

Reklama

Doporučované