Hlavní obsah

Brněnský start-up vyvinul software, který odhalí chyby výrobků

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Brněnský technologický start-up Pekat Vision vytvořil software pro vizuální kontrolu kvality založenou na umělé inteligenci.

Článek

Svůj program firma otestovala na automatizovaném procesu kontroly brzdných kotoučů, využít jej ale lze i v jiných odvětvích.

Software pro kontrolu brzdových kotoučů vyzkoušeli jeho autoři v inovačním centru Accenture v Německu. Na výrobní lince byla simulována výroba kotoučů, jejich kvalitu ale místo lidských očí kontrolovala speciální kamera. Pořizovala snímky kotoučů, které software brněnské firmy analyzoval. Pokud odhalil odchylky, vadný produkt označil a linka jej oddělila.

„Celý proces má velmi jednoduchý základ. Vybere výrobky, které jsou bezchybné, a software se je naučí, což mu zabere řádově několik minut. Pak je porovnáním schopen rozeznávat defekty a anomálie na dalších výrobcích. To vše probíhá na uživatelsky jednoduchém rozhraní a podporuje snadnou implementaci do jakéhokoli výrobního procesu,“ uvedl Petr Šmíd, zakladatel společnosti Pekat Vision.

Brněnský start-up vyvíjel svůj software více než dva roky, program teď umí pomocí umělé inteligence rozeznat očekávané i nečekané defekty na jakémkoliv povrchu a materiálu. Kromě kvality dílů a komponent umí kontrolovat také například kvalitu laků a nástřiků při finální úpravě.

Reklama

Doporučované