Hlavní obsah

Brno za 53 milionů korun zrekonstruovalo dům, bude pro rodiny i postižené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Brno.

Reklama

Brno za 53 milionů korun zrekonstruovalo zchátralý dům v Mostecké ulici, kde je po opravě 20 bytů. Poslouží jako sociální, startovací mladým rodinám a také pro zdravotně postižené.

Článek

V tiskové zprávě to uvedl náměstek primátorky Jiří Oliva (ČSSD).

Stavba začala loni v březnu a skončila letos v únoru. Pandemie koronaviru ale zpomalila vydání kolaudačního souhlasu. „Nyní už jsou byty zkolaudované, takže začneme s jejich obsazováním,“ uvedl Oliva. Podle něj by měl bytový odbor v nejbližších dnech spustit přijímání žádostí o pronájem startovacích bytů. Nájemné bude asi 62 korun za metr čtvereční. „Smlouva bude na dobu určitou tři roky s možností prodloužení nově až o dva roky,“ řekl Oliva.

V původně třípodlažním novorenesančním činžovním domě z konce 19. století bylo 12 menších bytových jednotek se společným WC na chodbě. Při rekonstrukci uliční části se přistavilo jedno patro, kde přibyly byty. Ve dvorním traktu pak vznikla dvoupodlažní budova s dalšími čtyřmi byty. Celkem je tak v Mostecké nyní dvacet bytů o velikosti 1+kk až 3+kk.

„Deset bytů město nabídne jako startovací mladým rodinám či párům. Dva bezbariérové byty budou připraveny pro nájemníky se zdravotním postižením nebo sníženou pohyblivostí, dispozičně jsou vhodné například pro rodinu, v níž je vozíčkář,“ řekl Oliva. Zbývajících osm bytů bude sociálních.

Město Brno spravuje zhruba 30 000 bytů, což je asi 15 procent veškerého bytového fondu v Brně. Zbytek je v soukromém vlastnictví.

Reklama

Související témata:

Doporučované