Hlavní obsah

„Buď jídlo, nebo škola na dálku.“ Rovnost není pro všechny, zní z Maďarska

Svět bez obalu: Ministr školství Zoltán Maruzsa říká: „Nikdy jsme nepopírali a ani neskrývali skutečnost, že výuka na dálku mimo školní lavice nebude o rovnosti.“Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Maďarsko ve snaze zbrzdit šíření nové vlny koronaviru ponechá dál uzavřené hranice. Vláda zároveň vydala nová hygienická opatření. Premiér také dodal, že prozatím není v plánu uzavřít školy.

Článek

Maďarsko mezitím zaznamenalo svůj doposud nejvyšší denní přírůstek 1070 nově nakažených koronavirem. Úřady začaly mluvit o druhé vlně epidemie covidu-19 v zemi.

Pandemie v Maďarsku poukázala i na velký sociální problém. Pokud by země uzavřela školy, pro některé chudší rodiny by to byl značný problém. V odlehlejších oblastech země je totiž skoro nulové pokrytí internetem. Některé domácnosti si nemohou dovolit telefon, natož pak počítač s přístupem k internetu. Mnoho dětí z chudých rodin tak nemá přístup během posledních měsíců k výuce.

To je příklad i Andrey Horváthové, která žije ve vesnici Tomor se svými dvěma dětmi. Nemůže si dovolit pořídit internet, takže její děti se teď nemohou účastnit vyučování online.

„Moje děti si musí vybrat mezi jídlem a internetem. Ten stojí 6 000 forintů za měsíc. To jsou peníze za potraviny na dva týdny. Takže si to opravdu musím rozmyslet. Byla bych ráda, kdybychom tu měli připojení, ale řekla jsem dětem, že buď budou mít co jíst, nebo internet. Je to jejich rozhodnutí,“ říká Horváthová. Problém se snaží řešit jedna maďarská nezisková organizace, která poskytuje chudším rodinám alespoň použité počítače.

„Vždycky říkám, že existují dvě Maďarska. Jedno, které nemá nic, a pak to druhé, které má všechno. Žije tady třeba 16letý student, jenž je velmi chudý. Dostal se na výběrovou střední školu se specializací na IT. Přišel koronavirus a on potřeboval začít programovat, ale neměl žádný počítač, a dokonce ani elektřinu. Tak to šlo čtyři měsíce a on neuspěl v 11 předmětech. Nejenom v IT, ale ve všem. A předtím měl přitom samé jedničky,“ říká zástupce neziskové organizace.

K situaci se vyjádřil i ministr školství Zoltán Maruzsa, který říká, že to musí lidé nějak zvládnout podle svých možností.

„Nikdy jsme nepopírali a ani neskrývali skutečnost, že výuka na dálku mimo školní lavice nebude o rovnosti. Tak to prostě nejde. Počet těch, kteří ze systému vypadnou, je ale velmi malý. Abych byl konkrétní, tak jde o tisíce dětí,“ dodává maďarský ministr.

Zpráva nevládních organizací z května 2020 ale uvádí mnohem vyšší čísla. „Podle průzkumu je třetina dětí bez online vyučování - to je asi 400 000 dětí,“ tvrdí zástupkyně jedné z organizací.

Andrea Horváthová se teď bojí toho nejhoršího. „Pokud bude vyučování zase vedeno online, tak to je konec, protože nemáme ani telefon, ani počítač.“

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované