Hlavní obsah

Buffett dal na charitu tři miliardy. A v žebříčku spadl o tři místa

Foto: https://cs.m.wikipedia.org/

Miliardář Warren Buffett a bývalý prezident USA Barack Obama.

Reklama

Legendární investor podporuje charitu dlouhodobě, dosud se mu však dařilo vydělat víc, než kolik na dobročinné účely poslal. Koronavirová krize to letos změnila.

Článek

Warrenu Buffettovi se pro jeho investorský cit přezdívá Věštec z Omahy, protože z textilky Berkshire Hathaway udělal miliardový byznys se záběrem od energetiky po pojišťovnictví. Jeho jméno se také pravidelně objevuje v žebříčku nejbohatších lidí vedle šéfa Amazonu Jeffa Bezose, zakladatele Microsoftu Billa Gatese nebo krále sociálních sítí Marka Zuckerberga.

Kromě toho, že Buffett umí peníze vydělávat, tak je umí i investovat a rozdávat na charitu. Od roku 2006 poskytl ze svého jmění na dobročinné účely téměř čtyřicet miliard dolarů, ale vždycky dokázal vydělat víc, než kolik daroval. Až do letoška. Jeho příspěvek ve výši necelých tří miliard dolarů ho připravil o pátou příčku v žebříčku Bloomberg Billionaire Index - Věštec sklouzl až na osmé místo.

Současné umístění je jeho nejnižší od roku 2012, předstihl ho bývalý generální ředitel Microsoftu Steve Ballmer nebo spoluzakladatelé společnosti Google Larry Page a Sergey Brin. Podle agentury Bloomberg se bohatství Warrena Buffetta v letošním roce snížilo asi o devatenáct miliard dolarů.

Rozdávání dolarů je součástí strategie, díky které se chce skoro devadesátiletý miliardář zbavit svého jmění. „Warren Buffett předpokládá, že všechny akcie společnosti Berkshire budou po jeho smrti během dvanácti let distribuovány mezi různé organizace,“ informuje o slovech společnosti Yahoo Finance.

Osud rozdaných miliard

Buffett rozdělil dar mezi pět charitativních organizací, mezi které patří například Bill a Melinda Gates Foundation, Sherwood Foundation či Buffett Foundation. V prohlášení podnik Berkshire Hathaway zdůraznil, že šlo o dary a že neprodal žádné podíly ve společnosti.

Někteří skeptici podle listu The Economic Times zpochybňují jeho metody a strategii: je považován za odborníka na investování, který byl vždy pro nakupování a udržení akcií. Sám však musel odložit řadu velkých investic v prvním čtvrtletí tohoto roku, kdy se trh propadal. Kvůli pandemii se také se ztrátou zbavil svých podílů ve čtyřech největších amerických leteckých společnostech.

„Warren Buffett už není ikonou, jakou byl,“ řekl Sanjiv Bhasin, výkonný viceprezident společnosti IIFL Securities, v rozhovoru pro deníke The Economic Times. Odborník Ambareesh Baliga uvedl, že investiční strategie držení akcií je navždy zastaralá.

„Dříve se věci měnily během několika desetiletí, nyní se rychlost změnila. Sektory nebo podniky, které jsou dnes v dobré kondici, mohou být do deseti let zastaralé. Takže nemůžete držet akcie navždy a musíte je pravidelně sledovat,“ zakončuje Baliga.

Je však nutné podotknout, že Warren Buffett podobné hlasy slýchává od 60. let… a pořád je v první desítce nejbohatších.

Reklama

Doporučované