Hlavní obsah

Cash Only: Chaos v povinném testování a nečekaná pochvala pro Babiše

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zuzana Kubátová komentuje dění v českém byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Česko konečně rozjíždí plošné testování občanů na covid-19. Akci, která může zbrzdit rozjetou nákazu, protože – pokud se povede – pomůže izolovat výraznou část potenciálních přenašečů viru. Tedy lidí, kteří to třeba ani nevědí, jsouce sami bez příznaků, ale šíří nákazu mezi blízkými na pracovišti nebo v rodině.

Testování ve velkém nabízely už delší dobu zaměstnavatelské asociace. Teď na nabídku kývla vláda pod sílícím tlakem na sebevražedné zavření celého průmyslu. Jako obvykle ovšem svérázně. Nařídila firmám povinné testy, ale nedala jim k tomu žádný čas na přípravu. Manažeři, kteří s testováním iniciativně nepočítali dopředu, až tento týden zjišťovali, že na trhu není ani dost odběrových kapacit na profesionální testy, ani dost spolehlivých samotestů.

Do horečnatého shánění testů přichází vládní plán na obdobné plošné testování ve státní správě, k testovací akci se hlásí také zákonodárci. Poptávka po úzkoprofilových testech skokově roste.

Aby toho nebylo dost, přicházejí signály, že státní správa hodlá kontrolovat obchod s testy a bránit distributorům, aby plnili už nasmlouvané dodávky vůči svým klientům. V pátek ráno jsme se v SZ Byznys dostali ke sdělení, v němž se jistá distribuční firma omlouvá velkému klientovi (totožnost dodavatele i odběratele známe), že mu nemůže poslat objednané množství testovacích sad, protože jí to zakázala státní správa. Informaci ve chvíli, kdy vzniká toto vydání Cash Only, prověřujeme. Ale celkem by zapadala do kontextu dění. Byznysmenů se zmocňuje – podle nátury – zoufalství nebo vztek.

Nejhorší je, že ani obrovský šturm při rozjezdu plošného testování nemusí český průmysl zachránit. Celá akce měla přijít někdy začátkem roku, když ji zástupci průmyslu opakovaně marně státu nabízeli a žádali o vytyčení jasných podmínek.

Hráč týdne: Tomáš Čupr

Tomáš Čupr.

Velká postava české e-commerce, zakladatel Rohlíku Tomáš Čupr, získal na své další vize nový kapitál. Nerychleji expandující český on-line supermarket má nové investory a ti mu přinášejí hned pět miliard korun. Prostě další Čuprova Velká pecka.

Best of byznys

Někdy i málo znamená hodně. Platí to jednoznačně v případě manažerů realitní skupiny CPI Property Group, kteří v rámci motivačního programu dostali minoritní akciové podíly. Jak zjistil SZ Byznys, nyní se jich poprvé zbavovali, a přišli si tím na desítky milionů korun.

Hazard se zdravím. Rostoucí počty nemocných zasáhly i provoz Škodovky. Podle odborářů firma řeší nedostatek zaměstnanců tak, že pracovníky z noční posílá rovnou na denní službu a ti tak tráví u pásu i šestnáct hodin v kuse. Navíc se údajně chystá propouštět. V poslední době to není jediný případ hazardu se zdravím zaměstnanců - Deník N informoval o poměrech v Zásilkovně, kde údajně dochází k ututlávání výskytu nakažených.

Konec daňového ráje. Kypr udělal další krok v boji proti praní špinavých peněz a nedůvěryhodné pověsti, kterou už roky díky uvolněným pravidlům pro podnikatele oplývá. Vedení země letos zveřejní seznam majitelů tisíců na ostrově registrovaných firem.

Nahoru a dolů

Další ztráty na horách. Pronajímané chaty a apartmány byly poslední možností, kde se turisté mohli ubytovávat. Kvůli uzavření okresů však pobyty ruší a pronajímatelé přicházejí o klienty, ztráty půjdou do milionů.

Nečekané módní pohyby. Pandemie výrazně pomohla výrobci gumových pantoflí Crocs, které jsou pro pobyt na home office ideální obuví. A není to jediný překvapivý trend ve světě módy - do prodeje vlastních kolekcí se pustily i fastfoodové řetězce.

Do zahrad! Sekačky, hrábě, zahradní drtiče, sportovní vybavení, stavebnice, ale i dětské zbraně – to jsou věci, které si teď Češi pořizují ve velkém, aby přežili zpřísněný lockdown. Co frčí nejvíce a proč?

Big Tech

Indie vábí Teslu. Muskova automobilka by chtěla expandovat do Indie a tamní vláda jí vychází vstříc. Slibuje levnější výrobní náklady než Čína, ale je otázkou, jestli si Tesla v Indii najde zákazníky. Levnějšími elektroauty zároveň Teslu ohrožují Volkswagen a Chevrolet.

Intel bude platit. Americký výrobce počítačů porušil dva patenty týkající se výroby čipů, které vlastnila společnost VLSI Technology. Musí proto konkurentovi zaplatit odškodné ve výši 2,18 miliardy dolarů.

Odvrácená strana bitcoinu. Růst popularity bitcoinu má značné dopady na životní prostředí - energeticky náročná těžba kryptoměny už za sebou nechává roční uhlíkovou stopu např. jako celá Argentina. (Guardian)

Rozhovor týdne: Vladimír Dlouhý

Rozhovor s Vladimírem Dlouhým.Video: Silvie Friedmannová

Zaznamenali jsme pozoruhodnou věc: expolitik, exministr, exmanažer a vrchní byznysový lobbista Vladimír Dlouhý pochválil Andreje Babiše. No, aspoň trošičku. Šéf Hospodářské komory v rozhovoru se Silvou Friedmannovou ocenil, že Babišův kabinet nenařídil zavření průmyslu. Ale jinak má k jeho práci stejné výhrady jako byznysmeni: nekoncepčnost, nepředvídavost, nepromyšlené kroky…

Židle na konec

Svůj ohýbaný nábytek představil Michael Thonet veřejnosti poprvé v roce 1841, a od té doby míří legendární židle z továrny v Bystřici pod Hostýnem do českých domácností. Podívejte se na fotky z historie i současnosti výroby nadčasových tonetek.

Foto: TON, Seznam Zprávy

Z výroby židlí TON.

Končí první týden lockdownu se zákazem pohybu. Konec je zatím v nedohlednu, tak zatím vydržte doma. A pamatujte, že vám izolaci pomůže přežít i náš SZ Byznys. Čtěte, neztrácejte víru a buďte zdrávi!

Zuzana Kubátová.

Reklama

Doporučované