Hlavní obsah

Cash Only: Proč bychom měli Rusy dostat z dalšího miliardového tendru

Foto: ČEZ

Hraje se o desetiletý kontrakt na dodávky jaderného paliva pro elektrárnu Temelín.

Reklama

Martin Jašminský komentuje dění v českém byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Vyřazení Rusů z tendru na výstavbu nového jaderného bloku v elektrárně Dukovany, kde se hraje o obchod za 200 až 250 miliard korun, je správné a zcela pochopitelné rozhodnutí v reakci na odhalení, že agenti ruské vojenské rozvědky stáli za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích a za zabitím dvou českých občanů.

Bylo by správné a pochopitelné i bez této tragické události, kdyby vláda neignorovala varování tajných služeb před Ruskem. Urputná snaha Babišova kabinetu udržet Rusy v tendru na Dukovany za každou cenu se ukázala jako naprosto chybná.

Ve stínu probíhající diplomatické bitvy mezi Českem a Ruskem, s rozsáhlými ztrátami na obou stranách, ale už běží jiný miliardový tendr, kde jde o desetiletý kontrakt na dodávky jaderného paliva pro elektrárnu Temelín. Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže chce mít firma o novém dodavateli jasno do konce roku.

O zakázku se uchází i ruská státní společnost TVEL, která je aktuálně prakticky výhradním dodavatelem paliva pro tuzemské jaderné elektrárny. Nutno dodat, že TVEL patří ve svém oboru mezi světovou špičku a dosud fungoval jako dodavatel kvalitní a spolehlivý.

Jestli česká vláda až do odhalení rejdů ruských agentů ignorovala varování tajných služeb před ruským nebezpečím, těžko si představit, že bude v ignoraci pokračovat. Riziko není v tom, že by skrze palivové tyče bylo možno jakkoliv ohrozit chod jaderné elektrárny, ale v tom, že jde o dodavatele kontrolovaného vládou, pro kterou jsou demokratické země cílem nejen hybridních útoků, ale jak se ukázalo, i útoků teroristických.

Kvalitních dodavatelů jaderného paliva je ve světě dostatek na to, abychom nebyli závislí na dodávkách ze země, kde uvažování a chování jejích vládců je pro svobodný demokratický svět těžko předvídatelné a pochopitelné.

Před hybridním působením skrze dodávky strategických surovin, jaderného paliva, ovládnutí klíčových podniků či technologické dodávky varuje i Národní strategie pro čelení hybridnímu působení. Tragédie ve Vrběticích ukázala, že jde o hrozby zcela reálné a s rozsáhlými ztrátami.

Výsledkem probíhajícího tendru by zkrátka mělo být, že TVEL už jaderné palivo do Temelína dodávat nebude. Může ho dál dodávat do Dukovan, kde mu smlouva uzavřená ještě před rokem 1989 zajišťuje dodávky paliva až do konce životnosti reaktorů. Jiný dodavatel pro Temelín by byl i žádoucí s ohledem na doporučení Mezinárodní agentury pro atomovou energii, které pro jaderné elektrárny doporučuje alespoň dva dodavatele paliva.

ČEZ se zjevně na příchod nového dodavatele připravuje, protože už před dvěma lety testoval jiné palivo než od Rusů, ale jednoznačná podpora vlády, jako hlavního akcionáře této energetické firmy, by rozhodně byla namístě.

Hráči týdne: Hubert Palán & Daniel Hejl

Foto: Productboard

Hubert Palán.

Česká softwarová firma Productboard založená v roce 2014 Danielem Hejlem a Hubertem Palánem dostala od amerických fondů 1,5 miliardy korun pro další rozvoj. Start-up už není daleko od hranice, kdy se stane takzvaným jednorožcem s hodnotou přes miliardu dolarů. V součtu již Productboard nabral investice téměř za tři miliardy korun.

Best of byznys

Rusko a byznys. Kauza Vrbětice dopadá i na rusko-české obchodní vztahy. Ministr Havlíček varoval v zájmu byznysu před další eskalací, ale zástupci oslovených firem se v názoru na ohrožení exportu rozcházejí a ruský kapitál v Česku tak jako tak živoří. Předseda Sdružení pro zahraniční investice Kamil Blažek pak v rozhovoru podotýká, že Vrbětice podtrhly ukotvení Česka v západním světě nejen politicky, ale i obchodně.

Velký nákup na Ukrajině. Český bankéř Tomáš Fiala koupil většinový podíl v ukrajinské bance Unex Bank od Smart Holding Group proruského oligarchy Vadima Novinského. Fiala nabyl 75,01 procenta akcií a menšinový podíl 24,99 procenta získal Ivan Svítek, který v minulosti vedl ruský Home Credit pro skupinu PPF nebo ukrajinskou pobočku ruské Alfa Bank. V regionu stojí za pozornost i aktivity Home Credit Group, která si stáhla z Ruska dividendu ve výši 761 milionů korun.

Uhlí umírá na nedostatek peněz. Obnovitelné zdroje vítězí nad uhlím i tržními mechanismy. Investoři obvykle požadují, aby investice do větrných či solárních projektů dosahovaly návratnosti minimálně 10 až 11 procent. U investic do uhlí však musí návratnost stoupnout na 40 procent, aby ospravedlnily s nimi spojené riziko. Stejný osud, jaký potkal financování uhlí, může v dalších letech potkat i ropu a plyn.

Rozhovor týdne: Jaroslav Míl

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jaroslav Míl.

„Úvahy o účasti ruských firem jako subdodavatelů v rámci nějakých konsorcií jsou zcela mimo realitu,“ říká bývalý zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl. Diskutovali jsme spolu o tom, jak po vyřazení Rusů udělat celý tendr na Dukovany znovu důvěryhodný a proč je nutné zajistit dostatek času pro zpracování nabídek uchazečů. Přečtěte si celý rozhovor.

Podnikání za časů pandemie

Klopotné rozvolňování. Podle nového systému tzv. balíčků se zbytek obchodů a trhů spolu s vybranými službami otevře v pondělí 3. května. Nutnost testu pro návštěvu holiče však není jediný zádrhel. Obchodníci v návaznosti na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu lobbují za otevření již toto pondělí a jasno není ani v otevírání restaurací – u zahrádek se diskutuje o nejbližším termínu 10. května.

Češi neumějí prodat svou práci. Produktivita práce se v Česku v porovnání s dalšími vyspělými zeměmi pohybuje relativně nízko. Může za to především neúměrně dlouhá pracovní doba, kvůli které upadá nadšení i motivace a zvyšuje se únava.

Brzdy přijdou za dva roky. Některé firmy krize potápí, jiné nestíhají. Český výrobce elektromotorek Kuberg loni vyrostl o třetinu, letos nabral ještě vyšší tempo a děsí se momentu, kdy mu dojdou díly. Na brzdy se totiž místo tří měsíců čeká dva roky.

Big Tech

Kryptoměny na burze. Největší tuzemský obchodník s bitcoinem Bitstock se na podzim chystá vstoupit na Pražskou burzu cenných papírů. Majitel firmy Martin Stránský se zhlíží v úspěšném vstupu kryptosměnárny Coinbase na americký akciový trh Nasdaq.

Příval diváků slábne. Počet nových předplatitelů Netflixu klesá a s ním i akcie firmy. I když diváků během pandemie přibývalo, nyní čísla zaostala i za očekáváním. V prvním čtvrtletí jich televize předpokládala o 2,25 milionu víc.

Facebook se obrací k audiu. Z nedávných vyjádření Marka Zuckerberga vyplývá, že jeho síť plánuje posilování na poli audia, ať už ve formě krátkých „Soundbites“, nebo klasických podcastů a fór typu Clubhouse. (The Verge)

Auta na konec

Probíhající mezinárodní autosalon v Šanghaji je pro výrobce aut první pořádná příležitost ukázat naživo zájemcům, s čím za celý uplynulý covidový rok přišli. A novinku představuje i automobilka Ferrari, která uvedla svůj dosud nejrychlejší a nejvýkonnější vůz.

Podívejte se, jak to vypadá na autosalonu v Šanghaji.Video: Jan Marek, AP

Užijte si víkend, a pokud chcete mít přehled o tom, jak bude pokračovat rozvolňování vládních opatření i diplomatická bitva s Ruskem, sledujte Seznam Zprávy.

Martin Jašminský

Reklama

Doporučované