Hlavní obsah

Čechomor novou desku nazval podle sbírky básníka Gellnera

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Skupina Čechomor svoji novou desku, která vyjde na začátku listopadu, nazvala podle jedné ze sbírek básníka Františka Gellnera Radosti života. Na album zařadila také jeho zhudebněnou báseň Napsala mi psaní.

Článek

Celá nahrávka vznikala s velkou radostí, proto název Radosti života přišel členům kapely nejpřijatelnější, řekl v rozhovoru s ČTK houslista a zpěvák Karel Holas.

„Když jsme na jaře nemohli hrát a rozhodli jsme se, že začneme něco dělat ve studiu, šli jsme tam s radostí, že budeme dělat všechno, co nás napadne. Když chtěl někdo nahrát nějakou píseň, tak jsme se ji prostě naučili a nahráli tak, jak to stojí a běží,“ uvedl Holas.

Píseň na Gellnerovu báseň Napsala mi psaní Holas podle svých slov složil za jediný večer. „Gellnera mám rád už z doby, kdy jsem ho hrával s Vladimírem Mišíkem. Nejsem první, kdo tyhle verše zhudebnil. U desky Radosti života jsme si řekli, že natočíme všechno, co nás napadne. Že uděláme jednoduché písničky a nebudeme vymýšlet nějaké předehry nebo dohry. Snažili jsme se být co nejpřímočařejší a dostalo se i na starší písničky ze šuplíků,“ řekl.

Jednou z inspirací byla i knížka Středověké písně cechu žákovského, kterou přinesl kytarista František Černý. Ten na album dodal i závěrečnou legrácku zachycující jeho zpěv v osmi letech. „Díky té knížce se na desku dostal v písních jako Pijácká i jiný typ textů. A o závěrečné nahrávce Franta (Černý) už delší dobu říkal, že ji jeho známý má, tak nám to přišlo jako vhodný bonus,“ podotkl Holas.

Na obalu nového titulu Čechomoru je použit obraz malíře a knižního ilustrátora Jindřicha Čapka. „S Jindrou (Čapkem) se známe, a tak nás napadlo se s ním spojit. Nabídl nám svůj starší obraz, který vyjadřuje radost z desky. Před hudebníky je na něm nevábná krajina, ale za nimi, jak jdou a hrají, všechno rozkvétá,“ uvedl Holas.

Zatím není jasné, kdy Čechomor nové písně představí posluchačům naživo a zda se jeho příznivci mohou těšit na tradiční vánoční vystoupení. „Určitě budeme chtít nové věci hrát a zařadit do repertoáru. Koncerty jsou předpřipravené, ale máme dojem, že si do Vánoc asi nezahrajeme,“ dodal Holas.

Skupina Čechomor se původně jmenovala 1. českomoravská nezávislá hudební společnost a vznikla v roce 1988 ve Svitavách. Její členové nejprve hráli na tržištích kramářské písně. I když později jejich hudba získala rockovější náboj, folklorní základ v ní zůstal. První album Dověcnosti vydala v roce 1991. Přelomem pro kapelu byl rok 2001, za který získala tři ceny Anděl - jako skupina roku, za album Proměny i za stejnojmennou skladbu. Kapelu kolem lídrů Černého a Holase s hostující zpěvačkou Martinou Pártlovou na jaře opět po nemoci doplnil hráč na dechové nástroje a harmonikář Radek Pobořil.

Reklama

Doporučované