Hlavní obsah

Centrum Ostravy bude po letech opět zdobit živý vánoční strom

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Přibližně desetimetrový smrk ztepilý z lokality Jestřábí v Beskydech byl dnes přivezen do krajské metropole. ČTK to řekla manažerka projektu Ostravské Vánoce 2021 Pavlína Merendová.

Článek

Kácení, převoz a následnou instalaci stromu na Masarykovo náměstí zajišťuje městská společnost Ostravské městské lesy a zeleň. Strom přicestoval do centra Ostravy na speciálním návěsu. Podle vedoucího střediska údržby zeleně Ostravských městských lesů a zeleně Martina Matiho je přeprava takto velkých stromů náročná, protože se nesmí nejen poškodit samotný strom, ale nesmí být ohrožena ani doprava na trase přepravy.

„Během přepravy je strom svázaný a položený mezi klanice na speciálních úvazcích, aby se nepolámaly větve či nepoškodil kmen,“ uvedl Mati. Na soupravu strom naložil jeřáb s hydraulickou rukou. Větve smrku se přivázaly, aby se nepoškodily a neohrožovaly ostatní řidiče. Během jízdy převozní vozidlo kvůli bezpečnosti doprovázely rovněž automobily s majáky. „Smrk ztepilý nám lesy pro Ostravské Vánoce nabídly proto, že by stejně musel být z důvodu ohrožení kůrovcem skácen k zemi,“ uvedl Jan Šumbera, jednatel městské společnosti Černá louka, která má organizaci vánočního programu na starosti.

Strom se rozsvítí o nadcházejícím víkendu. Kvůli zhoršené epidemické situaci se organizátoři Ostravských Vánoc radí s hygieniky. „Vzhledem k tomu, že při organizovaném rozsvícení vánočního stromu přijdou na Masarykovo náměstí tisíce, možná i desetitisíce lidí, jednáme o tom, zda bude možné strom rozsvítit v konkrétní čas za účasti veřejnosti a kulturního programu, nebo ne,“ doplnil Šumbera.

Po skončení Ostravských Vánoc bude strom zpracován na štěpku, která bude využita při výsadbě dalších stromů. Mimo to se počítá i s náhradní výsadbou za pokácený strom. Umělý vánoční strom se na Masarykově náměstí poprvé objevil v roce 2016, a to kvůli větší bezpečnosti návštěvníků trhů.

Reklama

Doporučované