Hlavní obsah
Online

Vyjednával sám bez porady s vládou. Babišovo selhání otřásá politikou

Foto: vláda.cz

Andrej Babiš během březnové návštěvy Rakouska. Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

- Ve čtvrtek podle dat ministerstva přibylo 6207 nových nakažených. Je to o 1700 nižší údaj než před týdnem. Podrobnosti ZDE.

- EU rozhodla o rozdělení vakcín. Česko dostane vlastní vinou méně. Podrobnosti ZDE.

- Andrej Babiš pro Seznam Zprávy: roztržka může vést k tomu, že česká vláda přehodnotí postoj k ruské vakcíně Sputnik V.

- Premiéra ostře kritizovala opozice i koaliční ČSSD. Vicepremiér Jan Hamáček i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedli, že premiér vyjednával sám bez porady s vládou.

- Svět: Navštívíte-li o velikonočních svátcích prarodiče nebo tetu se strýcem, tak se nejdříve otestujte na koronavirus. Německé úřady spolu s lékaři takto vyzývají veřejnost, aby nepodceňovala riziko přenosu infekce.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká aktuální omezení nyní platí, čtěte ZDE.

  • Úřady v USA uvolňují doporučení ohledně cestování pro naočkované

    Američanům plně naočkovaným proti covidu-19 hrozí při cestování jen nízké riziko a nemusejí se testovat či uchylovat do karantény před ani po cestě do zahraničí. V aktualizaci svých bezpečnostních doporučení to v pátek uvedlo americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Mezinárodní cestující se ale budou muset i nadále před nástupem do letadla směřujícího do USA prokázat negativním testem, v platnosti zůstávají i další cestovní omezení pro občany cizích zemí.

  • Na Ukrajině mají dosud nejvyšší denní přírůstek nakažených i úmrtí

    Ukrajina zaznamenala během čtvrtka další nejvyšší denní přírůstek nakažených novým koronavirem i počtu zemřelých pacientů s nemocí covid-19, kterou koronavirus způsobuje. Infikovaných přibylo 19 893 a úmrtí 433, informoval v pátek média ministr zdravotnictví Maksym Stepanov. Počet pacientů, kteří chorobě podlehli, přitom na Ukrajině dosáhl maxima od začátku pandemie už třetí den po sobě. Předchozí nejvyšší počet činil během středy 421. S pátečním novým údajem tak na Ukrajině, která má přibližně 42 milionů obyvatel, zemřelo celkem 33 679 lidí infikovaných koronavirem.

  • V Turecku za den přibylo přes 42 tisíc nakažených, dosud nejvíce

    V Turecku za poslední den přibylo přes 42 tisíc případů nákazy koronavirem, což je nejvyšší denní bilance od chvíle, kdy před více než rokem vypukla pandemie covidu-19. Informovalo o tom turecké ministerstvo zdravotnictví. Podle něj dnes v zemi začalo očkování vakcínou od firem Pfizer/BioNTech, už od poloviny ledna ale turečtí zdravotníci podávají vakcínu od čínské společnosti Sinovac Biotech. Celkem jí aplikovali 16,5 milionu dávek.

    Turecko začátkem března uvolnilo protiepidemické restrikce a od té doby počty nakažených strmě rostou. Před dvěma týdny se denní bilance infikovaných pohybovaly kolem 20 tisíc, tento týden překročily 30 tisíc a nyní se počet nakažených poprvé dostal nad 40 tisíc.

    Celkem se v zemi s 82 miliony obyvatel nakazilo přes 3,4 milionu lidí, 31 892 z nich zemřelo. Za uplynulý den bylo úmrtí 179.

  • Boj o vakcíny v datech: Jak se země přetahují o dodávky

    Miliony dávek vakcín putují z Evropské unie do dalších zemí. Z opačné strany ale dovoz vázne. Důvodem je hlavně nedostatek původně slíbených dodávek očkovací látky od AstraZenecy.

    Podrobnosti v přiloženém datovém článku.

  • Nizozemsko přerušilo očkování vakcínou AstraZeneca pro mladší 60 let

    Nizozemsko po nevyjasněném úmrtí pacientky a po zprávách o tvorbě krevních sraženin u několika dalších nedávno naočkovaných lidí dočasně přestane podávat vakcínu proti covidu-19 od firmy AstraZeneca osobám mladším 60 let. S odvoláním na vyjádření tamního ministerstva zdravotnictví o tom informovaly zahraniční agentury. AstraZeneca v reakci uvedla, že regulační úřady dříve shledaly její vakcínu bezpečnou a že bude s nizozemskými úřady nadále spolupracovat.

  • Rotační výuka? Poběží do konce roku, říká ministr školství Plaga

    Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v rozhovoru pro Seznam Zprávy odpovídá na klíčové otázky: Kdy se vrátí do škol žáci druhého stupně a proč se neshodne s premiérem Andrejem Babišem (ANO)?

  • Slovinci se podělí o 10 tisíc dávek, napsal Babiš

    Premiér Andrej Babiš na Twitteru po debaklu na evropské půdě napsal, že akt solidarity dalo najevo i Slovinsko. Nabídlo podělit se s Českou republikou o 10 tisíc dávek.

    Podrobněji v této zprávě:

  • Opozice: Naprosté selhání Babiše

    Čeští opoziční politici mluví v souvislosti s výsledkem unijních jednání o skandální prohře a naprostém selhání premiéra Babiše.

    Předseda ODS Petr Fiala sdělil, že vakcíny zachraňují životy a povinností premiéra je bojovat o každou z nich. „Opakuje se to s železnou pravidelností: Doma dělá Andrej Babiš ramena, v EU neprosadí nic,“ uvedl.

    „V přímém přenosu sledujeme jeho (Babišovu) neschopnost vyjednávat na evropské úrovni. Pokud by byl solidární k ostatním státům, dovedl lépe komunikovat a naslouchat, byli by i ostatní solidární k nám,“ sdělila ČTK místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

    Bývalý europoslanec Pavel Telička pak upozornil na to, že premiér nedokázal být solidární ani s dalšími zasaženými zeměmi.

  • Šéf diplomacie: Babiš chtěl jednat sám, takhle to dopadlo

    Postup premiéra Andreje Babiše při evropském jednání o dávkách vakcín navíc ostře zkritizoval na svém twitterovém účtu jeho vládní podřízený, ministr zahraničí za ČSSD Tomáš Petříček. „Pan premiér chtěl o všem jednat sám, strategii s nikým nekonzultoval, výsledky nám neoznámil. Takže teď musí také sám převzít zodpovědnost a omluvit se těm, kdo budou na vakcíny čekat zase o něco déle,“ napsal.

    Sám Babiš (ANO) oznámený kompromis na rozdělení dodatečných deseti milionů dávek vakcíny proti nemoci covid-19 v Evropské unii ostře kritizoval. Česko nakonec podle plánu nezíská dávky navíc.

  • Vicepremiér Hamáček: Premiér vyjednával sám bez porady s vládou

    Předseda koaliční ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček uvedl, že premiér vyjednával sám bez porady s vládou, a nese tak za výsledek jednání odpovědnost.

  • Restrikce přes Velikonoce připraví hoteliéry o desítky milionů

    Protiepidemická opatření přes Velikonoce připraví hoteliéry podle největších tuzemských rezervačních portálů Hotel.cz a Spa.cz o desítky milionů korun. Ještě na začátku roku byli lidé optimističtí a pobyty na velikonoční víkend si zamlouvali. Zájem o dovolenou přes Velikonoce výrazně rostl od ustanovení Velkého pátku svátkem, poprvé ho takto Češi oslavili v roce 2016. Na dotaz ČTK to uvedli zástupci rezervačních portálů.

  • Jdete na návštěvu, otestujte se, vyzývají německé úřady

    Navštívíte-li o velikonočních svátcích prarodiče nebo tetu se strýcem, tak se nejdříve otestujte na koronavirus. Německé úřady spolu s lékaři takto vyzývají veřejnost, aby nepodceňovala riziko přenosu infekce. Obyvatelé Německa mají nejméně jednou týdně zdarma přístup k rychlotestu a v prodeji jsou také samotestovací sady pro domácí použití.

    „Až o Velkém pátku nebo na Boží hod velikonoční půjdete za babičkou a dědou, tak si ráno udělejte test,“ řekl v televizi rbb šéf německého sdružení lékařů intenzivní péče DIVI Christian Karagiannidis. Možnosti testování připomínají na svém webu také vedení Berlína a další spolkové země.

    Karagiannidis upozornil na to, že kvůli mutacím se šiřiteli koronaviru staly i děti, které dlouho zůstávaly infekcí zasaženy jen minimálně. „Jsme v nejkritičtějším bodě pandemie za posledních 12 měsíců,“ varoval.

  • Situace na Ukrajině eskaluje. Hlásí největší denní přírůstek nakažených

    Ukrajina zaznamenala během čtvrtka další nejvyšší denní přírůstek nakažených novým koronavirem i počtu zemřelých pacientů s nemocí covid-19, kterou koronavirus způsobuje. Infikovaných přibylo 19 893 a úmrtí 433, informoval dnes podle médií ministr zdravotnictví Maksym Stepanov.

    Počet pacientů, kteří chorobě podlehli, přitom v zemi přibližně se 42 miliony obyvatel dosáhl maxima od začátku pandemie už třetí den po sobě. Předchozí rekord zaznamenaný během středy činil 421. S dnešním novým údajem tak na Ukrajině zemřelo celkem 33 679 lidí infikovaných koronavirem.

Reklama

Hlavní zprávy