Hlavní obsah

Česko má svou taktiku, jak získat vakcínu. Nebude ale pro všechny

Foto: Profimedia.cz

Vývoj vakcíny proti covid-19 sleduje celý svět. Poslední zprávy dodávají optimismus. Do Česka by se vakcína mohla dostat v první půlce příštího roku.

Reklama

Závod ve výrobě vakcíny proti covid-19 se blíží k cílové rovince. V první půlce příštího roku by očkování mohlo být i v Česku - pravděpodobně ale nebude pro všechny.

Článek

Jde o nejostřeji sledovaný výzkum - do vývoje vakcíny, která by nadobro zastavila pandemii koronaviru, se už začátkem roku pustilo víc než sto týmů po celém světě. Přes dvě desítky se již aktuálně přesouvají k testování látek na lidech, část z nich míří do finální fáze.

Vlnu optimismu tento týden rozpoutaly zejména výsledky klinického testování vakcíny oxfordských vědců, které zveřejnil prestižní časopis The Lancet. Zaslepená studie na 1077 dospělých prokázala dobrou snášenlivost a silné imunitní reakce proti SARS-CoV-2 u všech hodnocených účastníků. Látka přitom podle předběžných dat vyvolala jen mírné vedlejší účinky, jako je horečka a bolest hlavy. Objevily se u 70 procent lidí.

Vědci chtějí vakcínu registrovat už letos v říjnu a následně ji dostat k lidem. O klíči, podle kterého se mají vakcíny distribuovat, se už v minulosti vedly diskuze.

„Předpokládám, že v první fázi bude většina společností z renomovaných západních zemí plnit kapacity a objednávky z tohoto regionu a hned následně to půjde do rizikových oblastí, jako je třeba dneska Jižní Amerika,“ uvedl dříve v rozhovoru pro Seznam Zprávy vládní zmocněnec a epidemiolog Roman Prymula.

Pokud jde o oxfordskou vakcínu, některé země si dávky předobjednaly, a to ve velkém. Samotná Velká Británie počítá se sto miliony dávek.

Česko si však nic nezamluvilo a nejspíš to ani neudělá.

„Rezervovat jakoukoliv výrobní kapacitu je pro nás nyní trochu kontraproduktivní, čtyři největší země si rezervovaly obrovský objem, takže by se na nás dostalo až někdy na sklonku příštího roku, tady už to nemá takový význam,“ řekl v úterý pro Seznam Zprávy Prymula.

Ani tak by ale Česko nemuselo přijít zcela zkrátka. Epidemiolog jedná s ostatními vědeckými týmy, jejichž testování se podobně jako u Oxfordu vyvíjí slibně a míří do finále.

„První jednání proběhnou v tomto týdnu. Seznámíme se s výsledky dalších klinických studií ostatních výrobců. Neříkám, že půjdeme přímo cestou předobjednávek, ale zkusíme se nějakým způsobem dohodnout, jaký objem a případně v jakém časovém horizontu by pro nás mohl být k dispozici. Potom se bude jednat o formě, jakým způsobem to právně zabezpečit,“ přiblížil pro Seznam Zprávy.

Už dříve označil jako nadějný například vývoj americké firmy Novavax. Společnost nedávno odkoupila českou akciovou společnost Praha Vaccines s výrobním závodem v Bohumili nedaleko Prahy.

Že Česko bude v první půlce příštího roku vakcínu mít, vidí vládní zmocněnec velmi pravděpodobně.

„Myslím, že peloton těch, kteří jsou v poslední fázi testování, kdy se předpokládá, že registrace proběhne buď už na sklonku tohoto roku, nebo začátku příštího - je poměrně širší. Následná výroba pojede rychle. Nicméně je logické, že do konce roku 2021 bude vakcín ve světě stále nedostatek. Ale to nic nemění na tom, že stále doufám, že my se k ní dostaneme dříve - nejdéle v polovině roku bychom tady měli nějaké dávky mít,“ popsal.

Češi by podle něj však neměli čekat, že bude očkování automaticky pro všechny nebo že bude povinné.

„Nemyslím, že to bude v tomto režimu. Předpokládám, že to bude věc dobrovolná a že výroba nebude na začátku dostatečná, abychom měli látku úplně pro všechny v populaci. Takže by se mělo jít po rizikových kategoriích. Odhaduji, že potřeba by byla okolo 3 nebo 3,5 milionu dávek, abychom pokryli ty nejrizikovější skupiny,“ míní odborník.

Aktuálně je na různých stupních vývoje více než 150 možných očkovacích látek. Patří mezi ně například vakcína připravovaná biotechnologickou skupinou CanSino, sídlící v Hongkongu, nebo vakcína vyvíjená německou biotechnologickou firmou BioNTech a americkou farmaceutickou společností Pfizer. Údajně slibnou očkovací látku proti koronaviru už testuje i ruské výzkumné středisko při ministerstvu zdravotnictví.

Podle Prymuly je nadšení okolo oxfordské vakcíny namístě, stále však je třeba chápat závěry jako předběžné. „Protilátky by měly vydržet určitou dobu protektivní, protože hladiny jsou dostatečně vysoké - a to jsou optimistické zprávy. Další sledování ale bude nezbytné,“ dodává.

Rychlost, s jakou vakcíny vznikají, je v mnoha ohledech bezprecedentní - akceleruje ji obří poptávka a snaha pandemii definitivně zkrotit. Prymula však upozorňuje, že sledování budou probíhat i po uvedení na trh.

Výzkumníci z Oxfordu se nyní pustili do dalších fází testování, které se odehrává v Británii, Brazílii a Jižní Africe, začít má také v USA.

„I když nás čeká ještě další práce, data nám dodávají sebevědomí, že vakcína bude fungovat, a umožňují nám pokračovat v našich plánech na výrobu vakcíny v měřítku, které umožní její širokou a spravedlivou distribuci po celém světě,“ oznámil Mene Pangalos, výkonný viceprezident pro biofarmaceutický výzkum a vývoj z firmy AstraZeneca.

Reklama

Související témata:

Doporučované