Hlavní obsah

„Čeští vojáci v Afghánistánu neumřeli zbytečně,” řekl Seznamu mluvčí Severoatlantické aliance

Rozhovor Jiřího Hoška s Piersem Cazaletem.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ředitel tiskového odboru Severoatlantické aliance Piers Cazalet je přesvědčený o tom, že daleko pod Hindúkušem se rozhoduje i o bezpečnosti obyvatel členských států Aliance. Cazalet v rozhovoru uvedl, že trojice českých vojáků podílejících se na misi Resolute Support (Rozhodná podpora) nezemřela zbytečně.

Článek

Jakou reakci vyvolala v centrále NATO zpráva o úmrtí tří českých příslušníků afghánské mise?

Myslím, že reakci NATO můžeme shrnout jedním slovem: Šok. Vždycky vás to šokuje, když přijde taková zpráva. Zvlášť když umřou tři čeští vojáci při jednom jediném incidentu. Jde o první české oběti v současné alianční misi Resolute Support (Rozhodná podpora). Všichni v centrále NATO, od generálního tajemníka směrem dolů v hierarchii, byli opravdu v šoku.

Afghánistán leží hodně daleko a občas je těžké veřejnosti vysvětlit, proč tam naši vojáci vůbec působí. Jak byste lidem vysvětlil, že naši vojáci neumřeli zbytečně? 

Máte pravdu v tom, že Afghánistán je hodně vzdálenou zemí. Tamní mise je ale současně velmi důležitá. Terorismus je bohužel globálním fenoménem. Afghánistán terorismem velmi trpěl a tato hrozba se v minulosti přelila do řady členských zemí NATO, což v roce 2001 pocítily hlavně Spojené státy. Smyslem mise je v zásadě podpořit afghánskou vládu v boji proti terorismu. 230 českých vojáků tam teď odvádí velmi cennou práci, což nás v členských státech Aliance pomáhá udržovat v bezpečí.

Máte pocit, že taková tragédie může příslušníky afghánské mise stmelit, dál sblížit, že to jejich odhodlání vlastně posílí?

Na alianční misi v Afghánistánu je mimořádné to, že se na ní bok po boku podílí celkem 41 států. Spolupráce jde za rámec Severoatlantické aliance, protože nejde jen o členské, ale také partnerské země. Spolupracují přitom ve velmi obtížných podmínkách. Takové neštěstí vám pomůže uvědomit si význam i nebezpečí této mise. Mělo by to posílit naše vojáky přímo v Afghánistánu a snad také utvrdit obyvatelstvo států, které se operace účastní, v přesvědčení, jak moc je mise důležitá. Tyto státy a jejich vojáci spolu budou dál úzce spolupracovat.

Jak Aliance uctí památku trojice padlých českých vojáků?

Česká vlajka tady teď před kultovní přední stranou sídla Severoatlantické aliance vlaje na půl žerdi. Tohle je naše běžná reakce na podobné neštěstí. Na příštím zasedání Severoatlantické rady pak rovněž generální tajemník uctí památku vojáků, jejichž životy vyhasly.

Reklama

Doporučované