Hlavní obsah

Cestování nejen s vakcínou. Covidový pas by mohl uznávat i antigenní testy

Foto: Profimedia.cz

Covidový pas by měl v Evropě platit jen dočasně - 12 měsíců.

Reklama

Covidový pas, který plánuje Evropská unie zavést v letošní dovolenkové sezoně, by mohl uznávat pro cesty do zahraničí kromě PCR testů také některé antigenní. Záleží ale na tom, jak se dohodnou evropské země a Evropský parlament.

Článek

Evropská unie pracuje na vytvoření covidového pasu, tzv. digitálního zeleného certifikátu, který by měl umožnit cestovat po Evropě v době, kdy nebude mít vakcínu dostatečná část populace. Zatímco se očekávají spory mezi jednotlivými zeměmi EU, svůj postoj vytváří i Evropský parlament. Podle bývalého eurokomisaře a místopředsedy Evropského parlamentu Pavla Teličky by měly být kromě PCR testů uznávány i antigenní testy. Telička to řekl na online setkání s novináři pořádaném asociací Digital Economy Network (DEN) a společností Invia Group.

Evropská komise by měla vydat seznam těch antigenních testů, kterými se bude možné prokazovat. Vybrat by se měly na základě vědeckých studií o jejich přesnosti a funkčnosti. S platností covidových pasů se počítá na 12 měsíců.

Evropská unie prozatím neuvedla, v jaké lhůtě po odběru budou testy platné. Pravděpodobně to zůstane v kompetenci členských států a doba se nebude lišit od dosavadních požadavků. Některým zemím stačí test starý 72 hodin, někde je nutné dodržet lhůtu 48 hodin.

Tři zásadní kritéria

Zelený certifikát bude hodnotit tři kritéria, všechna by měla mít stejnou váhu. Jde o očkování proti nemoci covid-19, negativní PCR nebo antigenní test a přítomnost protilátek v těle. Osvědčení o nich bude obsahovat detailní informace.

Po včerejším jednání orgánů EU na téma jednotných očkovacích pasů je největší posun v tom, že by mělo být možné zapsat očkování i ze třetích zemí. Navíc by mohly být uznávány nejen vakcinace schválené Evropskou lékovou agenturou (EMA), ale také ty zapsané na seznamu Světové zdravotnické organizace (WHO).

Ta navzdory tomu očkovací pasy nepodporuje.

Světová zdravotnická organizace k „očkovacím pasům“

- Světová zdravotnická organizace zavedení očkovacích pasů jako podmínku pro cestování mezi zeměmi nepodporuje.

- Mohlo by tak dojít k znevýhodnění těch, kteří nemají k vakcíně přístup nebo nemohou být očkováni. Není také jisté, že očkování brání šíření viru, uvedla mluvčí organizace Margaret Harrisová.

Podle poslední debaty EU budou covidové pasy vydávat národní orgány států Evropské unie buď automaticky, nebo na žádost. Měly by být v jazyce dané země a zároveň v angličtině. Lidem by měly být poskytovány bezplatně.

Debata ke lhůtě na zavedení pasů

Tématem, o němž se podle Teličky ještě ve středu diskutovalo, je tzv. přechodné období, tedy čas, který budou státy na zavedení covidových pasů mít. Mělo by to být až šest týdnů. Česká republika je ale podle dostupných informací zastáncem delší lhůty.

Očkovací pas bude v červnu

Velvyslanci členských států EU se ve středu shodli na zavedení certifikátů do června. „Byť se jedná o specifický a jednorázový nástroj pro obnovu cestovního ruchu po pandemii, tak věříme, že další technická jednání a dodávky vakcín budou urychleně pokračovat,“ dodala předsedkyně spolku DEN Karolína Brennerová.

Europoslanci budou o své pozici pro vyjednávání s členskými státy hlasovat na plenární schůzi ve druhé polovině dubna. Očekává se, že shoda v Evropském parlamentu bude snazší než mezi unijními zeměmi. Ty se dokázaly domluvit na sjednocení některých cestovních kritérií, ale zatím nenašly společný názor například na vzájemné uznávání testů.

Evropská unie jedná o zavedení jednotného tzv. covidového pasu, kde by byl záznam o očkování, prodělání nemoci covid-19 nebo negativním testu už několik týdnů.

S kompletním přijetím finální verze souhlasily Řecko, Chorvatsko, Španělsko, Kypr a Portugalsko.

Ve světě už očkovací pasy fungují

Jako první zavedl vlastní verzi covidového pasu Izrael. Koncem února představil takzvané zelené pasy, které mohou získat lidé s ukončeným očkováním nebo ti, kteří onemocnění covid-19 prodělali. Platnost pasu pro očkované je zatím na šest měsíců, lidem, kteří onemocnění prodělali, zůstává pas do konce letošního června.

V Izraeli má ukončené očkování 57 procent populace, což odpovídá více než 4,9 milionu obyvatel. V zemi je vakcína dostupná všem osobám starším 16 let.

V Dánsku fungují koronapasy

První evropskou zemí, která zavedla covidové pasy jako prostředek k postupnému rozvolňování, je Dánsko. Od minulého úterý mohou lidé s takzvaným koronapasem navštívit kadeřnictví, kosmetické salony nebo autoškoly. Koronapas mohou předložit buď ve speciální aplikaci, nebo v papírové verzi. K jeho získání musí doložit, že mají ukončené očkování nebo negativní výsledek testu ne starší než 72 hodin nebo již onemocnění covid-19 prodělali.

Podobnou variantu zvažuje v současné době i Velká Británie.

S přispěním autorky Seznam Zpráv Terezy Dorňákové.

Reklama

Doporučované