Hlavní obsah

Šporcl: Prezident o nás mluví jako o póvlu. Situace je vážná a nedůstojná

Foto: Profimedia.cz

Hostem Marie Bastlové byl houslista Pavel Šporcl.

Reklama

aktualizováno •
Článek

„Kultura obecně přestala existovat,“ napsal houslista Pavel Šporcl v otevřeném dopise premiérovi. Nakonec se s ním i setkal. S jakým výsledkem?

Houslista Pavel Šporcl byl hostem Ptám se já.

Šporcl v pondělí v otevřeném dopise premiérovi Andreji Babišovi a členům vlády označil stav kultury v ČR za katastrofální. Kultura je podle něj na konci všech zájmů.

Podle Šporcla by měla dostat finanční injekci, a ve čtvrtek se proto sešel přímo s premiérem, ale také ministryní financí Alenou Schillerovou a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem. Právě s dvěma ministry plánuje houslový virtuóz dále jednat. Řešit s nimi chce nejen podpůrné programy, ve kterých je podle něj řada nesrovnalostí a peníze často chodí i pozdě.

„Já to naštěstí zvládnu, ale ne každý má štěstí jako já. Kdybychom to brali čistě finančně, ty programy jsou nedostatečné. ‚Něco málo‘ já i moji kolegové dostáváme, ale je to málo. Když si odečtete všechna sociální, zdravotní pojištění a vezmete, že něco chodí pozdě, je v tom velký nepořádek. A když už to zafunguje, tak vám vyjde měsíční podpora jednotlivce na deset tisíc korun. Za to se přece nedá žít,“ řekl v Ptám se já Šporcl s tím, že se stát nestará o své „ovečky“.

Podle něj je na tom kultura podobně jako sport. „Rozdíl je, že sportovec končí ve třiceti letech a my třeba hrajeme do šedesáti sedmdesáti let. Já stále cvičím tři čtyři hodiny denně, stejně musí trénovat sportovec. Nějaká delší pauza je pro návrat vrcholového umělce nepředstavitelná. Ta situace je vážná a trochu nedůstojná,“ vysvětloval v rozhovoru.

Cítí podle Šporcla umělci od politiků nějakou podporu? „Žádné povzbuzení jsem neslyšel. Prezident o nás mluví jako o póvlu, část veřejnosti to tak díky tomu bere také. My ale nejsme žádná ořezávátka, do HDP přispíváme 2 %, dáváme více než textilní průmysl,“ dodal.

Jak by měla vláda podpořit kulturu? A co čeká od jednání s dalšími ministry?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené podcastové aplikaci, nebo se na něj podívejte ve videu:

„Já to naštěstí zvládnu, ale ne každý má štěstí jako já,“ říká houslista Pavel Šporcl.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované