Hlavní obsah

Chcete se doma cítit jako v oblacích? K mání je barový vozík z „jumba“

Foto: Unsplash - Patrick Campanale

Aerolinky postupně vyřazují Boeingy 747. O upomínkové části letadel je velký zájem.

Reklama

Letecká společnost Qantas už svou flotilu Boeingů 747 stáhla z provozu. Nyní chce pozůstatky z „královen nebes“ rozprodat. Fanoušci si mohou domů pořídit třeba originální barový vozík ještě naplněný vínem.

Článek

Qantas likviduje pozůstatky vyřazených Boeingů 747. Australské aerolinky se rozhodly poslat dál několik barových vozíků, které z letadel nedávno odstranily. I když s nimi letušky už nebudou jezdit na palubě Jumbo Jetů, stále jsou zásobené alkoholem, dobrotami a pyžamy pro cestující z první třídy.

„Tyto milované vozíky dobře sloužily Qantasu a našim zákazníkům během cest z Londýna a Los Angeles do Singapuru a Santiaga. S každým z nich jsme podnikli v průměru kolem 2000 letů,“ uvedl v prohlášení Phil Capps, výkonný manažer pro produkty a služby společnosti Qantas.

Server CNN informoval, že barové vozíky byly velkým hitem a nyní jsou téměř vyprodány. „I když už pro ně nemáme využití, stále v nich někdo vidí život, zejména ti, kteří ocení letecké sběratelské předměty a mají smysl pro design,“ dodal Capps.

Do prodeje šly barové vozíky poloviční velikosti s plnou výbavou. Obsahovaly 40 malých lahví bílého vína, 40 mini lahví červeného vína a jednu lahev šampaňského. Součástí vozíků byly také dvě sady pro Qantas Business Class a Qantas First Class, nějaké sladké dobroty a dvě sady pyžam.

V prodejním popisu bylo uvedeno, že vozíky jsou použité a budou vykazovat známky opotřebení. Jejich cena činila 974,70 australského dolaru (15 953 korun). V nabídce bylo také několik velkých vozíků s dvojnásobným počtem položek za 1 474,70 australského dolaru (24 153 korun).

Podle Cappse je po pamětihodnostech spojených s modelem 747 obrovská poptávka. „Po všem od stojanů na lampy po skladovací jednotky,“ uvedl. Někteří fanoušci projevili zájem o barové vozíky, které si chtějí přeměnit na nábytek do domácnosti. Vozíky však byly k dodání jen v Sydney, Brisbane, Melbourne, Adelaide a Perthu.

Společnost Qantas plánuje prodat i další suvenýry z Boeingu 747 prostřednictvím říjnové charitativní aukce. Výtěžek bude věnován Královskému institutu neslyšících a nevidomých dětí.

V červenci 2020 vzlétl Boeing 747 společnosti Qantas naposledy. Kvůli pandemii to bylo o šest měsíců dříve, než aerolinky původně plánovaly. Generální ředitel Qantas Group Alan Joyce uvedl, že kromě Boeingů 747 vyřazuje i další letadla s nižší spotřebou paliva, včetně Airbusu A350 a Boeingu 787 Dreamliner.

Qantas není jediným leteckým dopravcem, který dal Jumbo Jetům sbohem. Společnost British Airways je v červenci rovněž vyřadila z flotily.

Reklama

Doporučované