Hlavní obsah

Co čeká Čechy v Chorvatsku? Připravte se na kontroly a přibalte teploměr

Foto: Profimedia.cz

Dovolená v Chorvatsku. Jak bude vypadat letní rekreace, popisuje velvyslanec v Záhřebu Vladimír Zavázal.

Reklama

O koridoru mezi Českem a Chorvatskem se vtipkovalo, teď je realitou. První Češi už jsou na dovolené. Chorvati totiž do země pustili všechny se zarezervovaným ubytováním. Co je čeká, nám popsal velvyslanec Vladimír Zavázal.

Článek

Nestíháte číst? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

Těší se Chorvati opravdu na české turisty tolik, jak se říká?

Chorvati se těší na jakékoliv turisty, protože turistika dělá 20 procent HDP Chorvatska. A je pro ně naprosto zásadní, aby letošní sezona proběhla alespoň zčásti dobře.

Nechtěli by mít obzvlášť letos své pláže jenom pro sebe?

V žádném případě ne. Situace ohledně koronaviru je tady velmi příznivá. Chorvati ještě nemají ani 100 mrtvých. A situace je dobrá už celý měsíc. Turistika to může sice trochu pokazit, ale zatím jsou optimističtí a na sezonu se chystají.

Takže se nebojí, že by třeba čeští turisté zavlekli do země nákazu, protože situace je v obou zemích podobná?

To je právě ta velká výhoda pro nás, že ta situace je podobná. A Chorvati budou rádi, když tam přijedou turisté ze zemí, kde je situace podobná.

Jak důležití jsou právě Češi pro chorvatský turismus?

My se držíme pořád na nějakém pátém šestém místě. V loňském roce byl sice mírný pokles, zřejmě kvůli hodně vysokým cenám, ale pořád to bylo tři čtvrtě milionu lidí, kteří tam přijeli, a to je nezanedbatelné.

Foto: Archiv Velvyslanectví ČR v Záhřebu

Velvyslanec v Chorvatsku Vladimír Zavázal.

Na hranicích ukážete rezervaci hotelu. Dopis od známého nestačí

Už teď Češi do země smí, pokud mají v zemi zarezervované ubytování, aniž by tam museli absolvovat karanténu nebo doložit test. To budou muset na hranicích ukazovat nějaké potvrzení o rezervaci?

Ano, zatím je to tak, že se na hranici vyžaduje potvrzení o rezervaci. Ale je to zdržení možná v řádu vteřin a ne minut, pokud je potvrzení v pořádku a pokud mu chorvatská strana porozumí. A porozumí mu tehdy, pokud je to řádně rezervované ubytování buď v hotelu, v apartmánu nebo to může být i rezervace prostoru v kempu. Nesmí to být pouhé pozvání od známého, od chorvatského přítele, ve kterém řekne, že se o ně postará. To neuznávají.

Ale třeba soukromá ubytování nehotelového typu, tam to platí také?

Ano, platí to tam. Protože nežijeme v socialismu, většina z nich je soukromá, ale musí to být oficiální ubytovací zařízení, o kterém chorvatské úřady vědí, který je daňový plátce.

Vy máte informace, že na hranicích to zatím probíhá hladce?

Ano, máme pozitivní informace. S těmi několika výjimkami, kdy opravdu lidé přijeli s dopisem od známého, tak ti bohužel museli zpátky. Toto všechno platí zatím do 15. června. Chorvati zrovna včera vydali další rozhodnutí, které je do 15. června. Zjevně to směřuje k nějakému společnému stanovisku Evropské unie.

Někteří Češi tedy už do Chorvatska zamířili. Máte představu, kolik jich tam je?

Nemáme, protože oni se nám nehlásí, nejsou povinni se hlásit. Určitě to zatím nebude nějaké zásadně velké množství, protože ještě není plná sezona. V této době většinou jezdí jachtaři a takoví lidé, kteří mají trošku jiné zájmy než ten klasický český turista na pláži.

Udělali podle vás správně? Je podle vás už ten správný čas vyrazit na dovolenou, když okolní země drží koronavirová pravidla poměrně na uzdě?

Ono to není tak hrozné, jak by se mohlo jevit. Musíte překonat troje hranice, za normálních okolností to byly jenom jedny, schengenské, mezi Chorvatskem a Slovinskem. Na slovinsko-rakouských i na rakousko-českých hranicích se teď chvilku zdržíte. Ale ten tranzit je z obou zemí volný. A nezabere to víc než několik minut. Každým dnem očekáváme, že Rakušané přestanou chtít podepisovat čestné prohlášení, že v zemi nebudete zastavovat a jenom jí projedete. Rakušané už oznámili, že to končí, ale není úplně jasné, kdy přesně. Ale je to maličkost. Dá se sem projet téměř normálně.

Rozestupy na pláži budou dva metry, roušky se nenosí

Pojďme se podívat na to, jak jsou na příjezd turistů připraveni sami Chorvati. Řekl byste, že tam jsou hygienická pravidla zatím přísnější nebo volnější než v Česku?

Jsou srovnatelná, ale je tu jeden podstatný rozdíl. Chorvati po celou dobu krize si prakticky vůbec nehráli na roušky. Vždycky to bylo jenom doporučení, nikdy to nebyla povinnost. A mentalita Chorvatů je taková, že roušky nosili opravdu málo. Ale nosili je výběrově, když šli do obchodu nakupovat, tak si je nasadili, a když vylezli z obchodu, tak je dali dolů.

Jak vypadají pravidla pro pláže?

Na plážích samozřejmě budou nějaké rozestupy, vyžaduje se určité rozumné chování z hlediska toho viru.

Můžete to upřesnit? Jaké ty rozestupy mají být?

To je v těch jižních zemích vždycky trošku nejasné. Měly by to být 2 metry, ale uvidíme, jak to bude v praxi fungovat.

Takže se trošku obáváte, že disciplína nebude úplně ideální?

Záleží na tom, kolik lidí k moři přijede. Pokud jich bude výrazně méně, a ono jich asi méně než v minulých letech bude, tak ty rozestupy dodržovat mohou. Ale opravdu se netroufnu odhadovat, jak to dopadne v praxi.

Takže čekáte, že letošní dovolená v Chorvatsku bude každopádně jiná než obvykle?

Určitě bude trochu jiná, o tom není pochyb. Myslím, že ani nedosáhneme těch obvyklých čísel. Vypadá to, že většina lidí se smíří s tím, že jeden rok prostě budou doma.

Jsou nějaké odhady, kolik turistů by tedy mohlo do země přijet?

Je to věštění z křišťálové koule, protože tady se tak potichu říká, že by bylo fajn, kdyby byla 50procentní účast ve srovnání s obvyklými lety. Ale opravdu si to netroufám tvrdit, kolik lidí bude chtít tradici dovolené v Chorvatsku dodržet tak jako každý rok.

Restaurace mají zatím otevřené jenom zahrádky. Už se objevují informace, kdy by se měly otevřít kompletně?

Od pondělí 25. května. Pravidla tam budou podobná jako v Česku. Požadované odstupy, kdyby se to přeměřilo, možná nebudou tak vzdálené.

Teploměr s sebou

Turisté se budou muset v Chorvatsku připravit na to, že si budou muset na dovolené měřit teplotu, nejlépe vlastním teploměrem. Takže teploměr s sebou? Předpokládám, že u vás to bude nedostatkové zboží.

Určitě je dobré si vzít s sebou teploměr. I když musím říct, že dneska máme 21. května a je otázka, jak to bude s těmi povinnostmi třeba 21. června. Ty pokyny se mění strašně často.

Pokud si někdo naměří teplotu vyšší než 37,2 stupně, jak to stojí v pravidlech, co má dělat?

Měl by se ohlásit na místní hygienické stanici, ale já opravdu myslím, že je ještě předčasné o tomhle hovořit právě proto, že spolu mluvíme 21. května. Ten vývoj je strašně dynamický. Chorvati se jako hostitelé budou snažit lidi obtěžovat co nejméně a skutečně se zaměřit jenom na případy, kdy by opravdu člověk mohl nákazu roznést.

Češi po návratu z Chorvatska musí podstoupit 14denní karanténu nebo si zaplatit test, jehož cena byla nově zastropována na nějakých 1 700 Kč. Pokud by tahle podmínka zůstala, nebojíte se, že by to turisty mohlo od návštěvy Chorvatska odradit?

Bojím, protože pro čtyřčlennou rodinu, která je typickým návštěvníkem, je to plné auto lidí, to je samozřejmě hodně peněz. Dovolená se jim prodraží o nějakých 7 tisíc.

A máte nějaké informace, že by podmínka povinných testů či karantény ještě mohla padnout?

Tak to je vnitřní záležitost České republiky. Já se domnívám, že tahle podmínka spíše asi padne. Ale je tam jedno velké „jestliže“. Jestliže se nezhorší zásadně koronavirová situace. Čímž nemyslím to, co se teď stalo v posledních dnech u nás, protože jde o jedno ohnisko. To tady Chorvati měli také a musím říct, že to zvládli velice rychle. Bylo to na ostrově Brač, takže zatím není Brač přístupný.

A nějaké další oblasti, které přístupné nejsou?

Ne, tohle je opravdu ojedinělá věc. Stejně jako v Česku tu čísla teď skočila zdánlivě hodně, ale dělá to vlastně jen to jedno jediné místo.

Reklama

Doporučované