Hlavní obsah

Chorvatsko zasáhla série zemětřesení

Foto: Profimedia.cz

Chorvatsko zasáhlo zemětřesní (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

Chorvatsko v pondělí ráno zasáhla série zemětřesení. Nejsilnější mělo sílu 5,1 stupně Richterovy škály. Ke zraněním nedošlo, po otřesech ale zůstaly materiální škody.

Článek

Epicentrum zemětřesení bylo podle evropského seismologického centra EMSC 12 kilometrů severozápadně od města Sisak – asi 50 kilometrů od hlavního města. Otřesy byly cítit i přímo v Záhřebu. Ohnisko zemětřesení bylo v hloubce pěti kilometrů.

Nejsilněji se země zatřásla krátce před půl sedmou ráno, pak následovaly dva další otřesy o síle 4,7 a 4,1 stupně. Podle serveru Index.hr ukazují záběry ze zasažené oblasti značně poškozené budovy. Na domech jsou praskliny a v ulicích popadané cihly a tašky.

Podle starosty města Sisak panuje ve městě panika, lidé vybíhali ze svých domovů. Došlo ke zřícení několika budov a další jsou těžce poškozené. Škody jsou i na komínech a střechách. Do oblasti už dopoledne dorazili prezident Zoran Milanović a předseda vlády Andrej Plenković. „Jsem rád, že jsme tady. Přijeli jsme podpořit naše spoluobčany. V jakém stylu rok proběhl, tak i skončil,“ uvedl premiér.

K nejvíce postiženým sídlům patří vesnice Strašnik. Podle místního starosty jsou lidé poučení z březnového zemětřesení v Záhřebu, a reagovali proto rychle, vyběhli z domů včas a předešli tak zraněním. Při otřesech v metropoli o síle 5,3 stupně došlo před devíti měsíci k velkým škodám, o život přišel jeden člověk.

Reklama

Související témata:

Doporučované