Hlavní obsah

Chybí proti mně důkazy, tvrdí obžalovaný z dvojnásobné vraždy

Foto: ČTK, ČTK

Tomáš Fiala u soudu.

Reklama

Pětadvacetiletý muž byl nepravomocně odsouzen k výjimečnému trestu třiadvaceti let vězení za to, že kvůli získání zhruba 20milionového majetku zavraždil seniorku a jejího druha.

Článek

Vrchní soud v Praze před několika týdny zrušil nepravomocný verdikt v kauze dvojnásobné vraždy a vrátil kauzu na počátek, nyní však odmítl obžalovaného Tomáše Fialu pustit z vazby na svobodu.

Pětadvacetiletý muž byl nepravomocně odsouzen k výjimečnému trestu třiadvaceti let vězení za to, že kvůli získání zhruba 20milionového majetku zavraždil seniorku a jejího druha.

Vrchní soud nejprve rozsudek zrušil a nařídil přeložení kauzy od pražského Městského soudu ke Krajskému soudu v Hradci Králové, pak se u pardubické pobočky krajského soudu rozhodlo, že Tomáš Fiala po zrušení verdiktu zůstane ve vazbě. Toto rozhodnutí nyní vrchní soud potvrdil.

„Důvod vazby je tedy nadále nutno shledávat v důvodné obavě, že obžalovaný Fiala uprchne nebo se bude skrývat, aby se tak trestnímu stíhání nebo trestu vyhnul,“ uvedl soudce pražského vrchního soudu Petr Smrž.

Obžalovaný vinu odmítá. Jeho advokát Petr Lukáč mimo jiné uvedl, že ve spise chybí použitelné důkazy, které by dokládaly, že se Tomáš Fiala dvojnásobné vraždy dopustil. Tvrdí také, že neměl k činu motivaci.

„Skutečnost, že jsem byl jeden z posledních, kdo viděl poškozené živé, a skutečnost, že se v nemovitosti na Velké Pasece nalezlo DNA poškozených, nemůže bez dalších zákonných důkazů znamenat po více než dvou letech od jejich smrti mé důvodné podezření z jejich usmrcení,“ uvedl Fiala prostřednictvím svého obhájce.

Podle Lukáče jsou v případu také další pochybnosti. Třeba se na místě činu našel otisk boty, kterou vyšetřovatelé spojili s jiným trestným činem, k němuž došlo v Praze.

Vrchní soud uvedl, že proti Fialovi je ve spise důkazů dostatek proto, aby ve vazbě zůstal. Kvůli tomu, že byl původní verdikt zrušen, však všechny důkazy a svědectví, které zazněly u prvoinstančního jednání, v tuto chvíli neplatí. A musí se provést znovu.

„Skutečnost, že rozsudek Městského soudu v Praze byl z důvodu místní nepříslušnosti zrušen, neznamená, že tento rozsudek nikdy neexistoval a nebyl výsledkem soudního procesu spočívajícího v provádění a hodnocení jednotlivých důkazů na podkladě podané obžaloby,“ uvedl soudce Smrž.

Advokát Lukáč s tím nesouhlasí. „Budeme podávat ústavní stížnost. Vrchní soud v rozhodnutí uvádí, že má soud v Pardubicích rozhodovat na základě stejných důkazů jako Městský soud v Praze, to ale nejde,“ uvedl Lukáč.

Podle obžaloby chtěl Fiala získat historickou vilu v hodnotě přesahující 20 milionů korun, kterou vlastnila později zavražděná seniorka. Společně s druhým obžalovaným mužem tak podle vyšetřovatelů zfalšoval kupní smlouvu. Fiala pak majitelku nemovitosti i jejího druha odvezl počátkem června 2019 do pronajaté chaty a tam je podle žalobců zavraždil, zatížil jejich těla závažím a shodil je z mostu do vody.

Bývalý student Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy zpočátku přiznával, že druha seniorky zabil v sebeobraně pohrabáčem poté, co tento muž na chatě zavraždil svou o 15 let starší družku. Později u soudu prohlásil, že u smrti páru vůbec nebyl.

Podle jeho poslední verze objekt, kde se čin stal, opustil poté, co se spolu pár začal hádat, a vrátil se až pozdě v noci kvůli zapomenuté tašce. Tvrdil, že tehdy viděl dva muže manipulovat s bezvládným ženiným tělem. Fialovu verzi má potvrzovat to, že na místě našel zmíněný otisk boty.

Kauza byla nově přidělena královéhradecké státní zástupkyni Lence Faltusové. Ta pak zadala soudnímu znalci, aby znovu zpracoval posudek, který by měl říct, jak se měnila pozice mobilního telefonu Fialy před i po zmíněné události. Přitom tento posudek již byl dříve vypracován, ale nelze ho také nejspíše použít během nového jednání u soudu.

Reklama

Doporučované