Hlavní obsah

Chytrá karanténa: Na co se připravit, když jste nakažení? Kdo vás bude kontaktovat a proč?

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Co se stane, když budete nakažení? V první řadě vám zavolá proškolený pracovník z call centra chytré karantény. A co přesně bude následovat?

Článek

Předpokládejme, že jste nakažení a máte nařízenou karanténu. Teď je třeba zjistit, koho jste mohli nakazit, což přesně je cíl epidemiologického šetření. Takže se vám ozve pracovník call centra chytré karantény, aby s vaší pomocí vytvořil vzpomínkovou mapu. A ta může být sestavená buď pouze z vašich vzpomínek, kdy musíte z paměti lovit, koho jste v uplynulých dnech potkali a strávili s ním delší dobu než 15 minut a na vzdálenost kratší než 2 metry.

Druhou variantou, tou efektivnější, je, že vy pracovníkům call centra udělíte výslovný souhlas s využitím vašich dat od mobilního operátora a vaší platební karty. Hygienici v tu chvíli předají (zabezpečeným kanálem) informaci o tom, že jste nakažení, IT expertům, kteří vytvoří vzpomínkovou mapu. Ta je funkční jen 6 hodin, pak se maže.

Následně by vás měl telefonicky opět kontaktovat hygienik, který vidí vaši vzpomínkovou mapu, v podstatě body na mapě, na nichž jste se nacházeli alespoň 15 minut v kuse. Ten s vámi projde, kde jste se pohybovali, a spolu vytipujete možné rizikové kontakty, na něž se vás doptá. Jaké má systém možnosti lokalizace čili podle čeho může najít, kde a jak dlouho jste byli? Jednak jsou to údaje od mobilních operátorů z vašeho mobilního telefonu. Dalším zdrojem o vašem pohybu budou data z vaší platební karty, podle nichž lze také určit, kde jste platili.

Na vás pak bude, abyste řekli, s kým jste na daných místech byli v kontaktu. Ohrožení jsou ti, se kterými byl nakažený déle než 15 minut na vzdálenost méně než dva metry. Vzniklý kontaktní seznam lidí je dále zpracováván krajskou hygienickou stanicí, ta rozhodne, koho kontaktovat a kdo by měl jít do karantény či na testy.

Lékařská péče dříve

Díky takto automaticky získaným datům, která vylepší epidemiologické šetření hygieny, lze poskytnout lékařskou péči osobám, jejichž ohrožení si nakažený ani nemusí uvědomovat.

Kromě údajů z platebních karet a od mobilních operátorů mohou hygienici využívat také aplikace, do kterých jste se přihlásili dobrovolně. Vaši polohu můžete sdílet prostřednictvím aplikace firmy Seznam.cz Mapy.cz nebo přihlášením do systému eRouška, který zjišťuje, kdo (respektive které telefonní číslo s aktivovanou aplikací eRouška) se vyskytl ve vašem okolí.

To, jestli hygieně řeknete, s kým jste byli v kontaktu, je výhradně na vás. Hygienici jen vidí, kde jste po delší dobu byli, nebo kde jste platili, nevědí, že jste s někým byli v kontaktu, natož aby znali jeho identitu. K jejímu odhalení se informace z mobilů či od bank nepoužívají. Vždy navíc platí, že po šesti hodinách od chvíle, kdy jste data poskytli, budou ze systému vymazána.

Jedinou výjimku tvoří dobrovolné použití mobilních aplikací Mapy.cz a eRouška. Například: Před týdnem jste byli půl hodiny na procházce se svým novým partnerem. Pokud on nedal ve svém mobilu například prostřednictvím aplikace Mapy.cz souhlas s tím, že chytrá karanténa může informace o jeho pohybu využít, nikdo se to nedozví. Samozřejmě je pak na vás, abyste zvážili, jakému riziku ho chcete vystavit.

Foto: Centrální řídící tým

Schéma chytré karantény.