Hlavní obsah
Online

Počet obětí v New Yorku překonal hranici 10 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Po celém světě si nemoc covid-19 vyžádala přes 114 tisíc obětí, potvrzených případů je přes 1,85 milionu. Dění ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Zdravotnické úřady v Belgii oznámily 303 nových úmrtí v posledních 24 hodinách, píše deník The Guardian. Celkový počet obětí tak stoupl na 3903. I když se bilance zdá nižší v porovnání s některými dalšími evropskými zeměmi a Spojenými státy, Belgie má jen přes 11 milionů obyvatel. V přepočtu na milion obyvatel ji tak pandemie zasáhla mnohem více než například Itálii.

- Počet obětí onemocnění covid-19 v americkém státě New York překonal hranici 10 000. Nově přibylo 671 mrtvých, v neděli zemřelo 758 lidí. S odvoláním na tamní správu o tom dnes informovala agentura Reuters.

- V Itálii počet obětí nemoci covid-19 překročil hranici 20 000. Za posledních 24 hodin zde onemocnění podlehlo 566 lidí, tedy o 135 více než předchozí den. Celkem si zde nákaza vyžádala už 20 465 životů, test koronavirus dosud potvrdil u 159 516 lidí. Mezidenně však poklesl počet nových případů infekce i pacientů na jednotkách intenzivní péče.

  • Vladimir Putin: Situace v Rusku se nezlepšuje

    Ruský prezident Vladimir Putin dnes k novým údajům řekl, že situace se nezlepšuje a že v boji s nákazou by mohli pomoci i armádní zdravotníci. Podle Putina ještě epidemie nedosáhla vrcholu ani v Moskvě.

    Ruská vicepremiérka Taťána Golikovová dnes vyjádřila naději, že přibližně za dva týdny by mohla v Moskvě epidemie dosáhnout vrcholu. Dodala ale, že ostatní regiony jsou oproti metropoli tak tři čtyři týdny pozadu, takže je třeba se tam na nárůsty případů připravit zejména počty lůžek intenzivní péče.

  • Akcie v USA převážně oslabovaly, čeká se na firemní výsledky

    Americké akcie dnes převážně oslabovaly. Pozornost investorů se nyní upírá k firemním výsledkům za první čtvrtletí, na které zřejmě bude mít negativní dopad pandemie způsobená novým koronavirem.

    Dow Jonesův index, jenž zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 1,39 procenta a obchodování zakončil na 23 390,77 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,01 procenta na 2 761,63 bodu. Index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se nicméně zvýšil o 0,48 procenta na 8 192,42 bodu.

    Podle agentury Reuters se nyní předpokládá, že zisky firem zastoupených v indexu S&P 500 vykážou za první čtvrtletí více než desetiprocentní pokles, zatímco začátkem roku se očekával zhruba šestiprocentní nárůst. Ve druhém čtvrtletí by pak měl pokles zisků zrychlit na více než 22 procent.

  • CRFB: Rozpočtový schodek USA se kvůli viru téměř zečtyřnásobí

    Rozpočtový deficit Spojených států se v tomto fiskálním roce kvůli koronaviru téměř zečtyřnásobí na rekordních 3,8 bilionu dolarů (zhruba 94 bilionů Kč), což odpovídá 18,7 procenta výkonu ekonomiky. Předpověděla to dnes nezisková organizace Výbor pro zodpovědný federální rozpočet (CRFB).

  • Andrew Cuomo: New York má za sebou „to nejhorší“

    „To nejhorší“ má za sebou podle tamního guvernéra stát New York, který dnes oznámil překonání hranice 10 000 obětí. Denní přírůstek zemřelých je však za uplynulých 24 hodin nejnižší za poslední týden. Spojené státy koronavirus tvrdě zasáhl, mají nejvíce mrtvých i nakažených na světě. Nákaza se tam dosud potvrdila u 559 000 lidí, nemoci covid-19 jich podlehlo přes 22 000, uvádí Univerzita Johnse Hopkinse.

  • Amazon přijme 75 tisíc lidí na pozice ve skladech

    Společnost Amazon přijme 75 tisíc lidí na pozice ve skladech. Důvodem je zvýšení poptávky Američanů, kteří kvůli karanténním opatřením nakupují online. Informovala o tom agentura Reuters.

  • Macron prodloužil karanténní opatření do 11. května

    K Francouzům dnes promluvil jejich prezident Emmanuel Macron, který oznámil prodloužení karanténních opatření do 11. května. Přiznal, že země nebyla na pandemii způsobenou koronavirem řádně připravena. Šíření nákazy podle šéfa Elysejského paláce sice zpomaluje, ale Francouzi by přesto neměli polevovat. Informovala o tom agentura Reuters.

    Francie podle Macrona zakouší „těžké časy“. „Epidemie začíná zpomalovat,“ konstatoval francouzský prezident v televizním projevu k národu s odkazem na statistiky. „Děkuji vám za vaši snahu, každý den jsme učinili pokrok,“ dodal. „Naše země ale nebyla na tuto krizi patřičně připravena. Vyvodíme z toho všechny důsledky,“ řekl dále.

  • Světová banka vidí ochotu odložit nejchudším zemím splátky dluhů

    Světová banka (SB) vidí „velkou ochotu“ oficiálních věřitelů odložit nejchudším zemím světa splátky dluhů, aby se mohly soustředit na boj s koronavirem. Agentuře Reuters to dnes řekl Axel van Trotsenburg, který je členem vedení banky.

    Finanční představitelé skupiny největších ekonomik světa G20 a skupiny hospodářsky nejvyspělejších zemí G7 budou o dluhových úlevách pro chudé státy jednat tento týden. „Každý chápe, že je zapotřebí pomoci nejchudším zemím. Je tu velká ochota,“ uvedl Trotsenburg.

  • Německo by mohlo začít uvolňovat opatření, domnívají se odborníci

    Německo by mohlo začít s uvolňováním některých opatření, která země zavedla v souvislosti se šířením koronaviru. Vláda spolkové republiky by například mohla znovuotevřít školy, obchody a restaurace, pokud zároveň dohlédne na dodržování hygienických předpisů a bezpečných rozestupů. Vyplývá to ze studie německé akademie věd Leopoldina, která byla dnes zveřejněna a kterou při uvolňování opatření hodlá zohlednit německá kancléřka Angela Merkelová.

  • WHO: Covid-19 je desetkrát smrtelnější než prasečí chřipka

    Onemocnění covid-19 způsobené novým koronavirem je desetkrát smrtelnější než takzvaná prasečí chřipka či chřipka A (H1N1), která se koncem března 2009 objevila v Mexiku. Podle agentury AFP to dnes uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO) a vyzvala země, aby zpomalily uvolňování přísných opatření.

  • Německo má 126 000 nakažených, 2 942 mrtvých

    Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Německu k dnešnímu odpoledni vystoupal na 126 000, počet obětí se zvýšil na 2 942. S odvoláním na vlastní statistiku, která vychází z nově zveřejněných dat spolkových republik, o tom informovala agentura DPA.

    Nejvíce nakažených nadále hlásí Bavorsko, kde se infekce potvrdila již u více než 33 000 testovaných. Nejméně 834 lidí ve spolkové republice onemocnění covid-19 podlehlo. Následuje nejlidnatější německá spolková země Severní Porýní-Vestfálsko asi s 24 900 nakaženými a nejméně 613 potvrzenými úmrtími a Bádensko-Württembersko zhruba s 24 600 případy a 669 oběťmi.

  • Ford čeká kvůli koronaviru ztrátu 600 milionů USD

    Americká automobilka Ford Motor předpokládá, že za letošní první čtvrtletí kvůli negativním dopadům koronaviru na poptávku i výrobu vykáže hrubou ztrátu kolem 600 milionů dolarů (téměř 15 miliard Kč) po zisku 2,4 miliardy dolarů před rokem. Oznámila to dnes firma. Cena akcií podniku na tuto informaci reagovala více než pětiprocentním poklesem.

    Společnost Ford nyní vyrábí automobily pouze ve svých společných podnicích v Číně, kde již šíření koronaviru polevilo. Firma uvedla, že nyní pracuje na plánu pro postupné obnovování výroby v ostatních závodech během druhého čtvrtletí. Upozornila nicméně, že má dostatek hotovosti, aby i bez obnovení této výroby přežila minimálně do konce třetího čtvrtletí.

  • Zatčen ředitel srbského domova pro seniory se 139 nakaženými

    V jihosrbském městě Niš byl dnes zatčen ředitel domova pro seniory, kde se koronavirem nakazilo 139 lidí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na tamní ministerstvo vnitra. Muž byl obviněn ze závažného zločinu proti veřejnému zdraví a ze šíření nemoci.

  • V Itálii počet obětí překročil 20 tisíc, zemřelo 20 465 lidí

    V Itálii počet obětí nemoci covid-19 překročil hranici 20 000. Za posledních 24 hodin zde onemocnění podlehlo 566 lidí, tedy o 135 více než předchozí den. Celkem si zde nákaza vyžádala už 20 465 životů, test koronavirus dosud potvrdil u 159 516 lidí.

    Mezidenně však poklesl počet nových případů infekce i pacientů na jednotkách intenzivní péče (JIP). Lidí na JIP ubývá už desátý den za sebou.

  • Počet obětí covid-19 v New Yorku překonal hranici 10 000

    Počet obětí onemocnění covid-19 v americkém státě New York překonal hranici 10 000. Nově přibylo 671 mrtvých, v neděli zemřelo 758 lidí. S odvoláním na tamní správu o tom dnes informovala agentura Reuters.

  • O 50 seniorů se ve Varšavě stará jen jedna sestra, ostatní odešly

    V kritické situaci se nachází jeden z pečovatelských domů ve Varšavě. Podle agentury PAP zařízení kvůli nákaze koronavirem opustil zdravotnický personál. Nakažených je 22 klientů z celkových 50.

    Nákaza se v domě začala mezi seniory šířit na konci března a ze dne na den se situace zhoršovala. Když pak vláda rozhodla o tom, že lékaři mohou pracovat současně jen v jednom zdravotnickém zařízení, lékaři a sestry odešli a v domě zůstala jen jeho ředitelka, povoláním zdravotní sestra. I ta se ale musela po deseti dnech nepřetržité práce podvolit karanténě.

  • DPA: Některé německé automobilky navrhují státní příspěvek na auta

    Německé automobilky Volkswagen a BMW se vyslovily pro zavedení státního příspěvku na nákup automobilů, který by pomohl kompenzovat negativní dopady koronaviru na automobilový průmysl. Informovala o tom dnes agentura DPA.

Reklama

Hlavní zprávy