Hlavní obsah

Čína nechce být závislá na cizích čipech. Majitel TikToku spustí svoji výrobu

Foto: Unsplash - Kon Karampelas

Vlastník TikToku bude vyrábět vlastní čipy (ilustrační fotografie).

Reklama

Společnost ByteDance, která vlastní TikTok, bude vyvíjet vlastní čipy. Čína totiž volá po větší samostatnosti technologických firem, které jsou většinou závislé na dovozu čipů od amerických výrobců.

Článek

Čínská společnost ByteDance, majitel aplikace TikTok, chce začít s vývojem polovodičových čipů, aby se osvobodila od závislosti na zahraničních dodavatelích.

Firma se zaměří na čipy ARM architektury, které jsou pro svou nízkou spotřebu energie používány hlavně v mobilech, ale i v počítačích. Plán je podle agentury Reuters zatím v rané fázi.

Na svých webových stránkách ByteDance zveřejnil tucet pracovních inzerátů, které souvisejí s polovodiči. Tato pracovní místa se nacházejí hlavně v Pekingu a Šanghaji. Společnost podle čínského časopisu Caijing už sestavila tým, který má prozkoumat vývoj vlastních čipů pro umělou inteligenci.

Asijští technologičtí giganti tlačí na navrhování a výrobu vlastních čipů, aby snížili svou závislost na zahraničních producentech, jako jsou americké společnosti Nvidia a Qualcomm.

Na vině je částečně uvalení amerických sankcí na čínské firmy, mezi nimiž je i výrobce hardwaru Huawei Technologies. Společnosti to brání získávat různé komponenty včetně polovodičů, což ochromilo její podnikání se smartphony.

Čína je navíc největším světovým odběratelem polovodičů. Její schopnost vyrábět čipy na domácím trhu však zaostává za Spojenými státy, Japonskem a Jižní Koreou.

V roce 2020 se v Číně prodaly čipy za 143 miliard dolarů. V zemi však byly vyrobeny polovodiče jen za 22,7 miliardy dolarů, z toho 8,3 miliardy tvoří čipy od společností, které sídlí v Číně.

Vzít výrobu čipů do vlastních rukou se proto rozhodly i jiné čínské společnosti. Provozovatel největšího čínského internetového vyhledávače Baidu svou jednotku Kunlun vyrábějící čipy v pondělí ocenil na dvě miliardy dolarů. Uvažuje také o tom, že se z ní stane samostatná společnost.

Na konci roku 2019 technologický gigant Alibaba představil vlastní čip pro umělou inteligenci. Další čínská technologická firma SenseTime začala vyvíjet čipy sama, když ji Washington přidal na seznam firem, které představují riziko pro národní bezpečnost a zájmy zahraniční politiky.

Reklama

Doporučované