Hlavní obsah

Čína v Africe koupila kus deštného lesa. Ekologové varují před pohromou

Foto: Profimedia.cz

Sierra Leone se pyšní 400 kilometrů dlouhým pobřežím.

Reklama

Čína vybuduje na kraji deštného pralesa v Sieře Leone obří továrnu na ryby. Kontroverzní dohoda bude mít katastrofální důsledky pro chráněnou přírodu i rybolov, varují odpůrci plánované stavby.

Článek

Vláda západoafrické země Sierra Leone uzavřela kontroverzní dohodu s Čínou, v rámci které vybuduje asijský gigant obří továrnu na ryby na cípu chráněného deštného pralesa. Africká země za prodej pozemků inkasuje 55 milionů dolarů, tedy přes 1,1 miliardy korun. Ochránci životního prostředí ale bijí na poplach. Průmyslový rybářský přístav, který má vyrůst na pláži o rozloze 100 hektarů, podle nich bude „ekologická katastrofa“. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Pláž známá jako Black Johnson Beach se nachází na okraji chráněného národního parku Western Area Peninsula National Park, který je domovem pro řadu ohrožených zvířat, jako jsou chocholatky či luskouni. V okolních vodách se to hemží sardinkami, barakudami či kanicemi, které jsou zásadním zdrojem potravy v Sierra Leone.

Zprávy o výstavbě továrny na rybí moučku se nejprve začaly šířit na sociálních sítích, tamní ministerstvo pro rybolov dohodu posléze potvrdilo. Popřelo ale, že by šlo o továrnu, která se bude soustředit na výrobu rybí moučky, která se používá jako krmivo pro hospodářsky chovaná zvířata. Zařízení by mělo podle vlády Sierra Leone sloužit jako přístav pro plavidla, která loví tuňáky a další druhy ryb. V rámci objektu by také mělo stát zařízení „pro recyklaci mořských a jiných odpadů na užitečné produkty“.

Sierra Leone lemuje 400 kilometrů dlouhé pobřeží, ale podle tamní vlády je to právě Black Johnson Beach, která se zdá být „nejvhodnějším“ místem pro stavbu čínského objektu. Ministerstvo financí už dokonce vyčlenilo kompenzační balík ve výši 1,3 milionu dolarů, tedy asi 28 milionů korun, který plánuje využít na vyplacení vlastníků půdy v dané lokalitě. Není ale jasné, jak se postaví k těm, kteří pozemky prodat odmítnou.

Představitelé neziskových organizací zatím po tamní vládě požadují, ať předloží studie, které posoudí vliv stavby na životní prostředí a její sociální dopady na tamní obyvatele. Rádi by také viděli zprávu, ve které se hovoří o tom, že jde „z hlediska batymetrie, sociálních záruk a otázek životního prostředí o nejvhodnější pláž pro výstavbu rybí továrny“.

James Tonner, který u pláže Black Johnson vlastní spolu se svou matkou pozemek, proto napsal otevřený dopis prezidentovi Sierra Leone Juliusovi Maadovi Biovi, ve kterém jej vyzval, aby zasáhl a stavbu zastavil.

„Zničilo by to lidmi nedotčený prales, vyplenilo populace ryb a vážně poškodilo několik ekosystémů,“ vysvětlil Tonner své rozhodnutí pro britský deník The Guardian. Pláž leží v zátoce „Whale ́s Bay“, která je pojmenovaná po velrybách, jež v oblasti žijí.

Tonner, který žije v Londýně, proto také založil crowdfundingovou sbírku. Prostřednictvím webové stránky chce vybrat peníze na soudní přezkum dohody mezi vládou Sierra Leone a Čínou, která by podle něj mohla být protiústavní. Vláda smí totiž podobné kroky podnikat, jen pokud jsou ve „veřejném zájmu“. Zabavení pozemků pro stavbu čínského přístavu podle Tonnera ale ve veřejném zájmu rozhodně není, spíše naopak. Tonner argumentuje i tím, že odškodnění stanovené vládou není spravedlivé. Nabízené částky jsou podle něj zhruba třicetkrát nižší, než je tržní hodnota pozemků.

Místní se obávají nejen dopadů na živočichy a rybolov, který je v oblasti populárním způsobem obživy, ale i o turistiku. Ministryně pro rybolov Emma Kowa Jallohová ale trvá na tom, že půjde jen o přístav, nikoliv o továrnu na ryby.

„Lidé kolem toho dělají hrozný rozruch,“ uvedla Jallohová. „Chtěla bych jim jen vzkázat, ať jsou trpěliví. Chceme se rozvíjet a růst, chceme být zařazeni mezi vyspělejší země. K rozvoji dojít musí, a někdo se proto bude muset obětovat. Neříkám, že vše bude dokonalé, ale postarám se o to, aby to bylo téměř dokonalé,“ uzavřela ministryně pro rybolov.

Reklama

Doporučované