Hlavní obsah

Čínský boj proti nepořádku. V Šanghaji musí všichni povinně třídit odpad

Čínský boj proti odpadu.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čína se rozhodla bojovat proti odpadu. V Šanghaji musejí od 1. července povinně třídit odpadky. Město každý rok vyprodukuje devět milionů tun odpadu, problém s ním se stává akutním. Nové nařízení vstupuje nejprve do testovací fáze. Pokud se ale povinné třídění odpadu osvědčí, bude od roku 2020 platit naplno. Těm, kteří nařízení o povinném třídění nebudou dodržovat, hrozí pokuta v přepočtu 650 korun. Povinně třídit musejí i podniky. Těm za porušení zákona hrozí pokuta až deset tisíc korun.

Článek

Odpad je dnes v Šanghaji velkým tématem. Od pondělí musí obyvatelé povinně třídit odpad. Tento problém je velmi akutní. Šanghaj totiž každý rok vyprodukuje více než 9 milionů tun odpadu a podobně jako téměř každému jinému čínskému velkoměstu mu doteď chyběl místní recyklační systém.

Čínská vláda tento problém předvídala už v roce 2000, a proto tehdy vybrala osm měst včetně Šanghaje, aby tam vyzkoušela pilotní městské recyklační programy, které dopadly doslova tragicky. Městům podle deníku China Daily chybělo vybavení a prostory na recyklaci. Ani obyvatelé nedostali žádnou podporu či poučení o tom, jak a proč odpad třídit.

Nyní se však čínská vláda pokouší problém řešit znovu. V roce 2017 čínská Státní rada přijala plán, jehož cílem je třídění odpadu ve velkých čínských městech. S touto novou vyhláškou, která platí od 1. července, se nyní musí obyvatelé Šanghaje popasovat. Nařízení však není konečné, jeho úplné znění by se mělo odhlasovat až 15. února, do té doby se podle China Daily měly doplňovat nedostatky.

Nařízení se bude týkat také hotelových služeb, ty by například neměly hostům dávat jednorázové pantofle a čepice do sprch. Restaurace by pak neměly hostům poskytovat jednorázové příbory a plastové tácky.

Obyvatelé Šanghaje budou muset třídit odpad podle čtyř kategorií, pokud někdo nařízení poruší, bude mu hrozit pokuta až 650 korun. Pro společnosti a státní instituce bude pokuta v přepočtu až 10 tisíc korun.

Pod přísným dozorem budou také společnosti, které zpracovávají odpad. Proces zpracovávaní odpadů totiž nesmí příliš znečišťovat vodu, půdu ani ovzduší. Nařízení také žádá čínskou vládu, aby vytvořila monitorovací mechanismus, který by na nové nařízení dohlížel.

Reklama

Doporučované