Hlavní obsah
Online

Babiš: Nouzový stav 11. dubna skončí, Sputnik V není ve hře

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Laboratoře v sobotu odhalily 2149 nově nakažených. Je to zhruba o 1800 méně než o týden dříve. Reprodukční číslo R kleslo na hodnotu 0,76 a je tak nejníže od 18. ledna. Všechna čísla přehledně ZDE.

- Dohra Babišova debaklu (čtěte ZDE) při vyjednávání dávek vakcín v EU: V sobotu přislíbilo Maďarsko, že pošle do Prahy 40 tisíc dávek. Rakousko a Slovinsko již v pátek nabídly dalších v součtu 40 tisíc dávek ze svého přídělu.

- Svět: Nizozemsko přerušilo očkování vakcínou AstraZeneca kvůli krevním sraženinám u pěti pacientů ze 400 tisíc naočkovaných.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká aktuální omezení nyní platí, čtěte ZDE.

  • V Turecku znovu přibylo přes 40 000 případů koronaviru a skoro 200 úmrtí

    Turecko od soboty zaregistrovalo 41 998 případů nákazy koronavirem, a v zemi tak pokračoval několik týdnů trvající rozmach nákazy. Nejnovější denní součet je skoro o 13 000 vyšší než ten z minulé neděle, přírůstek bilance nakažených byl zároveň čtvrtým dnem nad hranicí 40 000. Vyšší než před týdnem je také počet nových úmrtí spojených s covidem-19.

    Podle Reuters se Turecko drží na pátém místě v pořadí zemí s nejvyššími denními počty infekcí. Prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí kvůli nepříznivému vývoji oznámil zpřísňování karanténních opatření včetně obnovení víkendových uzavírek s omezením pohybu obyvatel. Během muslimského postního měsíce ramadán, který začíná 13. dubna, mají být tyto lockdowny celostátní.

  • Nouzový stav skončí 11. dubna, říká premiér

    Nouzový stav v Česku skončí 11. dubna, prodlužovat se nebude. V rozhovoru pro server tn.cz to dnes potvrdil premiér Andrej Babiš. Od 12. dubna tak přestane platit omezení cest mezi okresy i zákaz nočního vycházení. Nouzový stav platí v Česku kvůli epidemii nového koronaviru nepřetržitě od loňského 5. října a byl několikrát prodloužen.

    „Faktem je, že nouzový stav končí, prodlužovat ho nebudeme, pojedeme podle pandemického zákona,“ řekl Babiš. Na dotaz, zda to znamená, že od 12. dubna skončí například omezení cestování mezi okresy nebo zákaz nočního vycházení, odpověděl, že je tomu přesně tak.

  • Babiš: Sputnik není ve hře, o jednání Hradu nevím

    Premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro TV Nova prohlásil, že čeká na schválení ruské vakcíny Sputnik V Evropskou agenturou pro léčivé přípravky. „Čekám, že EMA to schválí. Sputnik požádal o registraci a uvidíme, jak dlouho to potrvá,“ prohlásil předseda vlády. „Z naší strany se nic nemění. Viděl jsem v médiích, že je tam nějaká nabídka, ale v tuto chvíli to neřeším,“ dodal. Reagoval tak na zprávy, že Rusko je připraveno dodat v dubnu své vakcíny pro 300 tisíc Čechů, a zároveň na svá předchozí vyjádření, že neúspěch evropských jednání o dodatečných vakcínách nutí Česko ohlížet se po neschválených preparátech.

  • Na Slovensku zemřelo už přes 10 000 lidí, kteří se nakazili koronavirem

    Na Slovensku už zemřelo přes 10 000 lidí, kteří se nakazili koronavirem. Informovalo o tom dnes slovenské ministerstvo zdravotnictví. Počet mrtvých se podle něj za posledních 24 hodin zvýšil o 77 na 10 025. Nákazu koronavirem odhalily PCR testy v zemi s 5,5 milionu obyvatel od počátku pandemie covidu-19 u 365 242 lidí.

    V uplynulých sedmi dnech mělo Slovensko v kontextu pandemie sedmou nejvyšší míru úmrtnost na světě, uvádí server Our World in Data. Nejvyšší míru úmrtnosti má podle této statistiky Maďarsko, v první desítce dále figurují Česká republika a Polsko.

  • Španělsko chce urychlit očkování otvíráním dalších vakcínodromů

    Španělsko plánuje naočkovat proti covidu-19 do léta sedmdesát procent populace, dosáhnout toho chce i pomocí takzvaných „vakcínodromů“, tedy velkých hal pro masové očkování.

    Některé regiony už takto očkují, například ve sportovních halách, na stadionech či v býčích arénách. Tento víkend otevřely dva další takové prostory v Baskicku a příští týden chystá zahájit očkování ve sportovní hale Madrid, který už očkuje například na stadionu klubu Atlético Madrid. Informoval o tom dnes deník El País.

  • Do Libye dorazila první dávka vakcín proti covidu-19, ruský Sputnik V

    Do Libye dorazila první dodávka vakcín proti covidu-19. Jde o 101 250 dávek ruské vakcíny Sputnik V, informovala agentura DPA s odvoláním na libyjskou přechodnou vládu. Ta vyzvala obyvatele této země rozvrácené letitým ozbrojeným konfliktem, aby se registrovali k očkování. Datum zahájení vakcinační kampaně ale zatím vláda neoznámila.

    Vakcíny Sputnik V dorazily do Tripolisu, kde budou zatím ve skladech ministerstva zdravotnictví. Premiér Abdal Hamíd Dbaíba oznámil, že další dodávky vakcín budou následovat.

  • Řecko otevře obchody, ale s omezeními a ne v celé zemi

    Řečtí obchodníci se připravují na pondělní uvolnění koronavirových omezení, které před několika dny oznámila vláda s tím, že chce pozvednout morálku obyvatel po několikaměsíční uzávěře. Někteří se ale chystají protestovat, protože vláda o víkendu kvůli nelepšící se epidemické situaci oznámila, že otevření se nebude týkat tří nejhůře postižených oblastí, včetně Soluně. Informují o tom místní média.

  • Méně nově nakažených, ale i méně testů

    Laboratoře v sobotu odhalily 2149 nově nakažených. Je to zhruba o 1800 méně než o týden dříve. Méně se ale také testuje: zatímco minulou sobotu bylo provedeno 50 205 testů (PCR i antigenních dohromady), včera jen 34 397. Pozvolna klesá i počet hospitalizovaných na současných 6384, z toho 1446 je ve vážném stavu. Obětí je už téměř 27 tisíc.

  • Nizozemsko přerušilo očkování vakcínou AstraZeneca

    Nizozemský ministr zdravotnictví uvedl, že dočasné přerušení je preventivním opatřením. Reaguje na páteční zjištění nizozemské organizace monitorující očkování v zemi, která uvedla, že obdržela hlášení o tvorbě krevních sraženin a úbytku krevních destiček u pěti pacientů. Komplikace se u nich objevily sedm až deset dní po vakcinaci, všem přitom bylo mezi 25 a 65 lety. V období, kdy se tyto případy vyskytly, přitom v Nizozemsku dostalo injekci s očkovací látkou od AstraZenecy asi 400 000 lidí.

    Pauza v očkování potrvá do 7. dubna. Nizozemsko oznámilo již v pátek, že přerušilo očkování vakcínou AstraZeneca pro mladší 60 let. Tamní úřady se nakonec v sobotu rozhodly přerušit veškeré očkování touto látkou, informoval server Al-Džazíra.

  • Číslo R jde pomalu dolů

    Reprodukční číslo R kleslo na hodnotu 0,76 a je tak nejníže od 18. ledna. Již nepoužívaný systém PES je druhý den na hodnotě 52 bodů, což je stejné číslo, na kterém systém začínal loni v říjnu.

Reklama

Hlavní zprávy