Hlavní obsah

Čisticí prostředky nebo krabička cigaret denně, dopad na plíce je stejný, tvrdí vědci

Uklízení může být stejně škodlivé jako kouření, ukázala studie.Video: Tereza Nováková

 

Reklama

Podle nové studie má pravidelné používání čisticích prostředků srovnatelný vliv na plíce člověka jako krabička cigaret denně. Ženy jsou na tom o poznání hůře než muži.

Článek

Vědci z norské univerzity v Bergenu přišli se studií, podle které je pravidelné používání čisticích prostředků srovnatelné s vykouřením krabičky cigaret denně. Řada přípravků totiž obsahuje látky dráždící sliznice, což vede k trvalému poškození dýchacích cest či astmatu.

V průběhu dvaceti let vědci testovali vzorek více než 6 000 lidí. Dotazovali se jak na frekvenci, tak na způsob uklízení a typ používaného úklidového přípravku. Vědci porovnávali funkci plic jednotlivých účastníků s odpověďmi v dotazníku.

Výsledkem studie bylo zjištění, že kapacita plic se výrazně snížila zejména u žen, které pravidelně uklízí. U mužů podobně negativní vliv na zdraví nenaměřili. Vědci nicméně podotýkají, že jejich studie měla omezení v počtu mužských vzorků. Z celkových 6 235 účastníků se pravidelnému úklidu věnovalo 1 363 mužů oproti 2 808 ženám.

Jak negativním dopadům na zdraví předejít? Jednoduše přípravky vůbec nepoužívat. Autoři studie radí, aby lidé uklízeli pomocí vody a utěrek z mikrovláken.

Původně se jednalo o studii vlivu čisticích prostředků na rozvoj astmatu u lidí. „Krátkodobý dopad čisticích prostředků na problémy, jako je astma, máme dobře zdokumentovaný. Zatím ale nevíme, co způsobují dlouhodobě,” uvedla vedoucí studie profesorka Cecile Svanesová.

Celá studie byla publikována v americkém časopise American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Reklama

Doporučované