Hlavní obsah

Čističku do každé chalupy. Stát zadotuje malé vesnice, které nemají na kanalizaci

 

Reklama

Lidem z malých obcí, kterým se nevyplatí centrální čistička vod, stát přispěje na domácí čističky. O novou dotaci půjde zažádat už letos.

Článek

Když si zastupitelé malé vesničky Chorušice na Mělnicku nechali před lety spočítat, na kolik by je přišla kanalizace a čistička odpadních vod, dostali se k částce přes 50 milionů korun. I kdyby obec na kanalizaci dávala všechny investiční výdaje, šetřila by na ni půl století.

Starosta Martin Bauer, kterého si chorušičtí volí už od konce devadesátých let, proto přišel s nápadem, který vyjde mnohem levněji - každá rodina dostane svou vlastní čističku odpadních vod. Systém pro šestatřicet domů vyjde zhruba na 6,4 miliony korun. „Podle prvotních odhadů se pohybujeme desetkrát laciněji, než kdybychom stavěli centrální čističku,” pochvaluje si starosta.

Čističky se mají v Chorušicích začít stavět už příští rok. A postupně by se nápad mohl rozšířit i do dalších vesnic. Bauer totiž letos se svým nápadem uspěl v „soutěži” Ministerstva životního prostředí o nejlepší vesnické projekty. A ministerským úředníkům se nápad tak zalíbil, že se nejen rozhodli chorušické čističky z větší části zaplatit ze státního rozpočtu, ale chtějí vyzvat k podobnému kroku i další starosty.

Dotace až 80 procent

„Ještě do konce tohoto roku chceme pro obce do 500 obyvatel vypsat dotační program. Umožníme jim, aby shromáždily požadavky obyvatel na domácí čistírny, na které potom přispějeme,” uvedl ministr Brabec. Podrobnosti ministerstvo ještě ladí, počítá ale s tím, že by obce mohly na čističky dostat od státu až 80 % jejich ceny.

V Chorušicích kompletní vybavení jednoho domu vyšlo na více než sto tisíc korun, obec ale leží v ochranném pásmu spodních vod, takže musí pořídit dražší a bezpečnější přístroje. „Moderní čistírny se dají pořídit už za 50 tisíc korun. V první vlně chceme investovat desítky milionů korun, takže předpokládáme, že zpočátku by se mohly zapojit desítky obcí,” slibuje Brabec.

„Situace je tristní - v podobných vesnicích mají kombinace různých prastarých septiků, které protékají, nebo je lidi často i sami prokopnou, aby nemuseli platit drahý odvoz,” vypočítává Brabec, proč se rozhodl čističky podpořit.

Vývoz septiků je drahý, odpadní vody tak často místo v čistírnách končí v přírodě.

Jak přesně si obce systém čističek naplánují, bude na nich. V Chorušicích se úřad s občany dohodl, že bude mít člověka na údržbu, jemuž budou muset umožnit přístup na své pozemky. Obec sama vybrala pro jednotlivé domy nejvhodnější typ čističek - od mechanických na elektřinu až po biologické septiky.

„Vyčištěná voda se bude spolu se zachycenou dešťovou vodou uchovávat v nádržích, které se až dosud využívaly jako žumpy. Pak bude možné ji využít jako užitkovou vodu nebo na zalévání v zahradě,” popisuje projektant Jaroslav Kršňák, který pro obec systém čističek navrhl.

Obcí do 500 obyvatel je v Česku více než tři tisíce a většina z nich kanalizaci nemá. Ministerstvo v minulosti investovalo především do obcí nad dva tisíce obyvatel. Za prvé se u nich centrální kanalizace za desítky milionů korun vyplatí, za druhé jejich „odkanalizování" požaduje Evropská unie. „Tyto obce měly být odkanalizovány do roku 2010, ale část jich neměla kanalizaci ani loni. Takže peníze šly primárně tam,” dodal Brabec.

Reklama

Související témata:

Doporučované